Szoláriumágy halottaknak. Bevállalnád?

Szoláriumágy halottaknak. Bevállalnád?

Szoláriumágy halottaknak. Bevállalnád?

Nemrégiben olvastam Facebookon, hogy a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika útjára indított egy előadássorozatot a VIII. és IX. kerületi középiskolásoknak a bőrbetegségekről. Az előadásokat havonta egy péntek délelőtt tartják. A programsorozat célja, hogy a szakemberek szélesítsék az ifjúság bőrgyógyászati ismereteit.

A sorozat első előadásai során többek között Dr. Kuroli Enikő bőrpatológus tartott előadást a melanomáról, anyajegyekről és a fényvédelemről.

Épp aktuális a dolog, mert ilyenkor valóban nagy a jövés-menés a szoláriumstúdiók tájékán.

Az előadó bőrgyógyász szakember elmondta, hogy döbbenetes mértékben nőtt az elmúlt években a fiatal bőrrákos betegek száma, ami egyértelmű összefüggést mutat a szoláriumozással. A doktornő elárulta, hogy hiába figyelmezteti ő maga is pácienset, a barna bőr iránti vágy nem tartja vissza a veszélyektől sem a nőket.

Pedig a melanoma a bőrrák halálos formája. Hazánkban naponta kb. 4 új melanomát diagnosztizálnak az orvosok, és évente 1500-2000 új melanomás beteget regisztrálnak. Igaz, hogy a melanoma korai diagnózisa teljes gyógyulást adhat, ugyanakkor a kései diagnózis az életünkbe kerülhet.

Mégis mivel lehetne józan észre téríteni a megrögzött szoláriumozókat?

Ha a cigarettás dobozok  illusztrációi elrettentő példával szolgálhatnak, miért ne lehetne akár ugyanezt a szoláriumok dizájnjába is bevezetni?

Az argentin művész Luciano Podcaminsky is ugyanígy gondolta, ezért 2012-ben egy különös installációval igyekezett felhívni a figyelmet a szoláriumok egészségügyi kockázataira.
 
A koporsó formájú, ijesztő küllemű szolárium-installáció ennél egyértelműbben nem is jelezhetné a legsúlyosabb kockázatot.
 
Az alkotó szerint a sajátos napozóágy a hiúság egészségtelen és néha végzetes következményeit tükrözi .
 
Ti mit szóltok hozzá?

Forrás

 

Facebook Comments