Ősszel is lenyűgöző látvány nyújt a Szegedi Füvészkert

Ősszel is lenyűgöző látvány nyújt a Szegedi Füvészkert

Ősszel is lenyűgöző látvány nyújt a Szegedi Füvészkert

Füvészkertbe járni már cseppet sem csak az unalmas könyvkukacok, botanikusok vagy szerelmespárok kiváltsága. És ha azt gondoljátok, hogy a füvészkertben néhány különleges fán és egzotikus növényen kívül nem sok látnivaló akad, akkor érdemes az őszi szünetben Szeged felé venni az irányt, hiszen a Szegedi Füvészkert erre rá fog cáfolni.

Mi most kifejezetten tanulmányi céllal indultunk a füvészkertbe, hiszen a fiam magántanulóként sajátítja el az iskolai tananyagot (is). Környezetismeretből épp a “Séta az őszi természetben” témához értünk, és azt gondolom, jóval izgalmasabb a tölgyfával, a sárga rigóval vagy épp a fenyőfa termésével a valóságban találkozni, mintsem a tankönyvből bemagolni. Az élő környezet, a megtapasztalás a legjobb tanító, nem?

Szerencsére kamaszlányom is lelkes látogatója minden évben a füvészkertnek, ami hol a Lótusz Napokkal, hol a Levendula Napokkal, hol pedig kiváló őszi programokkal (Tök napok, Gombász napok) csalogatja a családokat.

Apropó! Tudjátok honnan ered ez a szépséges elnevezés, hogy füvészkert?

Kazinczy Ferenc javaslatára született meg Debrecenben a város füvészkertje, amit a polgárság keresztelt el “Füvészkertnek”, vagyis egy nyelvújítás korabeli szóval van dolgunk. Érdekesség, hogy a debreceni füvészkertet Fazekas Mihály, a Lúdas Matyi írója  – aki maga is lelkes botanikus volt -tervezte meg és kezdte el kivitelezni.

Maga a füvészkert elnevezés Molnár Ferenc népszerű regényének, A Pál utcai fiúknak köszönhetően terjedt el és vert gyökeret a magyar nyelvben.

A Szegedi Füvészkert

A Szegedi Füvészkert története 1922-ig nyúlik vissza.  Ezt olvashatjuk a kert honlapján:

“A kolozsvári egyetem Szegedre költözésekor, 1922-ben a város 20 kh szántóföldet ajándékozott az egyetemnek füvészkert létesítése céljából. A növényekkel történő betelepítést az alapító igazgató, Győrffy István 1925-ben kezdte, gyűjtőutak anyagának felhasználásával”.

Mit találhatsz itt?

Mivel a Füvészkert legfontosabb tevékenysége a gyűjtemények gondozása, fenntartása és gyarapítása, így látogatóként elsősorban ezeket a csodás gyűjteményeket tudod megnézni a hatalmas területen.

Fűszer-és gyógynövénykert

A hajdani kolostorkertek mintájára megtervezett 250-féle gyógy-és fűszernövényt tartalmazó kertet 2011-ben adták át. Ugyanebben az évben új külsőt kapott a kultúrnövény bemutató is. Itt egzotikus tápnövényeket, olaj-, rost-, és festőnövényeket ismerhetnek meg az érdeklődők. Külön táblákkal jelölik a látogatók számára a mérgező, veszélyes növényeket, de tematikus válogatást is találhatunk a kertben (pl. bőrproblémák, szív-és érrendszerre ható gyógynövények stb.). A fűszerkert illata még ilyenkor, ősszel is lenyűgöző. Nálunk a legnagyobb sikere a narancs és citrom illatú kakukkfűnek volt, amit a gyerekek is sokáig szagolgattak.

Levenduláskert

A levendulásban tízféle levendulát csodálhatnak meg a látogatók. Virágzáskor a fehér virágútól a rózsaszínig, a pannonhalmitól a tihanyi változatig lehet gyönyörködni a virágágyásban. 2014 óta minden évben tematikus Levendula Napokat is szerveznek itt számtalan kulturális eseménnyel (előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal, koncertekkel) karöltve.

