“Ezt senki nem mondta el a császármetszésről”

“Ezt senki nem mondta el a császármetszésről”

“Ezt senki nem mondta el a császármetszésről”

Hiába a WHO ajánlása, amely szerint 10-15% körülire kellene csökkenteni ennek a beavatkozásnak az arányát, hazánkban jelenleg 100 nőből 40 számíthat arra, hogy császármetszéssel fogja világra hozni gyermekét.
Ehhez képest úgy tűnik, nagy a tájékozatlanság ezen a téren. Én 2005-ban majd 2010-ben estem át császármetszésen és egy sor dolog ismeretlen volt számomra. Hiába írattak velem alá több papírt, azokon semmitmondó vagy épp hasznavehetetlen információk sorakoztak. Nem tudtam, hogy miért kerülget ájulás a műtőasztalon. Fogalmam sem volt róla, hogy mit fogok érezni az érzéstelenítés mellett. Nem értettem, miért ráz a hideg a beavatkozást követően. Senki nem mondta el, hogy mit kell tennem a heggel, hogy segítsem elő a sebgyógyulást.
Amikor a húgom elárulta, hogy milyen applikáción dolgoznak a férjével, rögtön az jutott eszembe, hogy ilyesmivel nem találkoztam, és hogy valóban égető szükség van egy ilyen információs kisokosra, mint amit a Császárvonal képvisel.
Miről is van szó?

Császárvonal- nem csak császárosoknak

A Császárvonal névre keresztelt (egyelőre csak) androidos mobilapplikációban megtalálhatsz minden – a császármetszéssel kapcsolatos – információt. 100 oldalnyi informatív és hiteles cikk, gyakori kérdés, tipp, kelengyelista-összeállító  segít abban, hogy az informálódás és tudatos felkészülés mellett te  is leszámolhass a beavatkozást övező tévhitekkel és féligazságokkal.  
Az applikációhoz  13, gyógytornásszal összeállított, profi videó is megvásárolható, melyek letöltése a szülés előtti, a kórházban töltött és a gyermekágyi időszakot is jócskán megkönnyíti, majd 90 perc anyaggal. A  3 komplett, regeneráló tornasor mellett a hegmasszázs oktatóanya ugyanúgy megtalálható benne, mint más, a gyermekágy alatt kincset érő, mindennapi mozgások bemutatása sebvédelemmel.

Summa summarum: Hol voltál eddig Császárvonal????

A válaszokat pedig Kiss Verus,  a Császárvonal-projekt kreatív vezetője (aki civilben a húgom), fogja megadni számotokra.

– Vissza tudsz-e emlékezni a pillanatra, amikor megszületett a Császárvonal ötlete? 

2017 őszén, a második császármetszésem után, intenzíven foglalkoztam a szülés utáni regenerálódásommal, gyógytornára jártam, rengeteg kezelést kaptam, és megtapasztalhattam a kineziotape és a legújabb, gyógytornászom által elsajátított módszerek áldásos hatásait.

Pest megyei kisvárosunk jó hírű szakemberével, Rákosi Dórával hozott ugyanis össze a sors, miután ideköltöztünk. Ő négyszeres császáros édesanya, így hamar egy hullámhosszra kerültünk. Vele beszélgettünk egy csoportos core-torna után, hogy mennyire nem találják a helyüket a császárral szült anyukák a facebookos anyukás csoportokban, ha arra terelődik a téma, hogy miképp hozták világra babájukat. Szóba került, hogy mennyire nem tájékoztattak bennünket egyik szülésünk után sem szinte semmiről (a sebkezelésen túl). Utóbb visszagondolva, én is Dórától tájékozódtam arról, hogy a hegemmel ugyancsak foglalkozni érdemes, masszírozni, kenegetni. Korábban ezt senki nem mondta, ahogy arról sem regélt sem orvosom, sem szülésznőm, hogy az összenövésekről mit kell tudnom, illetve mik az esélyeim a VBAC-et (császár utáni hüvelyi szülést) illetően. Ezekkel kapcsolatban magamnak kellett szintúgy kikaparni a gesztenyét, összeszedni az információkat.

https://www.instagram.com/p/BhYDdeBFanX/?utm_source=ig_web_copy_link

Amikor világossá vált ez alatt az ominózus beszélgetés alatt, hogy van némi hézag a császármetszéssel kapcsolatos laikus tájékoztatásban itthon, nagyjából felkiáltottam: készítsünk egy applikációt, és szervezzünk köré édesanyákat! Innen indult a Császárvonal-projekt.

