Pattanj kerékpárra, és pedálozd össze a villanyravalót!

Pattanj kerékpárra, és pedálozd össze a villanyravalót!

Pattanj kerékpárra, és pedálozd össze a villanyravalót!

Nemrégiben mesélte egy sporttársam, hogy többször vett már részt gyalog-és teljesítménytúrákon Svédországban. Ott azonban nem a nálunk megszokott módon ment a frissítés, vagyis nem műanyag poharakból hörpintették fel az innivalót a frissítőpontokon, hanem mindenki kapott egy bögrét, és menet közben ihatott az útba eső forrásvizekből vagy tavakból.

Ezeken a túrákon az is bevett gyakorlat volt, hogy szervezők semmit nem hagytak maguk mögött. Minden összegyűlt szemetet azonnal becsomagoltak, és vittek magukkal. Mintha ott sem lettek volna.

Sport és környezetvédelem?

Egyre többen töltik aktívan a szabadidejüket az emberek. Biztos vagyok benne, hogy a te baráti társaságodban is akad legalább egy futó, triatlonista vagy épp teljesítménytúrázó. Számukra ma már számtalan sportrendezvény biztosít helyet és lehetőséget, hogy kedvenc tevékenységüknek hódolhassanak.

Egy éve jómagam is aktív tagja vagyok egy sportegyesülenek, és szervezőként megtapasztalhattam, hogy bizony  állandó probléma a frissítőpontokon használt irdatlan mennyiségű műanyag pohár sorsa. Minket legalábbis rettenetesen zavar, hogy egy-egy frissítés után megy a kukába a több zsáknyi haszontalan hulladék. Ráadásul nincs annál lehangolóbb látvány, mint amikor több ezernyi széthajigált pohárban gázolnak térdig a futók. Emiatt a mi egyesületünk hosszútávú tervei között első helyen szerepel a komposztálható poharak bevezetése. Kár, hogy ezek jóval nagyobb terhet rónak ránk anyagilag, mint a hagyományos műanyag poharak.

Ugyanígy nem vagyok egyébként híve a sok felesleges kacatnak, millió termékmintának, műanyag palackos víznek, szórólapnak és reklámanyagnak, amivel traktálnak bennünket a különféle versenyeken. Valóban szükség van ezekre? Nem elég csak az élmény, esetleg egy kitűző vagy érem, hogy lenyomata legyen a pillanatnak? Feltétlenül szükségünk van ezekre a vacakokra?

Kalandok a wc-ben: menstruációs kelyhet teszteltem

Szerencsére azonban ezen a területen is tapasztalható némi változás, és egyre több környezetbarát kezdeményezéssel találkozhatunk a sport világában is.

De hogy válhat öko-szemléletűvé a sport?

Tudtad, hogy ma már vannak kifejezetten öko edzőtermek? A Terra Hale nevezetű londoni edzőteremben például számtalan növény között végezhetik a kiscsoportos edzéseket a vendégek. 

De nemcsak emiatt kapta meg a környezetbarát jelzőt a hely. A spinning órákon a pedálozás által termelt energiát ugyanis az edzőterem világítása használja fel. Egy 50 perces spinning óra 6 fős létszámmal és az oktatóval akár 3300 wattot képes előállítani. A vendégek így nemcsak a szokásos paramétereket követhetik nyomon az edzés során, hanem a megtermelt energiáról is kapnak infót:

A termekben újrahasznosított gumival borítják a padlót, és ilyen környezetben regenerálódhatnak az edzéseken megfáradtak.

Emellett az edzőteremben szigorúan tilos az egyszer használatos műanyag palackokat bevinni. Előzetes számítások szerint így kb. 37 000 palacknyi szeméttől kímélik meg a környezetet.

Nektek hogy tetszik ez a kezdeményezés?

Facebook Comments