Számolj le a székrekedéssel! Nekem ez segített

Számolj le a székrekedéssel! Nekem ez segített

Számolj le a székrekedéssel! Nekem ez segített

Ahol bevétel van, ott kiadásnak is kell lennie- ez gondolom, világos valamennyiünk számára.

Heti egy? Napi több? Mennyi számít normálisnak?

Általánosságban akkor beszélhetünk székrekedésről, ha 48 óra alatt nem történt székletürítés.  Ilyenkor egyéb kellemetlenségeket (teltségérzet, puffadás, szelek távozása) is tapasztalhatunk, és  rossz közérzet is társul az amúgy is kínos problémához. Emellett számtalan kísérő tünet is nehezítheti a székrekedést. Ilyen például a fejfájás, étvágytalanság, hányinger, rossz hangulat vagy erőtlenség. Sajnos a tartós székrekedés hatására a bőr sápadt, sárgás árnyalatú lehet, rugalmatlanná és petyhüdtté is válik. 

A székrekedés klasszikus tabutéma, mégis gyakran keresnek meg ezzel a gonddal ismerősök és vásárlók is. 

Hogyan előzhető meg a baj? Kinek milyen praktikái vannak?

Összegyűjtöttem pár hasznos információt nektek, amelyek segíthetnek. Ha nektek is vannak bevált módszereitek, kérlek, osszátok meg velünk, hiszen ez egy olyan gond, amely sokunkat érinthet.

1. A napi folyadékbevitel emelése
Lehet, hogy unalmas téma, de a megfelelő folyadékbevitel egy sor problémát megoldhat. Szinte kéznél van a megoldás, mégsem foglalkozunk vele. Mindig legyen a kezed ügyében pohár, kulacs, amit tölts fel vízzel! Állíts be mobilapplikációt (pl. Water Your Body) , ami figyelmeztet arra, hogy innod kell.A javasolt arány: 10 kg-onként 4 dl folyadék minden nap!
2. Rendszeres testmozgás
Gyerekkoromban nagyon komoly gondjaim voltak a székrekedéssel. Ne nevess, de most el fogom árulni, hogy én bizony hosszú órákat ücsörögtem meleg vízzel feltöltött kis vödrön, olyan kínszenvedés volt ez a napi rutin. A probléma később is elkísért, bár nem ilyen súlyos formában.
Amióta viszont minden nap mozgok, rendszeresen futok, ez a probléma teljesen megszűnt. Tapasztalatom szerint a rendszeres testmozgás csodákat tud tenni az emésztéssel. A renyhe életmód renyhe anyagcseréhez vezet!

3. Stressz kerülése

Nagyon sokszor a stressz, idegeskedés vezet székrekedéshez. Lássuk be, ez az állapot egyébként sem ideális sem a testünknek, sem a lelkünknek. 

4. Útifűmaghéj vagy zabkorpa

Napi 1-2 teáskanálnyi útifűmaghéjat vagy zabkorpát keverj el joghurtban vagy gyümölcslében, és fogyaszd el. Figyelj arra, hogy ezek mellé fontos, hogy sok folyadékot fogyassz!
5. Csodákat tehet az aszalt szilva
Nálunk nagyanyáink szilva-trükkje volt a tuti befutó, amikor a fiamnak napokig székrekedése volt. Este beáztattam 1-2 szem aszalt szilvát. Reggel megette éhgyomorra és megitta az áztatóvizet. Gyorsan hatott. Gyermekeknek segíthetnek a tamarindot tartalmazó speciális készítmények is. Ezeket gyorsan, könnyen el lehet fogyasztani. Felnőttek esetében ezeket szennával is kombinálhatják, figyeljünk arra, hogy ilyet ne adjunk gyermeknek!
5. Állítsd be a szervórádat!
A keleti orvoslás szerint az emberi szervek meghatározott időben működnek és pihennek. Vagyis minden szervenek megvan a maga ideje, ezt nevezzük szervórának. A vastagbél például 5-7 óra között a legaktívabb, vagyis ez az egészséges székletürítés ideje. Ebben az időszakban tehát érdemes az időnket rászánni arra, hogy ráüljünk a wc-re, és megszabaduljunk a salakanyagtól. A kínai mesterek szerint erre akkor is kerítsünk sort, ha úgy érezzük, hogy nem  hajt minket a szükség. Csak türelmesen!6. Alakíts ki megfelelő környezet a székletürítéshez
Kínos, nem kínos, de muszáj róla beszélni. Sajnos az angol wc, bármilyen kulturált is, nem alkalmas arra, hogy kényelmesen használhassuk, ugyanis nem biztosítja a megfelelő testhelyzetet a székletürítéshez. A széklet akadálytalan távozásához igazából a a guggoló pozíció biztosítana szabad utat. Sokat segíthet, ha egy kis sámlit teszünk a lábunk alá. Erről korában írtam is egy posztot. 

Fagylaltot kakiló csillámpóni segít a székrekedésen

És neked van egy jó tipped? Megírod?
Facebook Comments