Ne öntsd ki! Most pénzt kaphatsz érte!

Ne öntsd ki! Most pénzt kaphatsz érte!

Ne öntsd ki! Most pénzt kaphatsz érte!

“Ma még a sültkrumpli, meg a rántott hús/ Mentén zöldül az élet”-fogalmazta meg sommás véleményét  Lovasi András a Kispál és a Borz Sültkrumpli című számában. És van ebben némi igazság…

Tudtátok, hogy évente 50 000 tonna sütőolaj fordul meg a konyháinkban? Ez a hatalmas szám arra enged sajnos következtetni, hogy a magyar konyhatechnológia még mindig zsírban és olajban tocsog.

Óriási gond még, hogy a legtöbb háztartásban problémát okoz a használt étolaj kezelése is. Sokan egyenesen a lefolyóba vagy a kukába öntik, ami a lehető legrosszabb megoldás, mert az olaj egy veszélyes anyag, mely a külvilágba kerülve komoly fenyegetést jelent, különösképpen élővizeinkre és az ívóvízre nézve. Egy liternyi fáradt olaj egymillió liter édesvizet (kb. 50 ember évi ivóvízkészletét) változtathatja szennyvízzé. 

Ezek a wc- és lefolyótisztítók buktak meg a teszten

Hallottam már olyat is, hogy a kutyával-macskával etetik meg a használhatatlan olajat, vagy fűrészporral összekeverve begyújtósnak használják fel. Mondanom sem kell, egyik sem jó ötlet!

Tankolj és add le az olajat!

A MOL használt sütőolaj-gyűjtő programja 2011-ben indult. A  töltőállomásokon kizárólag lakossági eredetű fáradt olajat vesznek át, amiből egyszerre legfeljebb 10 litert adhatsz le. Bármilyen gyűjtőedényben (műanyag, üveg, stb.) behozhatod az olajadat. Ügyelj rá, hogy a sütőolajad nem lehet más egyéb hulladékkal, anyaggal vagy vegyszerrel szennyezett (a sütéskor keletkezett ételmaradvány nem számít szennyezésnek)

Keresd meg a hozzád legközelebb eső fáradt olaj átvevő helyet ITT

Tudtad, hogy a használt olajért még pénzt is kaphatsz?

A Coop olajpont emblémával rendelkező Coop üzletben minden leadott 1 liternyi használt olajért most 80 Ft értékű kedvezménykupont adnak.  

Milyen olajat vesznek át tőled?

Szennyeződés- és idegen folyadéktól mentes bármilyen használt étolajat  (pl. napraforgó, kukorica, olíva, kókusz, stb.) leadhatsz, de fontos, hogy átlátszó, jól zárható 1 literes kiszerelésű flakonba töltsd, és így add át. Egy alkalommal maximum 5 liter használt olajat adhatsz le!  

Mivel az olaj átvételekor ellenőrzik a mennyiséget és minőséget is, így mindenképpen szűrd le a használt olajat, mielőtt leadnád! 

Nézd meg, van-e a közeledben olyan Coop üzlet, ahol átveszik a használt olajat (az üzletek listáját ITT találod)

 

 

+1 Tipp: A lakossági hulladékudvarokban szintén van lehetőség a használt étolaj leadására!

Forrás ITT és ITT

Édekelnek a környezetbarát megoldások? Akkor olvasd el ezt a posztot is:

Kalandok a wc-ben: menstruációs kelyhet teszteltem

Facebook Comments