 

Rózsagyűjtemény

1980 és 1995 között  Simoncsics Pál, majd Gulyás Sándor igazgatósága alatt kezdődött a rózsakert felújítása, ahol jelenleg csaknem 200 rózsafajta virágzik. Futórózsák, tearózsahibridek, miniatűr rózsák számtalan változata található meg az angolkert stílusúra formázott kertben. 2015-ben a rózsakertet történelmi rózsák gyűjteményével bővítették.  Itt 23 nagy múltú fajta ismerhető meg, amelyeket még 1867 előtt nemesítettek.

Sziklakert

Kialakítása 1940-től veszi kezdetét Greguss Pál professzor igazgatósága alatt. 2015-ben rekonstruálták, amihez közel 100 tonna andezitet használtak fel. 2016-ban  a növények is végleges helyükre kerültek. A sziklakert részeként elkészült egy több irányból vízeséssel díszített szurdokvölgy is.

Japánkert

2014-ben a régióban egyedülálló módon kezdték el a japánkert kialakítását, ami 2015-ben egy tori japán kaput is kapott. Ez az a rész, ahol talán a leghosszabb időt töltöttük a gyerekekkel. A megnyugtató környezet, a kis patakok, hidak és a különleges növények látványa és közelsége az őszi merengések, séták csodás helyszínét nyújtják.

Az indiai lótusz

A keleti világ legfontosabb spirituális jelképe 1932-ben az óföldeák-gencsháti Návay kastély tavából került Szegedre. 2008-óta külön nagyszabású programsorozat is kapcsolódik ehhez a növényhez, hiszen virágzásakor tartják a Lótusz Napokat, amelyre több ezer ember látogat ki. A látvány még ilyenkor, ősszel is lenyűgöző, pedig már túlvagyunk a virágzáson. Számomra egyébként meglepő információ volt, hogy a lótuszt a hétköznapok során is számtalan módon használják az indiaiak. Zsenge leveléből saláta, virágaiból parfüm készül, magját nyersen, szárítva és pörkölten fogyasztják, mint mi a pattogatott kukoricát, föld alatti szára pedig zsenge állapotában zöldségként kerül az asztalra.

Az üvegház

Az üvegházakat  1952-58 között építették fel a trópusi haszon-növények bemutatására, majd 2013-ban újították fel egy több mint 250 millió forintos uniós projektnek köszönhetően. 2014. április 26-án, a Föld Napja rendezvényen adták át a több mint 500 négyzetméteres alapterületű és  7,5 méteres belmagasságú immár megújult létesítményt. Az üvegházban több szintes tórendszer valamint a trópusi folyók, tavak vízi- és vízparti növényei tekinthetők meg. Többek között tündérrózsák, papiruszsás, vízijácint, vízidara, brazil óriáslapu,  rovarfogó növények, kancsókák, kürtvirágok, gazdag páfránygyűjtemény, kaktuszok, orchideák, broméliák is megtalálhatóak itt. A számtalan burjánzó növény lenyűgöző látványt nyújt, ráadásul a gyerekek végre megnézhették közelről, hogy is mutat egy kakaófa, citromfa avagy épp egy olajfa.

Játékok kertje

A Füvészkertben 2006-tól az országban elsőként a környezeti nevelés is megjelent a kert szolgáltatásainak palettáján. Az állat és növényvilág megismertetéséhez számtalan remek ötlet van elretve a füvészkertben. Azt hiszem ettől jobb helyszínt keresve sem találhattunk volna egy első osztályos lelkes kisfiú környezetismeret órájához.

Ha szeretnétek ti is ellátogatni a Szegedi Füvészkertbe, további infókért KATTINTSATOK IDE!

A képek a szerző tulajdonai!

Facebook Comments