Lenyeltem egy rágót. Aggódnom kell?

Lenyeltem egy rágót. Aggódnom kell?

Lenyeltem egy rágót. Aggódnom kell?

Az iskola és óvoda kapuzárását követően folyamatos növekedésnek indult az itthoni rágógumi fogyasztás. Ne kérdezzétek, hogy miért! Nem vagyunk különösebben rágózó család, de a gyerekeim időnként meg vannak őrülve érte.

Rágózás?

Nos, koromból fakadóan a rágó szó hallatán  egyből a  80-as évekre asszociálok. Emlékeztek még a valószerűtlenül fogcsikorgató és pár perc alatt ízét vesztő Donald rágóra, ami mellé odacsomagolták a legtutibb kis képregényeket? És a golyórágókra? Ezeket tonnaszám vetettük meg szüleinkkel, aztán hármasával-négyesével toltuk a szánkba, miközben gigantikus gömböket fújtunk belőlük. 

Azóta persze millióféle termékkel, ízesített laprágóval, drazséval, xylites rágógumival bővült a kínálat, de a gyerekkoromban hallott mondatot én is minden alkalommal elrebegtem figyelmeztetés gyanánt:

“Le ne nyeld a rágót!”

De tulajdonképpen mi a baj a rágógumi lenyelésével?

Sean Spicer, Trump korábbi sajtófőnöke  gyakran dicsekedett azzal, hogy naponta 35 db fahéjas Orbit rágót fogyasztott, amit aztán mindig le is nyelt. Erről állítólag konzultált az orvosával is, aki semmi kivetnivalót nem talált a dologban.

Vajon a mi szüleinknek mégis mi baja volt a rágó lenyelésével?

A szülők egyik félelme, hogy a lenyelt rágótól összeragad a gyomrunk, vagy évekig tart, míg megemésztjük azt. Az igencsak tartós városi legenda szerint akár 7 évig is a testünkben időzhet a lenyelt rágógumi. Ez azért elég ijesztő szám!

Természetesen ezen legendák egyike sem igaz. Ha véletlenül lenyelünk egy rágót, akkor 1-2 napon belül távozik is a szervezetünkből, annak rendje és módja szerint. Szóval, pánikra semmi ok! 

A rágó  a nyelőcsövön keresztül a gyomorba kerül, ahol emésztőnedvekkel keveredik, és egy-két óra alatt továbbhalad a vékonybélbe.

A szervezet nagyon ügyesen kiválasztja a rágó esetében is, hogy milyen összetevőit képes hasznosítani. Ilyenek az édesítőszerek, ízesítőanyagok és a lágyításhoz használt növény olajok. A rágógumi alapját képező anyaggal azonban a gyomorsav és az emésztőenzimek sem tudnak mit kezdeni, ezek egész egyszerűen a belekbe kerülnek, majd a széklettel együtt távoznak

Gyermekek esetében azonban nem árt valóban az óvatosság!

A nagyobb mennyiségű lenyelt rágó valamint a székrekedés együtt bélelzáródást is okozhat akár. Szakértők azt javasolják, hogy a gyermek csak akkor kapjon belőle, ha már biztosan nem fogja lenyelni a rágót! A kisebbek esetében a xylites rágó a fogak egészségét is óvja, így célszerű inkább ilyet választani számukra!

Természetesen felnőttek esetében sem árt a mértékletesség, vagyis jobb, ha inkább nem rendszeresítjük a rágónyelést! 

Facebook Comments