Rakj rendet a gyógyszeres szekrényedben most!

Rakj rendet a gyógyszeres szekrényedben most!

Rakj rendet a gyógyszeres szekrényedben most!

Az év elejét sokan felhasználjuk arra, hogy rendrakásba, szortírozásba vagy épp méregtelenítésbe kezdjünk. Jól esik egy új esztendőt újult erővel, felesleges kacatok, lehúzó energiáktól megszabadulva indítani.

Én ilyenkor külön időt szánok arra, hogy a család által használt gyógyszereket, étrend-kiegészítőket, vitaminokat átnézzem, de ilyenkor vetek egy pillantást a különféle gyógykrémek, balzsamok és gyógynövények lejárati idejére is.

Sokszor ekkor derül ki, hogy a lakás mennyi pontján bukkanhat elő egy-egy illóolaj, gyógynövényes izomlazító krém vagy egy levél C-vitamin. Ezeket szorgosan begyűjtöm, és egy helyre igyekszem pakolni őket.

Rendezd, tedd átláthatóvá!

Nem tudom, ki hol tartja ezeket a készítményeket, de mivel sok készítményen szerepel, hogy száraz, hűvös helyen tároljuk őket, így a fürdőszobai szekrény nem a legalkalmasabb hely az őrizgetésükhöz. A konyhánkban van egy hatalmas régi szekrény, aminek a felső része külön zárható, így nálunk itt kap helyet a legtöbb készítmény.

Fontos odafigyelni a tárolásra, hiszen a gyógyszerek minősége a helytelen tárolás hatására akár meg is megváltozhat. 

Ha a készítmény leírásában az szerepel, hogy szobahőmérsékleten kell tárolni a gyógyszert, az 15-25 fokot jelent. Amennyiben a gyógyszer nem igényel különleges tárolást, akkor se tároljuk napsütött helyen vagy a fűtőtest közelében.

Forrás: Instagram @thecontainerstore

Nagyon praktikusak az akril tároló dobozok, amelyekben jól áttekinthetőek a bennük tárolt készítmények. Érdemes a gyerekek által használt készítményeket külön tárolni, hogy gyorsan hozzáférhessünk ezekhez. Szintén külön tároljuk az idénynek megfelelő, akár napi szinten használt készítményeket (télen például a D-vitamint, C-vitamint és multivitamin készítményeket).

Azért is jó, ha átlátod a gyógyszeres szekrényt, mert nem vásárolsz felesleges készítményeket, amiket aztán nem fogtok tudni felhasználni.

Jómagam külön dobozban tárolom a lázmérőket is. Ezek kincstári darabok, hiszen jó párat örököltünk anyósomtól, aki korábban gyógyszertárban dolgozott. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de – csoda lázmérők ide vagy oda- nekünk csak a hagyományos higanyos lázmérők adnak megnyugtató eredményt a gyerekek testhőjéről. Ezekre viszont rettentően kell vigyázni, hiszen 2009 óta nem lehet újat beszerezni belőlük. 

Less be a hűtőbe is!

A hűtőben láz-és hányáscsillapító kúpok illetve szemcseppek találhatók, ezekre is érdemes egy pillantást vetni, nehogy szükséghelyzetben szembesüljünk vele, hogy bizony már jócskán lejárt a szavatosságuk. A cseppeknél érdemes ráírni a készítményre, hogy mikor nyitottuk ki, hiszen ezeknek sokszor egészen rövid a szavatossági idejük.

Mit csinálj a lejárt készítményekkel?

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt kidobni vagy megsemmisíteni, hiszen ezek veszélyes anyagok. Gyűjtsd össze ezeket a termékeket és a patikákban elhelyezett gyűjtőládákba dobd ki őket! 

Nézd át a gyógynövényeket is!

Ha ti is szívesen használtok ömlesztett gyógynövényeket, akkor ezeket is célszerű időnként ellenőrizni. A gyógynövények hajlamosak lehetnek a molyosodásra, így tárold ezeket külön, jól lezárható edényekben, felcímkézve. Ne felejtsd el ráírni azt sem, hogy kell elkészíteni az adott gyógynövényt.

 

Facebook Comments