Kalocsáig mentünk, hogy megműtsék a férjemet

Kalocsáig mentünk, hogy megműtsék a férjemet

Kalocsáig mentünk, hogy megműtsék a férjemet

Amikor a  férjem február 13-án felébredt az altatásból, rögtön azzal kezdte, hogy erről a műtétről mindenképpen írjak a blogban, hogy mások okulhassanak az ő történetéből.

Valentin nap egyedül-dupla ágyon

Nos, izgalmas Valentin nap áll mögöttünk. Míg én sikeresen elcsíptem egy Valentin napi csomagajánlatot egy szuper kis kalocsai hotelben, addig a férjem a Szent Kereszt Kórház vendégszeretetét volt kénytelen élvezni. Hogy miként is keveredtünk Kalocsára?

Korábbi posztomban már beszámoltam róla, hogy fél éve egy kellemetlen tünet miatt proktológushoz került a férjem, aki vérömlenynek nevezett duzzanatszerűséget nyitott fel. Igaz, akkor “elfelejtették” közölni vele, hogy ott már egy kialakulóban lévő sipolyt is felfedeztek. Kifizettük a 25 ezres számlát, és azon kívül, hogy menjen vissza újabb 5 ezerért kötözésre, egyéb instrukciót nem kapott. Ő pedig abban a hitben élte tovább a hétköznapokat, hogy nagy baj nem lehet, hiszen a doki kitisztította, látta, és nem mondta, hogy további tennivaló lenne vele.

Gyanús tünetek- erre figyelj!

A seb pedig nem gyógyult, sőt egyre kellemetlenebb tüneteket okozott. Kezdetben csak kisebb vérzések, váladékozás jelent meg, ami felmarta a farpofák körüli területet teljesen.  Hasonlót tünetek ezek, mint amit egy szimpla aranyér okoz. Az ember veszi rá a kenőcsöket, krémeket és kúpokat, és meg van róla győződve, hogy ez csak átmeneti állapot.

Én azonban úgy gondoltam, hogy ennyi idő után egy ilyen sebnek be kellett volna gyógyulnia, és a bőrtüneteket is aggasztónak találtam.

Egy szerencsés véletlennek és ismerős baráti házaspárnak köszönhetően jutottunk el dr. Pécsek Mária sebész főorvos asszonyhoz, aki az első találkozó után közölte: ez bizony sipoly, ami azonnali műtétet igényel. A felmaródást, dermatitiszes tüneteket a folyamatos váladék ürülés okozta. Mivel a sipoly súlyosan be volt addigra már gyulladva, ezért egy kéthetes gyógyszeres kezelés vette kezdetét, hogy egyáltalán műthető állapotba kerülhessen.

Mi az a sipoly?

A sipoly a szerveket és testüregeket összekötő kóros elváltozás, amely a bélfal izomrétegei között található mirigyek gyulladásából jön létre. A gyulladással genny alakul ki, ami ki akar ürülni, keresi, hol törhet utat magának. Az áttörés iránya történhet a bél felé, bőr felé és a hasüreg felé (ez a legveszélyesebb). A nagyobb bajt az okozza, hogy ha a kifakadás előtt a végbél körüli szövetekben mindenféle zegzugos járatot kezd kialakítani és hatalmas üregeket hoz létre.  

A műtét után ilyen koktélt adnak

Műtéti meglepetés

A férjem esetében az altatásban végzett műtét közel egy órán át tartott, és a feltáráskor derült ki, hogy a sipoly több, mint 8 cm hosszú volt, amelynek egyik járata egészen a herékig ér, a másik járata pedig a végbél falába ért bele. Nagyon nagy baj is lehetett volna egy ártatlan bőrproblémának és viszketésnek tűnő tünetegyüttesből.

De miért?

Ilyen ostoba egy betegséget- mondta a kórházi tartózkodása alatt a férjem. A sipolyról Hippocrates i.e. 430-ban már leírta, hogy a feltételezett oka az evezéskor vagy lovagláskor kialakuló csomó.

A kezelőorvostól azt is megtudtuk, hogy sokszor olyan banális okok állhatnak egy sipoly kialakulása mögött, mint egy rosszul megválasztott alsónadrág vagy farmer, aminek a varrása okozza a galibát, de egy felgyűrődött lepedő vagy ülőpárna huzat is egyenes utat biztosíthat a sipoly műtétig. Nagyon figyeljetek tehát arra, hogy kényelmes ruházatot, alsóneműt viseljetek, az ágynemű huzat is megfelelő legyen, és az ülés során se gyűrődjön a farpofák közé ruhaanyag.

A kulcs: a jó szakember

A végbélsipoly hatékonyan és véglegesen csak profi proktológus szakemberrel, nagy türelemmel és szakértelemmel felvértezve gyógyítható. A legnagyobb esélye egyébként a sikeres gyógyításra az első sebésznek van, hiszen a későbbi beavatkozások már bonyolultabb sipolyokat, heges területeket találhatnak. Számtalan műtéti megoldás áll rendelkezésre, de nagyon sokat számít a sebész orvos szaktudása, kreativitása és ügyessége, amire szüksége is lesz a műtét alatt.

Mivel a sipoly újra és újra kiújulhat, igencsak ronthatja az ember életminőségét, ezért a legfontosabb, hogy olyan szakembert találj, akinek nagy tapasztalata van az ilyen műtétekben.

Hosszú utókezelés

A sipoly műtét után nagy gondot kell fordítani a higiéniára (ilyenkor érted meg még inkább, milyen hasznos egészségügyi találmány a bidé), az orvos által előírt kötözési és sebkezelési módszer gondos betartására, a megfelelő fájdalomcsillapításra és az étkezésre.

De a legjobb, ha nagyon-nagyon felszerelkezel türelemmel! 

Köszönjük Dr. Pécsek Mária főorvos asszonynak, aki 72 évesen is kamatoztatja óriási tapasztalatát, és rengeteg betegnek a gyógyulásához járul hozzá. Számunkra a műtét előtt és után is részletes, személyre szabott segítséget, tanácsot adott, és a kórházi kezelés során is nagy gondossággal, odafigyeléssel kezelte a páromat!

Köszönjük a Kalocsai Szent Kereszt Kórház sebészeti osztályán dolgozóknak a munkáját és segítségét!  

 

Facebook Comments