Most életmentő lehet az arc elé rakott sál

Most életmentő lehet az arc elé rakott sál

Most életmentő lehet az arc elé rakott sál

A téli időjárás, hó és fagy sem akadályoz meg különösebben abban, hogy a napi edzéseimet a szabadban végezzem. Igen, sokan talán csodálkoznak és nem egyszer hangot is adnak annak, hogy kellő őrültség kell ahhoz, hogy -5 vagy  -10 fokban kint fusson valaki órák hosszat, de erre csak azt tudom mondani, hogy bátran ki lehet próbálni.

Ez az ötödik telem, amit kinti edzéssel töltök, és az a helyzet, hogy ettől jobb immunerősítést nem tudok javasolni én sem. A téli időszakban három dologra figyelek fokozottan: a D-és C-vitamin pótlásra valamint a jól szellőző, réteges öltözködésre.

50 km-es terepfutás 2017 januárjában. Itt épp -11 fok volt.

Persze nem telik el a téli szezon anélkül, hogy nekem ne szegeznék a kérdést újra és újra: nem félsz, hogy megfájdul a torkod vagy tüdőgyulladást kapsz a belélegzett hideg levegőtől?

Nem, nem félek, mert öt éve nem volt semmiféle légúti problémám. Pedig sajnos szájon át veszem a levegőt igen gyakran. Igaz, azt azért hozzá kell tenni, hogy én is fokozatosan szoktattam magam a kinti hideg futáshoz.

Apropó, tényleg megfázhatunk ebben a cudar hidegben a belélegzett fagyos levegőtől?

Sokan azt hangoztatják, hogy, ha kint mozgunk vagy sportolunk, érdemes sálat kötni a szánk elé, mert a gyorsan belélegzett hideg levegő irritálhatja a tüdőt. Jobb helyzetben vannak azok, akik az orron át lélegeznek sportolás közben, mert így a belélegzett levegő némileg felmelegszik, mire eléri a tüdőt. De van az orron be-szájon ki légvételnek még egy előnye: Scott Jurek ultrafutó könyvében olvastam róla, hogy ezzel a módszerrel alacsonyabban tarthatjuk a pulzusszámunkat futás közben (Kipróbáltam, és tényleg igaz!) 

És mi a helyzet a gyerekekkel?

Sok szülő úgy véli, hogy minél kisebb a gyermek, annál jobban be kell bugyolálni a téli hidegben. Ehhez tartozik az is, hogy a gyerkőc orra és szája elé sálat tesznek, hogy ezen keresztül vegye a levegőt.

Hogy ne legyen egyszerű a dolog, ezért elárulom, hogy van ellentábor is: sok védőnő és gyermekorvos egyenesen óva int ettől a szokástól, mert  a lehelet páratartalma átnedvesíti a sálat (sőt, akár rá is fagyhat) és megfázhat tőle a gyermek. A száj elé kötött sál miatt a gyerkőc ráadásul használt levegőt szív vissza, amely nyirkos a kilélegzett párától. Ez szintén nem tesz jót neki.

És akkor az angolok…

Nemrégiben olvastam, hogy Angliában valóságos kampány indult pár éve (#scarfie), amelyben a légúti betegségekben szenvedő embereket arra bátorítják, hogy igenis tegyenek sálat az orruk és szájuk elé ebben a téli hidegben, hiszen így nem kell közvetlenül belélegezniük a fagyos levegőt, ami csökkenti az asztmás rohamok kialakulását is. Ahogy csökken a hőmérséklet, a sál egyenesen életmentő lehet az asztmában, COPD-ben vagy bronchitisben szenvedő embereknek – kampányolnak az orvosok a médiában.

Veletek mi a helyzet? Ti is a bebugyolálós, sálba temetkezős módszer hívei vagytok?

Facebook Comments