9 meglepő dolog, amit nem tudtál a Béres Csepp atyjáról

9 meglepő dolog, amit nem tudtál a Béres Csepp atyjáról

9 meglepő dolog, amit nem tudtál a Béres Csepp atyjáról

A napokban került a kezembe Béres Klára Cseppben az élet című könyve, melyben apósa, Béres József tudós életútját, és a Béres Csepp történetét mutatja be. Béres Józsefről számtalan könyv valamint dokumentumfilm készült már, és idén kezdték el forgatni azt a 4 részes filmsorozatot is, amely a tudós 1960-70-es évekbeli küzdelmes életét mutatja be.  A Cseppben az élet című  sorozat az MTVA és Projekt Film koprodukciójában készül el, premierje 2019-ben várható.

A főbb szerepekben Gáspár Tibor, Für Anikó, Huszárik Kata, Lukács Sándor, Seress Zoltán és Trokán Péter látható.

A könyv is számtalan érdekességet és újdonságot árult el Béres Józsefről, és magáról a cseppről is. Ezekből válogattam most nektek néhányat:

  1. Béres Józsefet a burgonyabetegség leküzdésének kutatása vezette el az ember daganatos betegségeinek tanulmányozásához.
  2. A Béres Cseppet először magán tesztelte Béres József. Három napon át szedte a javasolt dózis ötvenszeresét. 
  3. A Béres Csepp 1972-ben született meg.
  4. A Béres Csepp névadója dr. Vizi E. Szilveszter orvosprofesszor volt.
  5. Béres József húgánál agydaganatot diagnosztizáltak, amit operációval sem tudtak eltávolítani. Ekkor csak néhány hónapot jósoltak neki. Az ő betegsége is inspirálta a kutatót a megfeszített munkára és a csepp tökéletesítésére. A Béres Cseppet 1972-től fogyasztotta Béres József húga, ezt követően több mint 35 évig élt még.
  6. Béres József ellen kuruzslás vádjával indult bűnvádi eljárás 1975-ben.
  7. A Béres Cseppet társadalmi nyomásra kezdték el forgalmazni a Herbárián keresztül 1978-ban.
  8.  A Béres Csepp nagy pártfogója és Béres József ügyének felkarolója volt többek között Nagy László költő is.
  9. A Béres Csepp 2015 januárja óta tiltólistás szer a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistája alapján, vagyis  sportolóknak nem javasolt a fogyasztása a kobalttartalma miatt. A szernek ugyanakkor – és ezt fontos hangsúlyozni- nincs doppinghatása. A Magyar Antidopping Csoport tájékoztatója szerint:

“Felhívjuk a figyelmet, hogy a Béres csepp és a Béres Csepp Extra nevű termékek továbbra is a tiltott anyagok közé tartoznak, mivel ezen termékek kobaltot tartalmaznak kobalt-klorid-hexahidrát formájában”. (Forrás)

Facebook Comments