Csodaszép! Virágba borultak a szegedi repcemezők is

Csodaszép! Virágba borultak a szegedi repcemezők is

Csodaszép! Virágba borultak a szegedi repcemezők is

Bármerre is jársz most az országban, mindenütt színpompás, gyönyörű és intenzív illatú sárga repcemezőkkel találkozol. Nem véletlen. A repce Magyarországon a napraforgó után a legjelentősebb olajnövény, amelyről méltatlanul keveset tudunk.

Lámpából a serpenyőbe

A repceolajat időszámításunk előtt főleg világításra használták, és csak a XX. sz-ban kezdték el az étkezésben étolajként hasznosítani. A repcét igen széles körben használják a nehéziparban is, de a festék- szappan- és mosószergyártásban, továbbá kozmetikai termékekben, kenőcsökben és a margaringyártásban is alkalmazzák. Az újabb kutatások energia- és tüzelőanyag-forrásként (biodízel) irányítják a repcére a figyelmet.

Úgy tapasztalom, a repce egyre nagyobb népszerűségre tesz szert  a reformtáplálkozásban is: újra kezdik felfedezni a napraforgóolaj helyett a hidegen sajtolt, különleges repceolajat, a repcemézet pedig nem kell bemutatni a mézrajongóknak. 

Miért érdemes visszacsempészni konyhánkba a repceolajat?

A hidegen sajtolt repceolaj 50-60 százalékban tartalmaz telítetlen zsírsavat, ami jót tesz a szívnek és a keringési rendszernek, valamint a koleszterinszintnek is. A repcefajták közül egyébként az újabb nemesítésű fajták (ún. „00″ duplanullás) már 1 %-nál kevesebb mennyiségben tartalmazzák az erukasavat, így ezek minden káros következmény nélkül emberi fogyasztásra használhatóak. A repceolaj diszkrét, finoman fanyar ízének köszönhetően  jól harmonizál szinte minden étellel, ráadásul igen magas a hőtűrőképessége is, így sütéskor is bátran használhatjuk.

Egy 2011-12-es vizsgálat eredményei szerint “a  repceolajjal dúsított alacsony glikémiás indexű táplálék kedvezően hat a 2-es típusú diabetesben szenvedő betegek anyagcseréjére és egyben csökken a betegek kardiovaszkuláris kockázata is”. (Forrás)

Kiemelkedő E-vitamin (tokoferol) tartalmának köszönhetően a repceolaj fogyasztásával hozzájárulunk ahhoz, hogy bőrünk egészséges és fiatalos maradjon.

A repce jótékony hatását akár a repcecsíra fogyasztásával is megtapasztalhatjuk.

Páratlan látvány

A repce virágzása látványnak sem utolsó. Idén is csodás sárga szőnyegeket borítottak a tájra mindenütt a repcevirágok.

Ezen a felvételen a virágzó Szeged környéki repcemezők fölé emelkedhetsz, és megcsodálhatod ezt a páratlan látványt.

És egy csodálatos felvétel tavalyról, óriási repcetáblák, ameddig a szem ellát:

 

Facebook Comments