Jaksity Kata: “Megosztom veletek a kislányom betegségét”

Jaksity Kata: “Megosztom veletek a kislányom betegségét”

Jaksity Kata: “Megosztom veletek a kislányom betegségét”

Jaksity Kata nemrégiben számolt be arról egy Facebook-bejegyzésében, hogy egy egyszerű kis duzzanat milyen nagy ijedtséget okozott náluk. A kislánya problémáját az orvosok többsége húzódásnak, bokaproblémának diagnosztizálta, és több hét is eltelt, mire fény derült arra, hogy valószínűleg a Lyme-kór állhat a háttérben. Mire ez kiderült, Kata lánya nem tudott lábra állni.

Mivel náluk ráaádásul hiányzott a betegség egyik jellemző jegye, a kokárda folt, ezért még nehezebb volt beazonosítani a tünetek okát.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2278783032149009&set=a.405827716111226&type=3&theater

Erre a történetre csak a napokban bukkantam rá, pedig az elmúlt két hétben én is Lyme-nyomozóvá kellett, hogy váljak sajnos.

Lyme vagy valami más?

Két héttel ugyanis ezelőtt valami furcsa csípést találtam a combomon. Fogalmam sem volt, mi lehet ez, egy azonban biztos volt: kullancsot nem találtam magamban gyerekkorom óta.

Aztán néhány nappal később feltűnt, hogy a csípés körül szabályos kör alakban elkezdett kipirosodni, miközben továbbra is rettenetesen viszketett. Mivel többször is írtam már a kullancscsípés okozta betegségekről, így a Lyme-korról is, rögvest szöget ütött a fejemben, hogy mi van, hogyha nálam is erről van szó. Igaz, hogy a kokárdamintázatot nem véltem felfedezni, de ahogy ezt egy Lyme-betegekkel foglalkozó csoporból megtudtam, nem mindig ebben a szabályos formában jelenik meg ez a folt. Szuper, lehet izgulni.

Az 5 cm-es folt, ami megijesztett:

Ez a gondolat egyre jobban foglalkoztatott, mert a folt nem akart múlni, és egyre gyanúsabb lett.

Mit mond a betegségben érintett ismerős?

Azonnal írtam egy természetgyógyász ismerősömnek, maga aki érintett a Lyme-betegségben, hogy mit tanácsolna. Ahogy sok más Lyme-beteg, ő is elmondta, hogy ha azonnal a házi orvosomhoz rohanok, azzal, hogy nem volt kullancscsípésem, akkor nagy valószínűséggel el fog hajtani. Az OEP által finanszírozott kullancsteszttől – ami csak a csípés után 6 hét múlva mutat eredményt –  pedig egyébként sem várhatok pontos eredményt.

Lehetőség van egy másik, fizetős tesztet csináltatni  (Westernblot vizsgálat), ami sokkal pontosabb, de ott is el kell telnie csípés után legalább három hétnek.

Ő személyes tapasztalatai és orvosi konzultációi ismeretében azt javasolta, hogy folyamatosan figyeljem és mérjem a foltot (és igyekezzek fényképet is készíteni róla). Ha azt tapasztalom, hogy növekszik, akkor Lyme-gyanús. Amennyiben másutt is megjelenik hasonló folt, akkor szintén gyanakodhatok. Intő jel lehet még az izomfájdalom, hőemelkezés, láz,  influenzaszerű tünetek is. 

Mit mond az infektológus?

Mivel szeretek alaposan utánanézni a dolgoknak, így írtam egy infektológusnak, aki képet is kért a foltról. Szerencsére gyorsan válaszolt, pedig vasárnap kerestem meg a segítségkérő levelemmel. Ő a kép alapján úgy vélte, hogy nem Lyme-folt, de ő is javasolta a folyamatos mérést és fényképezést. Azt tanácsolta, hogy ha a folt átmérője elérné a 8 cm-t, és még azután 5 napig tovább növekszik, akkor azonnal keressek a kullancscsípésben jártas szakembert. 

Szerencsére a nagy ijedelem után pár nappal nyomtalanul eltűnt a folt, de feljegyeztem a naptárba, mert ahogy a népi bölcsesség tartja, az ördög nem alszik.

A kullancsok nem mennek szabadságra

És ti mire figyeljetek?

Nektek is azt javaslom, hogyha, tetten tudjátok érni a kullancscsípést, jegyezzétek fel, mikor történt, ez nagy segítség lehet a későbbi tünetek megjelenésekor. Ha pedig ilyen foltok jelennek meg rajtatok, jusson eszetekbe a Lyme-kór lehetősége. Amennyiben az arcon jelentkezik bármilyen gyanús folt, azonnal forduljatok orvoshoz:

Ebben a Facebook csoportban konkrét segítséget kaphattok, és megtalálhatjátok azoknak a szakembereknek is a listáját, akikhez  érdemes fordulni, ha felmerül a Lyme-gyanú.

 
Facebook Comments