Gizike és gőzeke? Ne keverd a zablisztet a zabpehelyliszttel!

Gizike és gőzeke? Ne keverd a zablisztet a zabpehelyliszttel!

Gizike és gőzeke? Ne keverd a zablisztet a zabpehelyliszttel!

A zabliszt az ugyanaz, mint a zabpehelyliszt? A zabliszt az a zabpehelyből készül? A zabpehelyliszt egészségesebb?

Eljött az idő, hogy tisztázzuk végre a zabliszt-zabpehelyliszt közti különbségeket és hasonlóságokat, mert minden napra akad valaki, aki ezzel a kérdéssel megkeres.

A mi spájzunkban (pontosabban hűtőnkben) három alapanyag szinte biztos, hogy mindig van: zabpehely, zabliszt és/vagy zabpehelyliszt. 

A zabbal kapcsolatban nekem is voltak félelmeim, hiszen nálunk, gyerekkoromban  egyáltalán nem számított konyhai alapanyagnak. A vásárlóim egy része – főként a férfiak – a mai napig  idegenkedve tekintenek rá (“Azt nem a lovak eszik?”)

Pedig a zab – ha a megtermelt mennyiséget tekintjük- a világ ötödik legfontosabb gabonája. A búza, a rizs és a kukorica után a negyedik legfontosabb gabonaféle, amit a konyhában használunk. Fontos előnye, hogy keményítőtartalma könnyen emészthető, és a reggelizőpelyhek nélkülözhetetlen alapanyaga. 

A zab tápanyagtartalma kiemelkedő, fogyasztása pedig a vastagbél normális működéséhez jócskán hozzájárul, de jót tesz a szív-és érrendszernek is.  Jelentős élelmi rost, ásványi anyag (kalcium, magnézium, vas) és vitaminforrás ( E- és B1-vitamin), ami nem mellesleg  17 könnyen emészthető fehérjét is tartalmaz.

Cukorbetegek, fogyókúrázók étrendjében alap élelmiszer! 

A zabot elsősorban pehely és liszt formájában használjuk. 

Így készül a zabpehely és a zabpehelyliszt

A gabonaszemek pelyhesítése az élelmiszeripar fontos eljárása. Ehhez a gabonaszemeket tisztítják, hántolják majd a száraz szemtermések magbelsőjét gőzzel duzzasztják, gőzölik. A gőzölés hatására javul a bennük lévő tápanyagok emészthetősége. A képlékeny szemeket szétnyomják hengerpárok között és kiszárítják.  Erre azért van szükség,  mert a duzzasztásnál megnövekedett víztartalmuk veszélyezteti az eltarthatóságukat. A szárítás egyszerű légáramlásos berendezésben zajlik. 

A zabpehelylisztet a kész zabpehely őrlésével állítják elő. A lisztben tehát a zabpehely összes biológiailag fontos alkotóeleme megtalálható.

Mire használhatod a zabpehelylisztet?

Keverd más lisztekkel, hogy javíts azok tápértékén! Mártások, főzelékek, pudingok készítéséhez, sűrítéshez is szuper. Panírozáshoz, töltelékes ételek elkészítésénél is alkalmazhatod.  Használd süteményekben, palacsintához is!

Amiért én inkább mégis a zablisztet kedvelem annak az az oka, hogy a zabpehelyliszttel nehezebben tudok dolgozni. Sokszor csomósodik, több vele a munka.

De akkor mi az a zabliszt?

Nos, a zablisztet a nyers zab őrlésével nyerik.

Láthatod a képen is, hogy teljes kiőrlésű zabliszttel van dolgunk. Ez nemcsak a magbelső leőrlését jelenti, mint a finomliszteknél. Ez a liszttípus táplálkozástani szempontból előnyösebb összetevőket is tartalmaz: a búzaszemek külső rétegeit (korpa), valamint a csírát.

A teljes kiőrlésű liszt esetében számolnod kell azzal, hogy kicsit szemcsésebb az állaga, és több nedvességet is vesz fel. Ha tésztát készítesz vele, akkor kevésbé lesz lágy vagy selymes, így inkább célszerű keverni más lisztekkel. Ha az alapreceptjeidben a kért lisztmennyiség negyedét ezzel helyettesíted, akkor nem lősz nagyon mellé. 

Van, aki savanykásnak érzi a teljes kiőrlésű liszteket, de megmondom őszintén, én ezt a zablisztnél soha nem tapasztaltam. Egy ideig kísérleteztem a teljes kiőrlésű búzaliszttel is, de annak jóval karakteresebb (és savanykásabb) volt az íze számomra, mint a zablisztnek. Ráadásul a zabliszt színe sem olyan erőteljes, mint a teljes kiőrlésű búzaliszté.

Tápanyag-kisokos

 A címkék is tükrözik, hogy tápanyagtartalom szempontjából nem találunk jelentős különbségeket a zabliszt és a zabpehelyliszt között 

Amit ki lehet emelni, hogy a zabpehelylisztnek a rosttartalma magasabb, mint a zablisztnek (tehát laktatóbb, kevésbé emeli meg a vércukorszintet), ugyanakkor a zablisztnek a kalóriatartalma és zsírtartalma alacsonyabb a zabpehelyliszthez képest.

Diétás étrendben mindkettő használható, ugyanakkor érdemes kísérletezni, hiszen ízben tapasztalhatunk különbséget.

Facebook Comments