Ezekkel a cserepes növényekkel nem fogsz mellélőni

Ezekkel a cserepes növényekkel nem fogsz mellélőni

Ezekkel a cserepes növényekkel nem fogsz mellélőni

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet- tartja  a népi bölcsesség, mi pedig tegyük hozzá gyorsan, hogy a növények szeretete egyúttal egy egészségesebb életminőséget is jelenthet. A lakás cserepes növényei nemcsak becsempésznek egy kis természetet a zárt falak közé, de jó hatással vannak a beltéri levegőre is.

Köztudott, hogy a zöld növények oxigént termelnek, javítják a levegő páratartalmát és megkötik a méreganyagokat: képesek csökkenteni az olyan veszélyes gázok koncentrációját mint az ammónia vagy a formaldehid.

Szakértők szerint 9 m2-enként érdemes legalább egy zöld növényt elhelyezni a lakásunkban, hogy jótékony hatásukat érezhessük.

Vannak azonban olyan tényezők, amelyek nehezíthetik a lakás zöldítését. Előfordulhat, hogy a növény környezeti igényeinek nem felel meg a lakásunk, de azt se felejtsük el, hogy saját életritmusunk, szokásaink is befolyásolhatják, hogy tudunk-e időt fordítani egy-egy sok törődést igénylő cserepes növény gondozására. Én például folyamatosan hadilábon állok a növények gondozásával. Hol túlszeretem őket és vízbefojtom szegényeket a túlöntözéssel; hol meg sivatagi környezetet teremtek számukra, amit nem tolerálnak.

Előfordulhat, hogy az arra érzékenyeknél akár allergiát és légúti betegségeket is okozhat egy-egy illatos virág. Nem győzök mentegetőzni, amikor tavasszal mindenféle illatos cserepes virággal lepnek meg az ismerősök, én meg – mint egy kézigránátot – távolítom el villámgyorsan a lakásból, hogy megússzak egy durva allergiás rohamot.

Sajnos a porallergiásoknak  még külön gondot kell fordítaniuk a levelek lemosására, portalanítására is. További hátrány, hogy a nedves virágföld kiváló táptalaja lehet a gombáknak és poratkáknak is, amelyek az allergiások tüneteit ronthatják.

Akár nyugtalan alvást, fejfájást, émelygést is okozhat egy-egy a lakásunkban elhelyezett növény. 

Raya Sader Bujana barcelonai művész ezért azokra is gondolt, akik valamilyen oknál fogva nélkülözni kénytelenek a növényeket a lakásukból.  A papírművészettel foglalkozó hölgy olyan- garantáltan allergénmentes- csodaszép picinyke műalkotásokkal lepi meg vásárlóit, amelyek megszólalásig hasonlítanak az eredeti növényre. A kis incifinci alkotások olyan részletgazdagok, hogy első ránézésre fel sem tűnik, hogy nem valódi növényekről van szó.

Ez itt például egy Filodendron

https://www.instagram.com/p/BfHRBeYggv-/?utm_source=ig_embed

Egy virágzó mini-kaktusz

https://www.instagram.com/p/BaERPMcgG5_/?utm_source=ig_embed

Itt pedig kis üvegburák alá rejti a kaktuszokat 

https://www.instagram.com/p/BklDUZvAJf1/?taken-by=littlerayofsunflower

És az elmaradhatatlan Anyósnyelv a reggeli újság mellé

https://www.instagram.com/p/BevnlxHAMYj/?utm_source=ig_embed

Virágok, sorakozó!

https://www.instagram.com/p/BjsjvSjA8sX/?taken-by=littlerayofsunflower

Raya 2010-ben kapcsolta össze két szenvedélyét, a papírművészetet és a természet iránti szeretetét. Egy-egy ilyen aprócska virág elkészítése egyébként akár 20 órát is igényelhet.

Szóval, ha helyhiánnyal küszködsz, nincs időd és türelmed a virágokhoz avagy allergiás vagy egy sor növényre, akkor Raya kézműves virágait neked találták ki!

Facebook Comments