Még a kocsi felé menet, miközben cipeltem a hordozóban a kisebbik fiamat, félkézzel megírtam az üzenetet szoftverfejlesztő férjemnek, hogy munka van, kitaláltam, kitaláltunk valamit, amihez kell a szakértelme. Rögtön benne volt a dologban, és lelkesen elkezdte előkészíteni a terepet a fejlesztéshez már aznap este. Onnantól éjjelente végeztük az ezzel kapcsolatos munkát, miután elaludtak a gyerekek.

– Ha választanod kellene egy képet, gondolatot, könyvet vagy bármit, ami a Császárvonal mottója lehetne, mi lenne az?

Kettő is van, ezek élnek a projekt alapján a szívemben leginkább. Az egyik az nagyszerű grafikusunk, Erdélyi Sarolta Ágnes által megálmodott logónk: egy hegből kivirágzó pocak, amit nem rejteget az ember, hanem megtanul vele együtt élni, szimbiózisban. (az animált logónk applikációnk ún. splash screenjén megtekinthető) 

A másik az Noll Nandu nagyszerű könyve, a Vajúdástámogatás mindenkinek. Ugyan kifejezetten a hüvelyi szülésről szól, de VBAC-vágyaim okán sokat forgattam, forgatom.

Ő írja a császármetszés kapcsán:

“Amikor valakinek nem sikerül az általa tervezett módon szülnie, az gyakran valamiféle tanítást hordoz az életére vonatkozóan, és ezt a tanítást, ezt az életfeladatot meg kell találni, meg kell tanulni, be kell teljesíteni. Ha ez sikerül, akkor az élmény értelmet nyer, és legközelebb már nem kell a leckéért ugyanazt az árat kifizetni. Az is előfordul, hogy egy nehéz szülés élménye sorsfordítónak bizonyul: egy élethivatás születik, családi kapcsolatok alakulnak át, messzire világító alkotómunka veszi kezdetét”.

Amikor ezekkel a gondolatokkal találkoztam, egyből éreztem, ez rólam szól, ez a küldetésem.

– Kik dolgoznak jelenleg is veled ezen a projekten?

A már említett gyógytornász anyukatárs, Dóra volt az, aki végül a név, a “Császárvonal” megálmodója lett, vele ötleteltünk az egész projekttel kapcsolatban a legtöbbet. Hogy mit vegyünk bele szakmailag, milyen lektorokat tudunk felkérni pro bono, hogy hitelesítsék munkánkat.

A tartalmi munka, a projektszervezés oroszlánrésze rám hárult. Én írtam meg a 100 oldalnyi tartalom legnagyobb részét, Dóra a legszakmaibb, mozgással kapcsolatos szövegeket előskiccelte nekem, hogy aztán átültessem laikusok számára is. Ő állította össze az applikáció 13 videóját, amit opcionálisan bárki megvásárolhat két mozijegy áráért, és másfél órányi segédletet, tornát kap kézhez a telefonjára töltve.

Minden császáros édesanyának találkoznia kellene ugyanis gyógytornásszal már a kórházban, hogy a műtét hosszú távú következményei a lehető legminimálisabbra csökkenjenek, ennek ellenére az a tapasztalat, alig jut el ilyen szakember a kórházi bentlét alatt az anyukákhoz. Ezt remekül tudja pótolni ez a “zsebsegédlet”, amit úgy találtunk ki, hogy a kórházi, műtét utáni óráktól a 12. hét végéig segítsék az anyukákat, bármikor is töltik le ezen időszak alatt.

Az egész projekt szoftverfejlesztését, vagyis ezen nagy álmom megvalósítását a férjem, Csáki Gergő vállalta el, akivel a HáziPatika.com-nál és a Babaszoba.hu-nál dolgoztunk korábban együtt, hasonló felállásban, egészségügyi vonalon. A videóinkat egy nagyon lelkes videós csapattal forgattuk (ők a Carrot Média).

