Szendi Gábor: A mesterséges édesítőszerek veszélyesek!

Szendi Gábor: A mesterséges édesítőszerek veszélyesek!

Szendi Gábor: A mesterséges édesítőszerek veszélyesek!

Kétségtelen, hogy a túl sok hozzáadott cukor fogyasztása mindenképpen ártalmas. Az elhízás, 2-es típusú cukorbetegség, fogszuvasodás, rák, a különféle szívbetegségek mind-mind kapcsolatba hozhatóak az étrendünkben egyre csak szaporodó cukorfogyasztással. Értelmes ember tudja, hogy saját életminőségének javítása, és hosszútávú életkilátásai érdekében érdemes megvágni tehát a cukorfogyasztását.

Az édesítőszerek nagy segítséget jelentenek ebben az elhatározásban, hiszen segítenek csökkenteni mind a cukorfogyasztást mind a testsúlyunkat. Ez mind nagyon szép és jó, de manapság mintha kezdenénk átesni a ló túloldalára. Nem ehetek cukrot?

Majd helyettesítem ész nélkül mindenféle cukorpótlóval- vallják sokan.

Korábbi posztomban bemutattam a mesterséges és természetes édesítőszereket és napi javasolt adagjukat. Olvass bele ITT!

A mesterséges édesítőszerek hosszútávú hatásai azonban nem tisztázottak egyelőre!

Szendi nemrégiben – Helen West: Károsítják-e a mesterséges édesítőszerek a jó bélbaktériumokat? című tanulmányára hivatkozva – többek között arra figyelmeztet, hogy ezek az édesítőszerek egy sor negatív hatással bírhatnak a szervezetre. Paradox módon növelhetik például az inzulinrezisztenciát és a glükóz intoleranciát, növelhetik a sztrók kockázatát, kapcsolatba hozhatóak a demencia kialakulásával és sajnos a bél baktériumflóráját is megváltoztathatják  

Az  aceszulfám-kálium, az aszpartám és a szaharin esetében állatkísérletek már igazolták, hogy a bélflórában csökkentették ezek a szerek néhány hasznos baktérium számát. A cukros vizet fogyasztó egerek ebből a szempontból jobban jártak, mert náluk ugyanezen változás nem volt megfigyelhető. Az, hogy a mesterséges édesítőszerek milyen mechanizmus által idézik elő ezeket a változásokat, egyelőre nem tisztázott. Vagyis további vizsgálatok szükségesek annak eldöntéséhez, hogy pontosan milyen hatásai vannak hosszú távon ezeknek az édesítőszereknek a szervezetünkre.

Most akkor használjuk ezeket az édesítőszereket?

Hosszútávon mindenképpen érdemes megfontolnunk a mesterséges cukorpótlók használatát, és minél inkább minimalizálni az édes íz iránti vágyunkat. 

Ugyanakkor, ahogy korábbi posztomban már megemlítettem, a természetes édesítőszerek használatával is csínján kell bánnunk: egy 1985-ben készült tanulmány kimutatta, hogy a xilit is komoly változásokat idézhet elő a bélflóra baktérium arányaiban. 

Használjuk tehát józan eszünket, és ne essünk túlzásokba az édes íz hajszolásában!

Forrás
Facebook Comments