Ezért tedd a tojáshéjat is a pizzatésztádba!

Ezért tedd a tojáshéjat is a pizzatésztádba!

Ezért tedd a tojáshéjat is a pizzatésztádba!

A tojás éveken át kiközösített, néha megtűrt, de sokszor tiltott része volt az étrendünknek. Egy időben a magas koleszterinszint fő-főbűnöseként, már szitokszóként is önálló életre kelt szegény.

Pedig, ahogy Légrády Péter is írja könyvében (Tojás, táplálkozás, egészség), a tojás egy olyan ételcsodaami egyedülállóan kimagaslik a többi közül. Aki szeretne új, talán kevéssé ismert információkat olvasni róla, mindenképpen javaslom, hogy vegye kézbe Légrády Péter könyvét.

A tojás egyrészt az emésztőrendszeri működésre gyakorol rendkívül jó hatást, másrészt a szervezet számára szükséges számos tápanyag elsőrangú forrása is. És ebbe beletartozik a tojáshéj is!

A tojáshéj legfontosabb összetevője ugyanis a kalcium-karbonát, mely közel 95 százalékát alkotja. A kalcium pedig nélkülözhetetlen a csontok egészségének megőrzéséhez. De miként használhatnánk ezt ki?

A tojáshéjat már évszázadok óta ismerik és alkalmazzák a népgyógyászatban, hiszen a rendszeres fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás és más kalciumhiány okozta betegségek.  Nagyanyáink is jól tudták, hogy azok a tyúkok, amelyek tojáshéjat fogyasztanak, vastagabb héjú tojásokat tojnak. A nyári hónapokban ezért a takarmányuk közé keverték a porított tojáshéjat. Anyósom is megmutatta ezt a trükköt, és valóban bámulatos tojások kerültek be hétről hétre a tyúkudvarból.

Ahelyett tehát, hogy kihajítod a tojáshéjakat, miért nem hasznosítod te is? A tojáshéj számunkra is ideális kalciumpótló.

Van bennünk persze egy állandó lappangó félelem, hiszen a tojás és a szalmonella fertőzés fogalma szinte összenőtt, ezért valóban nem árt a biztonságos tojáshasználatra törekednünk.  Fontos, hogy ne nyersen használjuk fel a tojáshéjat!

Ebben a kis videóban megnézheted, hogy készítheted el biztonságosan házi kalciumpótlódat:

https://www.facebook.com/Businessinsider.Life/videos/886817858183238/

  1. Dobd az összegyűjtött tojáshéjakat forrásban lévő vízbe, és pár percig forrald őket!
  2. Vedd ki a lábosból, csepegtesd le őket, majd tedd valamennyit egy tepsire. Irány a sütő!
  3. Minimum 100 fokon süsd 10-15 percig a tojáshéjakat.  A cél az, hogy tökéletesen szárazak legyenek. Erre azért van szükség, hogy garantáltan elpusztítsd a baktériumokat.
  4. Hagyd őket kihűlni, majd egy tökéletesen tiszta kávédarálóval vagy mozsárban őröld őket porrá.

Az őrleményt tárold jól zárható edényben

Naponta kb. 1000 mg kalciumra van szükségünk, ami enyhén emelkedhet pl. terhesség vagy szoptatás idején. Fél teáskanálnyi tojáshéj por kb. 400 mg kalciumnak felel meg, így egy kiskanálnyi tojáshéj por a napi kalciumszükségletünket fedezheti.

Joghurtba, turmixokba, főzelékbe is keverheted (érdemes átszitálni felhasználás előtt), de belesüthető kenyérbe, péksüteménybe vagy pizzatésztába is.

Mielőtt bármilyen kalciumpótlásba kezdenél, kérd ki orvosod véleményét is, hiszen elképzelhető, hogy olyan betegséged van, vagy olyan gyógyszert szedsz, amely nem teszi ezt lehetővé.

A napi ajánlott adagot soha ne lépd túl! A kalcium túladagolása komoly egészségügyi problémákat okozhat (pl. vesekövesség, lágyrész-meszesedés).

 

Facebook Comments