Szívem, nézd meg, hogy ma termékeny vagyok-e!

Szívem, nézd meg, hogy ma termékeny vagyok-e!

Szívem, nézd meg, hogy ma termékeny vagyok-e!

Okostelefon alapú terhességmegelőzés? 

Igen, már ilyen is létezik. A Natural Cycles például egy ilyen alkalmazás, amelyet azoknak  a 20-40 év közötti nőknek fejlesztettek ki, akik stabil párkapcsolatban élnek, nem okoz nehézséget számukra az, hogy mérniük kell testhőmérsékletüket, és ha szükséges, óvszert használnak.  

A svéd Elina Berglund fizikus és férje Raoul Scherwitzl 2013-ban alapította meg cégét, és 2014-ben dobták piacra az alkalmazást. Az ötlet onnan eredt, hogy Elina el akarta hagyni a fogamzásgátló tablettát, azért -ahogy ő fogalmazott- hogy “szünetet tartson a teste”. Ekkor azonban arra jöttek rá, hogy nem igazán találják meg a számukra megfelelő természetes módszert, amivel védekezhetnének, így Eline belefogott, hogy kidolgozzon egy saját algoritmust, ami megmutatja termékeny napjait. Így született meg a Natural Cycles. 

Forrás: Natural Cycles Facbook

A Natural Cycles algoritmusok, illetve olyan biomarkerek segítségével állapítja meg használójának termékeny napjait, mint a testhőmérséklet. A fejlesztők azt ígérik a használóknak, hogy kb. 3 ciklus alatt a szoftver pontosan megismeri a nők ciklusát, amihez azonban a testhőmérsékletünk folyamatos figyelemmel követése szükséges.

Ez azt jelenti, hogy minden reggel, még mielőtt felkelnénk az ágyból, nagyjából ugyanabban az időpontban kell megmérni a testhőnket egy – a nyelv alá helyezett – hőmérő segítségével, amely két tizedesjegyig mutatja meg az értéket. A mért eredményt aztán fel be kell jegyezni a telefonalkalmazásba, amely rögtön megmutatja, hogy piros vagy zöld utat kapunk az esti szexhez. Piros napokon nagyobb az esélye a teherbeesésnek, ezért ilyenkor óvszer használata javasolt, amennyiben nem akarunk teherbe esni.

A naptárazás és a hőmérőzés egyébként bevett fogamzásgátló módszerek, amelyek a tablettákat  lennének hivatottak kiváltani ráadásul azok mellékhatásai nélkül.

Mivel a női testnek tökéletes ritmusa és jelzésrendszere van, amelynek segítségével pontosan meg lehet állapítani a termékeny napokat, így mind fogamzásgátlás során, mind pedig babatervezéskor rá lehet hagyatkozni ezekre a jelekre. Érdekesség, hogy ha két vagy három jelet figyelünk: vagyis a testhőmérséklet mellett a méhnyaknyák állagát és a méhnyak állását, a méhszáj nyitottságát is vizsgáljuk, akkor több,mint 99%-os hatékonysággal kerülhetjük el a terhességet (Forrás)

De mi a helyzet a csak testhőmérsékletre hagyatkozó 21. századi applikációval?

Kockázata persze ennek  a módszernek is van, bármennyire is szuper fejlesztőcsapat dolgozik folyamatosan az alkalmazáson.

Az Natural Cycles alkalmazást fejlesztő szakemberek szerint a modern fogamzásgátlóként használatos szoftver 93%-os biztonsággal használható.

Úgy tűnik, ebbe a 7 %-ba került bele az a 37 nő is, aki  abortuszra jelentkezett nemrégiben  a stockholmi Södersjukhuset kórházba. Ők valamennyien  ezt az alkalmazást használták fogamzásgátlásra. Sikertelenül.

A Natural Cycles az esetekkel kapcsolatban egyelőre csak annyit nyilatkozott, hogy vizsgálatot indítanak, de ahogy nő a felhasználóik száma, értelemszerűen nőni fog azoknak a száma is, akiknél gond adódhat.

Az egyébként fizetős alkalmazást jelenleg 700 000-en használják világszerte. A Natural Cycles jelenleg az egyetlen olyan – Európában immár hivatalos fogamzásgátló eszközként is bejegyzett – módszer, amely okostelefonon fut.

 

Facebook Comments