Ha szorong a gyerek a suli miatt, nyugtasd le gyógyteával?

Ha szorong a gyerek a suli miatt, nyugtasd le gyógyteával?

Ha szorong a gyerek a suli miatt, nyugtasd le gyógyteával?

Szabó Gyuri bácsi,  a bükki füvesember hihetetlen népszerűségnek örvend. Ahol előadást tart, ott tömve vannak az előadótermek, bejegyzéseit több ezren osztják meg, és szentírásként tekintenek javaslataira.

Idő közben kitüntetést is kapott (lovagkereszttel tüntették ki március 15-én), ami főként az orvos-gyógyszerész szakmában okozott nagy felháborodást, hiszen sokan úgy vélik, hogy Gyuri bácsi füves-gyógymódjai nem mindig állják meg a helyüket, sőt néha kifejezetten veszélyesek is lehetnek . Tevékenységének megítélését nehezíti, hogy kézen-közön járnak mindenféle listák, amelyeknek-Gyuri bácsi lánya szerint- sokszor közük nincs a füvesember tanaihoz.

Egy azonban biztos: Gyuri bácsi nevét sokan megismerték már az országban, és kétségtelenül hozzájárult ahhoz is, hogy a gyógynövények újra reneszánszukat élhessék.

Citromfüvet a szorongó kispajtásoknak?

Néhány napja a citromfű került terítékre Gyuri bácsii facebook oldalán, és igencsak elszomorodtam, amikor ezeket a sorokat olvastam:

És látom, hallom, amit a körülöttem lévő szülők mondanak és írnak a sulikezdés kapcsán:

Beszállunk a mókuskerékbe…

Újra kezdődik előről…

Elszomorodom, ha az iskolára gondolok..

Vajon, kitart-e a jókedv legalább az év közepéig…

Már, most görcsölök az iskolától…

Olyan érzésem van , amikor ezekkel szembesülök, mintha az iskola összeforrt volna egy sor negatív érzéssel. Mintha nem a tudás, a bölcsesség fényes templomába kellene belépni a gyerekeinknek szeptember 1-jén, hanem egy sötét, középkori kínzókamrába. Az iskola  olyan kellemetlen kötelezettséggé vált, ahol  a gyerekeink szorongva, hasgörccsel, hányingerrel vagy rossz kedvvel töltik a hétköznapjaikat? Mi pedig olyan természetességgel vesszük ezt tudomásul,mint a levegővételt?

A gyerekekben ilyenkor keletkező szorongás, feszültség“- ez most komoly? Még be sem tették a gyerekek a lábukat a suliba, de már feszültséget kell oldanunk? Még egy napot sem töltöttek el az iskolapadban, de már fel kell készülnünk arra, hogy mi lesz, ha…

És mi van, ha az a kis ovis, aki épp idén kezdi a sulit, már önmagában is egy befeléforduló, szorongó alkat? Mert én például ilyen voltam. Milyen sokan nem merik elmondani a szülők közül, hogy ha  gyermekük éjszakai ágybavizeléssel küzd, ami akár elkísérheti a felső tagozatig is. 

Igen, én sok anyukának elmondtam és felvállaltam, hogy engem tizenéves koromig elkísért ez a probléma, hogy érezzék, tudják, ez nem szégyen. Ez egy sokunkat érintő probléma. Nehéz szavakba foglalni, mit jelent egy ilyen szorongó gyereknek például egy ottalvós osztálykirándulás vagy tábor. Az ő szorongásaikra még rálapátolnak-e vajon? Mert az ő esetükben például borítékolható, hogy nem fog segíteni a citromfű tea. 

Félreértés ne essék! Imádom a citromfüvet,nem véletlenül lett az Év Gyógynövénye 2014-ben,  és nagyon szívesen fogyasztom én is, de hála Istennek egyik gyerekemnél sem kellett eddig még használom szorongás-és feszültségoldásra.

3 gyógynövény, ami garantáltan megnyugtat

Korábban ha egy-egy pörgős nap után a gondolataim nem hagynak aludni, mindig elég volt egy pohár citromfű tea. Ha azonban a gyermekem szorong az iskolában, akkor nem(csak) a tüneteket igyekszem kezelni, hanem az okot orvosolni, mert erre a füvesember listáján sem fogok megoldást találni.

A témába vágó bejegyzést olvashatsz az Írástól Lélekig blogon is ITT

Facebook Comments