Az egyes szakterületeket érintő szövegeket dúla, szülésznő, aneszteziológus, háziorvos, szexológus, hordozási tanácsadó, pszichológus lektorálta (mindenki császáros édesanya), az egész projekt fővédnöke pedig dr. Prosszer Mária, szülész-nőgyógyász lett, aki az applikáció anyagait átolvasta, javította, ahol kellett.

– Gergő hogyan illeszkedett be ebbe a női közösségbe? Hogy és miként jellemeznéd az ő szerepét ebben a történetben?

Nagyon simulékonyan, megértően, érzékeny, elfogadó radarokkal. Mivel három gyermeke született császárral, mindhárom másik szakembergárdával és kórházban, volt némi rálátása a rendszerre, rajtam keresztül pedig rengeteget “edukálódott”, hiszen a saját küzdelmeimet, orvoskeresésemet, mindent megosztottam vele korábban is. Így azonnal támogatott bennünket, és elfogadott a projekt “fejének”, miközben az ő racionális, 6 lábbal a földön álló személyisége pedig abban segített, hogy a nagy álmodozás és tervezés a realitás talaján maradjon – két lángoló kötelességtudaú édesanya mellett is.

– Honnan inspirálódtál ehhez a projekthez?

Saját szüléseim, az összes aspektusával, a hasonló anyukatársak beszámolói mind segítettek, és egészségügyi újságírói munkám is hatalmas muníció volt.  Rengeteg szakkönyvet halmoztam fel a szövegírás során, bújtam a netet.

– Voltak-e félelmeid, fenntartásaid a Császárvonal formálódása közben? Mitől tartottál a legjobban?

A legnagyobb félelem talán az volt, hogy milyen lesz a fogadtatása arról az oldalról, ahonnan az a kommunikációs csapásirány, hogy a természetes szülés mellett kell mindenáron kiállni. Ezzel teljes szívből egyet is értek, a beavatkozások minimalizálása mellett abszolút kiállok én is, itt mégis egy olyan téma van a középpontban, ami explicit egy nagy, szülészeti beavatkozás. Mivel ez a félelmük az elejétől adott volt, eleve úgy álltunk neki a projektnek, hogy deklaráltuk, mi nem a császár mellett korteskedünk, hanem amellett, hogy megfelelő információt adjunk át az ilyen brutálisan emelkedő császárarányok okán, illetve elfogadó légkört teremtsünk az érintetteknek. Ma lassan ott tart ugyanis az ország, hogy kb. minden második, harmadik édesanya így szül. Elengedhetetlen tehát az informálás: az információ hatalom, a felkészült édesanyát kevesebb meglepetés éri, ha tudja, adott esetben császár esetén mire számítson. Feldolgozni is könnyebb utóbb, ha előre felkészül rá eshetőségként.

– A te személyes érintettséged mennyiben alakította, formálta a Császárvonalat?

Maximálisan. Hiszem, hogy ma sokakhoz elérni csak személyes történettel, személyes indíttatásból született vállalkozással lehet, és abból jó nagy adagot pakoltam bele ebbe.

Hogy képzeled el a Császárvonal 1. születésnapját?

Remélhetőleg sok együttműködés születik a projekt kapcsán, tudjuk tovább bővíteni a videótárunkat, ismertté válik egyre szélesebb körben. Többet babonából nem árulnék el, terv az van, nagyjából három emberéletre elegendő a fejemben 🙂

+ 1 TIPP

A Császárvonal-projekthez szorosan kapcsolódik  egy Facebook-csoport, ahol számtalan szakértő (szülésznők, gyógytornászok, dúlák, perinatális tanácsadó, IBCLC, dietetikus, pszichológus, TSMT-terapeuta, konduktor stb.) nyújt segítséget a csoporttagoknak, és ad hiteles tájékoztatást számukra.

További infó a Császárvonalról ITT

A Császárvonal applikációt letöltheted ITT

Fontos infó: Az androidos app mellé készül az iOS is!

Facebook Comments