“Lassan megöli magát, ti meg bátorítjátok!”

“Lassan megöli magát, ti meg bátorítjátok!”

“Lassan megöli magát, ti meg bátorítjátok!”

A You Tube-csatornák közt bogarászva sokszor olyan tartalmakra bukkan a gyanútlan tévelygő, amire csak annyit tud  kinyögni, amikor meglátja:

“Te jó, ég! Ez érdekel valakit?”

Ki a francot érdekel például az, hogy más emberek, mit esznek ebédre vagy vacsorára, és milyen hangok kíséretében pusztítják el a papírdobozokból, pizzástálakról a sült csirkecombot, makarónit vagy gigantikus pizzaszeleteket? Ki a csodát érdekel, hogy mindezt milyen szürcsöléssel, csámcsogással és kommenttekkel kíséri?

Zabálj és közvetítsd!

Kapaszkodjatok meg, sokakat! Olyannyira, hogy már külön neve is van ennek a műfajnak: mukbang. Ez a rövidítés a koreai nyelvből származik, és nagyjából annyit jelent, hogy “evős adás”. A mukbang lényege, hogy a csatornán szereplők nagy mennyiségű ételt elfogyasztanak, lehetőleg minél hamarabb. Érdekesség, hogy ez egy cseppet sem új keletű trend hiszen a 2000-es években vált népszerűvé Dél-Koreában. 

Az asztalra persze bármilyen, brutál mennyiségű étel kerülhet. Például KFC-s csirke:

Vagy egy kis rák:

De egy giga tálcányi sushi is lecsúszhat:

Ha beírjátok egyébként a mukbang kifejezést a You Tube keresőjébe, akkor a találatok között elsőként Hungry Fatchick adásaira fogtok bukkani, aki egyelőre szerényebb feliratkozó számmal (102 363 feliratkozó), ám annál nagyobb testsúllyal büszkélkedhet. Legnézettebb videója ez volt:

A 48 éves amerikai hölgy eredeti neve Candy Godiva, és 2010-ben indította útjára evős csatornáját. Talán nem meglepő, hogy a videókban gyorséttermi ételeket (hamburger, sült krumpli, tészta, chips, csirekcombok és szárnyak stb.) fogyaszt irtózatos mennyiségben, és előszeretettl fojtja le különféle shake-ekkel. Lelkes követői mellett természetesen jócskán akadnak szkeptikus, sőt kifejezetten a veszélyre figyelmeztető kommentek is, amelyek szerint Candy csatornája nem más, mint egy asszisztált öngyilkosság, és sajnos igazat kell adnom nekik.

Ez a csaj épp megölni készül magát, a nézői pedig bátorítják, amikor lelkesen belesimulnak a “Fogadd el a tested olyannak, amilyen”, hiszen minden más üzenet, csak testszégyenítés. Csakhogy Candy konkrétan életveszélyben van. Amire neki szüksége van, az épp az, amit a csatornájának névjegy leírásában visszautasít: azonnali és drasztikus életmódváltás. A nézőinek ezt az egyetlen üzenetet lenne szabad csak közvetíteni felé.

A majdnem halott Hungry Hippie

Pedig Candy elég komoly figyelmeztetést kapott nemrégiben. A lelkes You Tube társával (aki egyben lakótársa is), a szintén mukbang videós Hungry Hippie-vel történteket akár égi üzenetnek is tekinthetné.

A férfi Candyhez hasonlóan szívesen tömte magába az egészségtelen ételeket a nagyközönség előtt, sőt közös videók is születtek a közös szenvedélyből.

Nemrégiben azonban Candy drámai hangvételű videóban tudatta, hogy a férfi sztrókot kapott és élet-halál között lebeg. Hungry Hippi 4 hónapot töltött kórházban, a jobb oldala részlegesen lebénult, és afázia (beszédzavar) alakult ki nála a sztróknak köszönhetően. Azóta áttért az egészséges étkezésre, és keményen dolgozik azon, hogy újra beszélhessen.

Érdemes ezt megkockáztatni? Nézd meg a videó elejét, mi lett ezzel a férfival, és döntsd el, hogy támogatod-e az ilyesféle tartalmakat a You Tube-on!

Ez is érdekelhet

Facebook Comments