Kapni fogsz egy szabadnapot, ha nem cigizel

Kapni fogsz egy szabadnapot, ha nem cigizel

Kapni fogsz egy szabadnapot, ha nem cigizel

Hat nap fizetett szabadsággal kárpótolja a nem dohányzó dolgozóit egy japán cég- írta a Telegraph korábban. Mindezt azért, mert a nem dohányzók sérelmezték, hogy dohányos társaik náluk jóval kevesebbet dolgoztak. Mivel az említett cég irodája egy felhőkarcoló 29. emeletén van, ezért egy “kiugrok egy cigiszünetre”, nagyjából negyed órát vett igénybe, ez pedig mérhető különbségeket okozott munkaidő tekintetében.

Lehet persze hőbörögni, hogy a dohányosok már így is diszkriminálva vannak, hiszen már egy kávé mellé sem szívhatnak el egy cigit kedvenc kávézójukban, ugyanakkor van némi alapja a dohányos kontra nem dohányos munkaidő különbségnek.

Egy fejvadász cég honlapján olvastam korábban, hogy egy nagy cég beléptető kártyák segítségével követte nyomon, ki mennyit tartózkodott irodán kívül. Az a meglepő adat jött ki, hogy a dohányosok napi 1-1.5 órával kevesebbet dolgoztak, mert ennyi időt töltöttek az irodaház előtti cigizéssel.  

Szóval, miért nem szeretik a munkáltatók a dohányosokat? Kimondva vagy kimondatlanul, épp emiatt! Sokszor már eleve  beleírják a hirdetésbe, hogy nemdohányzók jelentkezését várják. Álláskereső oldalakon, fejvadász cégeknél figyelmeztetik is az álláskeresőket, hogy ha érződik rajtad a cigiszag, vagy nyíltan vállalod, hogy dohányzol, akkor nagy valószínűséggel nem dohányos vetélytársad fogja megkapni a melót.  

A munkáltatód ugyanis azzal az előfeltevéssel fog élni, hogy te – dohányosként – kevesebbet dolgozol.

És most gyorsan tedd a szívedre a kezed! Te tényleg bent fogsz maradni becsületesen túlórázni, hogy ledolgozd az elcigizett egy órádat?- mert sejtésem szerint ezzel védekezel épp.

Szentesen szabadnappal honorálják az egészséget

Ez az egész cigis eszmefutatás egyébként néhány nappal ezelőtt szaladt át a fejemen, amikor egy érdekes kezdeményezésről olvastam. Úgy tűnik, a japán példa ránk is hatással lehet, mert Szentesen úgy határoztak a városházán, hogy évente egy szabadnapot kapnak azok, akik soha nem gyújtanak rá, és szentesi önkormányzati intézménynél vagy gazdasági társaságnál dolgoznak.

Hoppá! Állítólag nagyon örültek a dolgozók a kezdeményezésnek, akik írásban élhetnek a lehetőséggel. A dohánymentes szabadnap hamarosan bekerül a munkaügyi szabályzatukba is.

Az érintett intézmények vezetői szerint ezidáig senki nem akart a lehetőséggel visszaélni, hiszen mindenkit személyesen ismernek, tudják, ki dohányzik, és ki nem. Szentesen nem titkolják, hogy elsősorban az egészséges életmódra törekvés áll a kezdeményezés mögött, így is akadt azonban olyan, aki az évi egy szabadnapért cserébe sem hajlandó letenni a cigit.

Téged motiválna egy nap szabadnap?

Hajítsd el a cigit! Ezek garantáltan segítenek!

Facebook Comments