Így tudhatod meg, van-e ólom a csapvizedben!

Így tudhatod meg, van-e ólom a csapvizedben!

Így tudhatod meg, van-e ólom a csapvizedben!

Mit isztok a nyári melegben?

Mi elsősorban csapvizet, bár szomorúan kell hozzátennem, hogy amióta az itteni víz is uniós lett, és biztonságossá lett tisztítva és fertőtlenítve, azóta nagyon elégedetlen vagyok a minőségével. Kezdetben erős vegyszeres szaga volt, ez pár hét után csillapodott, de az íze megmagyarázhatatlanul kellemetlen.  (Futáskor ezért inkább az útba eső kutakról töltöm fel a kulcsomat, mert sokkal finomabb a vizük.)

A csapvíz tisztaságáról persze mindig parázs viták folynak. Tisztítsuk? Merjük-e inni egyáltalán? 

A héten egy érdekes téma jött elém az Anyaklikk egyik bloggere, Manókobold hívta fel a figyelmemet egy kezdeményezésre, amely a magyarországi háztartások ivóvizének ólomtartalmával kapcsolatos.

De hogy kerül ólom az ivóvízembe?

Az ólom egy mérgező nehézfém, egészséget károsító hatása már régóta közismert. Hazánkban az ivóvízellátás alapját képező ivóvízbázisokban, illetve a közüzemi ivóvízellátó rendszerekben  nem található ólom kimutatható mennyiségben. Az épületek belső ivóvízhálózatában megtalálható anyagokból beoldódva azonban ún. másodlagos szennyezőként ártalmas, határérték feletti mennyiségben is bekerülhet az ivóvízbe. A fő problémát tehát az ólomcsövek jelentik, melyek elsősorban a régi városmagokban, illetve a régen (1960 előtt) épült lakások belső ivóvízhálózatában még ma is megtalálhatók.

Fotó: Fortepan

Mennyi az annyi?

Az ivóvíz ólomtartalma a hazai és európai uniós jogszabályok szerint legfeljebb 10 µg/l lehet.

Megérezhetem a víz ólomtartalmát?

Sajnos nem. Az ólomtartalmú ivóvíznek ugyanis nincsen különös íze vagy szaga, így az ún. fémes íz a vízben nem utal az ivóvízben lévő ólom jelenlétére, sem annak mennyiségére.  

Kell tartanom a víz ólomtartalmától?

A csapvizekben jellemző ólom tartalom elsősorban a várandósok és 3 év alatti kisgyermekek esetén okozhat egészség problémát, elsősorban a magzat és a kisgyermek szellemi fejlődésére lehet ártalmas hatással. A kisgyerekek esetében akár életre szóló egészségkárosodást, idegrendszeri és magatartászavart is okozhat a csapvízzel elfogyasztott ólom.

Honnan tudhatom meg, hogy van-e ólom az ivóvizünkben?

“A lakásunkban kieresztett víz esetleges ólomkoncentrációjának megállapításához egyedi mintavétel szükséges, amit az illetékes vízmű szakemberei kérés esetén elvégeznek-olvasható a Tudatos Vásárlók honlapján.

Egy komplex népegészségügyi projektnek köszönhetően (EFOP-1.8.0-VEKOP-17-000001-2017) az  ún. „nyitott laboratórium” keretében az Országos Közegészségügyi Intézet  (OKI) évente 1000 minta erejéig lehetőséget ad arra is, hogy a lakosok saját csapvizükből mintát vegyenek, eljuttassák az OKI-ba, és ingyenesen megvizsgáltassák a csapvizük ólom tartalmát. Elsősorban a kockázati csoportba tartozók (várandósok, 3 év alatti kisgyermeket nevelők, régi épületekben élők) jelentkezését várják. Az OKI az előzetes jelentkezés és egyeztetés alapján szakmai szempontból értékeli a vízvizsgálatok szükségességét.

Én már jeleztem, hogy szeretnék élni a vizsgálattal, és postán fogom megkapni a mintavételhez szükséges eszközöket.

Ha te is szeretnél élni a lehetőséggel KATTINTS IDE a részletekért!

Facebook Comments