Orbán Gáspárt kuruzslás vádjával jelentették fel

Orbán Gáspárt kuruzslás vádjával jelentették fel

Orbán Gáspárt kuruzslás vádjával jelentették fel

“Az autentikus tudományok és a racionalizmus mellett azonban él és virul egy párhuzamos árnyékvilág, babonák, ezoteria, téveszmék, hitszerű gondolkodás és áltudományok formájában”.

(Boldogkői Zsolt: Hiénák a betegágy körül. Akadémia Kiadó. Bp.)

Mi (is) zajlik a Felházban?

A Felház nevű keresztény mozgalomról legtöbben csak a tusnádfürdői események kapcsán (ahol Orbán Gáspár is színre lépett a Felház színeiben) értesültek először, pedig ez a csoportosulás már 2015-óta létezik. A Felház története ugyan egy nappaliból indult el közös imádkozással, zenehallgatással és beszélgetéssel, később azonban kiléptek a nyilvánosság elé. Volt már rendezvényük  a Körcsarnokban, és megtöltötték a MOM Sportot is.  

A Felház három vezető személyisége Orbán Gáspár, Prekopa Donát és Ember Illés. A Felház küldetésének és tagjainak fő vezérfonala, hogy Jézus tanítványaihoz hasonlóan bebizonyítsák minél több embernek, hogy Isten él, és személyes kapcsolat alakítható ki vele.

https://www.instagram.com/p/BlXNHdfAPUB/?utm_source=ig_web_copy_link

 “Gyógyítás az meg így megy: pam-pam-pam”

A mozgalom rendezvényeiről már el-el lehet csípni felvételeket és beszámolókat, és az is kiderül ezekből, hogy Orbán Gáspár aktív részvevője az általuk szervezett találkozóknak.  Orbán személyesen lép színpadra, ahol beszédet mond, gyakran sétálgat a résztvevők között, ismeretlen nyelven imádkozik értük, sőt, csodás gyógyítások is köthetőek hozzá. Igaz, ő maga egy interjúban óvatosan úgy fogalmazott, hogy nem ők gyógyítanak, hanem rajtuk keresztül Jézus.

“Úgy gondolom, bibliai csodák történnek a Felházakon”-jelentette ki korábban Gáspár. A miniszterelnök fia  egyébként egyik alkalommal állítólag Istentől olyan üzenetet kapott, hogy az egyik rendezvényük helyszínén van egy olyan ember, akinek lovas balesete volt, és emiatt fájt a jobb térde. Valóban jelentkezett egy leány, akinek ugyan a bal térde fájt, de miután imádkoztak a térdéért, megszűntek a panaszai.

“Szeretnénk, hogy tolókocsival jöjjenek el emberek, álljanak föl, és sétáljanak haza, hogy így szerezzenek bizonyságot Istenről. Ilyen dolog még nem történt Felházban, de imádkozunk érte, hogy legyen”-osztotta meg a gyógyítással kapcsolatos gondolatait nemrégiben a 24.hu-val Ember Illés, a Felház másik vezetője.

Ember  egyébként arról is mesélt korábban, hogy  egy lány szeme megjavult a dicsőítés közben.  Prekopa Donát pedig egyenesen azt állította, hogy egy rákos beteg gyógyulásában tudtak segíteni. Ez utóbbi esetben CT vizsgálat mutatta ki a daganatot, ami az imádkozás után, egy héttel később eltűnt.  Legalábbis erre engedett következtetni a szövettani vizsgálat.

A gyógyítás tehát- az alapítók hitvallása szerint- a Felház része, és azt vallják, „jelek, csodák és ördögök kiűzése nélkül csak félevangélium az evangélium”. (Forrás)

Van, aki megelégelte

Jabronka Richárd, újságíró aki egy korábbi cikkében már erősen bírálta a Felház ilyetén tevékenységét, most úgy gondolta, ideje a tettek mezejére lépni. Augusztus 23-án feljelentette Orbán Gáspárt a Budapesti Rendőr- főkapitányságon, mert a férfi szerinte az orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységet folytat a Felházban, amivel megvalósítja a kuruzslás bűntettét.

https://www.instagram.com/p/BiJ9OafgxsP/?utm_source=ig_web_copy_link

Bevallom, a kuruzslás szó kissé középkori színezettel van ellátva az én szótáramban, pedig a jogalkotók valami miatt mégiscsak fontosnak tartották törvénybe foglalni, hogy orvosi tevékenységet csak olyan személyek végezzenek, akik rendelkeznek az ehhez szükséges orvosi végzettséggel.

De ki tekinthető kuruzslónak?

87. § (1) “Aki ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen az orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységet jogosulatlanul fejt ki, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Mostanában Geréb Ágnes ügye kapcsán hallhattuk ezt a kifejezést sokszor.

A kérdés az, hogy vajon megvalósul-e a kuruzslás bűntette egy ilyen vallási rendezvényen? Ti mit gondoltok?

 

Facebook Comments