Könyörgöm! Etesse már meg valaki ezt a csajt!

Könyörgöm! Etesse már meg valaki ezt a csajt!

Könyörgöm! Etesse már meg valaki ezt a csajt!

“51 kg vagyok. A Hamupipőke-diéta szerint 38 kg-nak kellene lennem. Ez gyakorlatilag életveszélyes súly!”-írja a Twitteren az egyik felhasználó, de számtalan hozzászóló kritizálja az új, Japánból induló és a Twitteren rohamosan terjedő diéta-őrületet.

A Hamupipőke-diéta valóban életveszélyes testkép-elvárást állít a fiatal lányok elé: legyenek olyan karcsúak, mint az ismert Disney-rajzfilm mesehős, Hamupipőke. 

A szegény, sanyarú sorsú, csodaszép és kellően karcsú hősnő a sok megpróbáltatás után elnyeri hercege szívét. Vajon, mi a siker titka?

A Hamupipőke-diéta szerint a 18-as BMI-index. Ha ugyanis mi is hasonló darázsderékkal és egy fehér paripás herceggel akarunk büszkélkedni, akkor testtömeg indexünket 18 alá kell szorítanunk. Ez mit is jelent?

Konkrétan, kóros soványságot, hiszen a normális testsúly 18 és 25 közötti értéknél helyezkedik el.

De mit is jelent a BMI?

A BMI (testtömegindex, Body Mass Index) egy mérőszám, amely megmutatja, hogy az egyén túlsúlyos, normál súlyú vagy elhízott-e. Alapképlete a következő:a kilogrammban vett testtömeget osztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével. 

Hamupipőke szeretnék lenni!

Jómagam  164 cm-rel és 57 kg-mal 21 -es BMI indexszel rendelkezem. Amennyiben hamupipőkei boldogságra vágyakoznék, akkor ebből bizony le kellene faragnom legalább 9-10 kg-ot, vagyis 48 kg környékén már elhagyhatom a fél pár cipellőmet, hogy a herceg egy romantikus pillanatban sietve igazíthassa vissza a lábamra.
No erről már lekéstem, hiszen a herceg már megvan, és 48 kg-mal kedvenc sportomat sem tudnám űzni. 

De mégis hogyan?

A Hamupipőke-diéta persze nem ad konkrét iránymutatást, egyetlen célt tűz ki: olyan irreálisan le kell fogyni hozzá, amit csak koplalással és minimum egy evészavarral szövetkezve, az egészségünk szisztematikus leépítésével lehetne elérni.

Marad a Photoshop

A Hamupipőke-ügy egyébként már 2015-ben is előkerült, amikor állítólag a mesehőst alakító Lily James színésznő derekán jócskán megszaladt a photoshop a filmelőzetesben. Akkor a színésznő azzal védekezett, hogy eleve vékony derekú, és a fűző miatt tűnik ilyen irreálisan karcsúnak a képeken.

A nézőket és a kritikusokat azonban ez nem hatotta meg. Szerintük a Disney nagyon rossz példát állít a fiatal lányok elé, amikor azt sugallja, a hercegnői státuszhoz ilyen derék dukál. Ráadásul a színésznő dereka tökéletesen normálisnak tűnik a többi filmszerepében.

Tényleg teljesen elment az eszünk, és mindenáron egy képzeletbeli mesehősre akarnánk hasonlítani?

Szerencsére, a Twitter-reakciókat olvasgatva úgy tűnik, hogy nem. A többség szívesen küldene a Hamupipőke-imitátoroknak aranypapírosba csomagolt ételhordóban némi libazsíros kenyeret. Lila hagymával természetesen.

Facebook Comments