Facebook videóban alázzák a válogatós gyerekeket

Facebook videóban alázzák a válogatós gyerekeket

Facebook videóban alázzák a válogatós gyerekeket

“Minden esztendőben gyermekek ezreit kényszerítenek arra, hogy zöldségeket egyenek. Gondolj a gyermekekre, és mentsd meg őket a zöldségektől!”

Egy humoros Facebook oldalaról terjed ez – a válogatós gyerekekről szóló – videó, amely igencsak megosztja az internetezőket. Te láttad már?

https://www.facebook.com/sofunnysokyoot/videos/1473027756131078/

A videóban feltűnő gyermekek láthatóan nem kedvelik a zöldségeket, és a sírástól kezdve a hisztériás rohamon át, a hányásig és öklendezésig a reakciók igen széles palettája tárul elénk. A felvételek számomra kétszeresen is zavarba ejtőek: egyrészt cseppet sem értékelem a humorosnak szánt mondanivalót, hiszen itt láthatóan olyasmire kényszerítik a gyermekeket, amit nagyon nem szeretnének. Persze, én is tisztában vagyok azzal, hogy zöldséget enni remek dolog, és tudatos szülőként a legtöbben kívülről fújjuk az Okostányér-ajánlást, de biztosan ez a módja annak, hogy a gyerekkel megszerettessük a brokkolit vagy a sárgarépát?

Amikor a gyerek öklendezve szabadulna meg a pépesre sírt zöldségtől, tényleg le kell nyeletnünk vele? Az erőszakos szülői fellépés, a parancsszóval kiadott “Ki ne köpd!” vagy “Edd meg!” felszólítások hatására vajon varázsütésszerűen megkedvelik gyermekeink a zöldségeket?

A másik – számomra megdöbbentő – dolog, ahogy a klasszikus kiborulás és üvöltés mellett, néha kifejezetten viccesnek tartják saját gyerekeik reakcióját a szülők. Arról nem is beszélve, hogy ezeket a felvételeket boldogan adják közre. Vajon mit mond ez a gyerkőc néhány évvel később, amikor azzal szembesül, hogy a róla szóló képsorokat milliók látták?

Végül, de nem utolsó sorban muszáj hangot adnom a döbbenetnek is. Mi a büdös francot cseszünk el ennyire a gyerekek nevelésében, hogy ilyen mértékű undort, hányást és öklendezést vált ki belőlük már egy aprócska zöldség látványa is? Mi történik, itt emberek?  

Vajon ezek a gyerekek húztak-e már ki sárgarépát a földből? Ültettek-e paradicsomot, szedtek-e paprikát, cukkinit vagy brokkolit? Voltak-e valaha piacon? Látják-e nap mint nap, hogy kerül az asztalra az étel? Egyáltalán: milyen a viszonyuk az ételhez?

Épp most nő fel a következő generáció, amit mi engedünk hamarosan útjára. Össze kell kapni magunkat sürgősen!

Facebook Comments