Ne fújd el! Így oltsd el szabályosan a gyertyát!

Ne fújd el! Így oltsd el szabályosan a gyertyát!

Ne fújd el! Így oltsd el szabályosan a gyertyát!

Hétvégén meggyújtjuk az adventi koszorún az első gyertyát, és bár számtalan óvintézkedéssel tisztában vagyunk, ami a biztonságos gyertyahasználathoz szükséges, egy dologról ritkán esik szó. Mégpedig arról, hogy kell szabályosan és biztonságosan eloltani a gyertyáinkat. Te hogy szoktad eloltani az ünnepi gyertyát? Elfújod?

Pedig ez nem a megfelelő módja az eloltásnak, hiszen így oxigénnel táplálod az égést. Ahogy kémia órán is tanultad: itt is az oxigén elvonása a helyes módszer.

S hogy miért célszerű kerülnöd a gyertyafújást?

  1. Ha elfújod a gyertyát, akkor a viasz szétfröccsenhet, ami balesetveszélyes lehet.
  2. A gyertya elfújása nagy füstöt eredményez, ami az egészségre veszélyes anyagokat (káros koromszemcséket és a rájuk tapadó szennyező anyagokat)  bocsájt a levegőbe.
  3. Egy erőteljes fújás csúnyán bekormozza a mécsestartó üveget vagy porcelánt.

Akkor mivel fojtsuk el szabályosan a gyertya lángját?

A legjobb, ha tartasz otthon gyertyakoppintót, amivel könnyedén megoldhatod ezt. A gyertyakoppintó használata ugyanis a legbiztonságosabb módja annak, hogy megakadályozd a kanóc füstölését és a forró viasz se fröcsögjön szanaszéjjel.

Szintén jó megoldás, ha egy csipesszel egy pillanatra a folyékony paraffinba mártod a kanócot, amit – miután elaludt a láng – kiegyenesítesz. Ez a módszer megakadályozza a füstölést, és a következő meggyújtáskor a gyertya sokkal egyenletesebben fog égni.

A gyertya eloltásához ne használj folyadékot! A víz csak a viasz fröcsögését okozhatja, és az üveg gyertyatartód is eltörhet.

A gyertya eloltását követően alaposan szellőztesd át a helyiséget!

Tudtad, hogy az illatosított gyertyák számtalan veszélyes anyagot tartalmaznak? Olvasd el erről szóló posztomat is ITT!

 

Facebook Comments