Sportrobi, a retro gyúrós cucc

Sportrobi, a retro gyúrós cucc

Sportrobi, a retro gyúrós cucc

Magyarországon az első Magyar Testépítő Bajnokságot 1970-ben rendezték meg, az első hivatalos body building terem – Lakóterületi S.E néven -pedig Szegeden nyitotta meg kapuit 1978 nyarán.

De vajon mit fogyasztottak ekkoriban a gyerekcipőben járó, a testépítéssel épphogy ismerkedő srácok és lányok?

Nos, emlékeztek még a Sportrobi nevezetű táplálékkiegészítőre? 

A magyarországi testépítés hőskorában mindenki ezt a magas fehérjetartalmú koncentrátumot próbálta legyűrni, más ugyanis nem igen akadt.

A Sportorbit, az első hazai enzimkezelt étrend-kiegészítőt, amely csökkentett laktóztartalmú tej-fehérje-koncentrátum volt, 1980-ban hozták forgalomba. Ne tévesszen meg senkit a “robi” utótag, mert ennek semmi köze nincs Róberthez, hanem annál inkább a termék roboráló hatásához. A sportolók, cukorbetegek és betegség után lábadozók számára előállított  készítményt a Központi Élelmiszer- ipari Kutató Intézet enzimológiai osztályán fejlesztették ki, és megszületése dr. Kiss Ernő, dr. Cserháti Tibor és dr. Farkasdi László nevéhez fűződött.

Hasonló készítményeket már korábban is használtak sportolók és kórházak is Magyarországon, csakhogy ezeket külföldről kellett beszerezni. Az új magyar szabadalommal ez a gond is megoldódott.

A Sportrobi gyártásával a Vasmegyei Tejipari Vállalat Répcelaki Sajtüzeme volt megbízva, és a korabeli híradásokban könnyen emészthető, por alakú erősítőszerként olvashattunk róla, melyet turmixokba, gyümölcslevekbe, főzelékekbe, madártejbe, pudingba és palacsintába adagolva, vagy akár kenyérbe sütve (“kondikenyérként”) javasoltak elfogyasztani.

A Pest Megyei Hírlap január 6-ai száma szerint már a próbaüzemet követően is óriási volt az érdeklődés a termék iránt, amelyből évi 50 tonnányit terveztek piacra dobni, és korszerű töltő- és vákuumos zárógépet alkalmaztak gyártásakor.

És hogy miként emlékeznek vissza a korabeli fogyasztók?

Volt, aki szerint áztatott vattához volt hasonló az állaga, sokan tapétaragasztóként emlékeztek vissza erre a retro fehérjére, amit – hiába a turmixgép – képtelenség volt csomómentesen elkeverni (pedig állítólag több intézményben is folytak kísérletek, hogy fogyasztóbarátabbá tegyék a Sportrobit). Kakaóval viszont állítólag elég jól csúszott.

Pontos adataim nincsenek, mikor szűnt meg a termék, de állítólag a 90-es évek végefelé még lehetett vásárolni a szegedi tejdiszkontban.

Fekete Ferenc Az erő műhelyében című könyvében már ír a Sportrobiról (HungariaSport, 1984. 89.p)

Források: ITT , ITT és ITT

 

Facebook Comments