Azért sportolok, hogy zabálhassak

Azért sportolok, hogy zabálhassak

Azért sportolok, hogy zabálhassak

Mit eszik egy sportoló? Vajon ő jóval többet megengedhet magának?

Gyakran megkapom, hogy könnyű nekem, bármit ehetek, hiszen úgyis le fogom mozogni a sok futással. Sajnos ez nem teljesen van így. Az aktív mozgás mellé talán még fegyelmezettebb étkezés, még átgondoltabb tápanyag bevitel kell, hiszen egyáltalán nem mindegy milyen üzemanyaggal töltöd fel magad. Egy 6-12 órás futóversenyen természetesen szinte kötelező a csokoládé, méz és mogyorókrém, ami azonnali, gyors feltöltést tesz lehetővé; a hétköznapokban azonban okosan kell összeállítani az étrendet, hogy a test és a mentális állapot is egyensúlyban maradjon.

Az át-és feldolgozott élelmiszerek, az önmaguk eredeti állapotára már nem is hasonlító termékek, amelyeket a boltban találsz, csak gyenge üzemanyag hamisítványok, amelyek lefojtják az energiád, nem pedig felszabadítják.

Ezért aztán egy profi sportoló, vagy egy olimpikon felkészülésében a dietetikusnak éppoly fontos szerepe van, mint az edzőknek. Lionel Messi például 2014-ben egy dietetikus segítségével változtatott étrendjén, és ez teljesítményére is óriási hatással volt. Az erről szóló posztomat ITT olvashatod.

Michael Bodiam fotográfus és Sarah Parker stylist A Day On My Plate (Egy nap a tányéromon) című képsorozatában igen látványos és játékos formában mutatta be, mi is kerül egy olimpikon tányérjára nap mint nap, és miben is különbözik egy-egy sportoló diétája egymástól. Egyetlen hatalmas papírtányéron helyezték el az olimpikonok teljes napi adagját liliputi méretűre zsugorítva, amitől ezek valószerűtlenül kevésnek tűnnek. Valójában ezek a jól összeválogatott ételek nyújtanak segítséget ahhoz, hogy a sportoló csúcsformában legyen.

Nézd meg, mit kell ennie egy egy olimpiai szám sportolójának!

Egy női kalapácsvető étrendje

Egy női 100 m-es sprinter napi adagja

Ezt eszi egy férfi triatlonista

Egy tornász napi étkezése

Forrás

Facebook Comments