Pórul járhatsz a bolti pezsgőtablettákkal

Pórul járhatsz a bolti pezsgőtablettákkal

Pórul járhatsz a bolti pezsgőtablettákkal

Tök jó, hogy most már benzinkúton, nagyáruházban és a sarki közértben is vehetsz egy sor étrend-kiegészítőt, vitamint és ásványi anyagot. Vagy mégsem?

Nézzük meg, mi az, amire nem is gondolsz egy szimpla nagybevásárláskor, amikor egy hanyag mozdulattal a szatyorba dobod a közértben a szépen kirakott és/vagy leárazott magnézium pezsgőtablettát vagy kapszulát.

A magnézium az idegrendszer sejtjeinek működéséhez szükséges, emellett a csontok és fogak felépítésében is részt vesz a kalcium mellett. A magnézium hatására az érfalak rugalmassága nő, a szívizom összehúzódó képessége javul, így javítja a szív munkájának hatásfokát is. A fehérjék beépüléséhez is magnéziumra van szüksége szervezetünknek, de még a keringésünket is befolyásolja ez az ásványi anyag.

Kinek érdemes pótolni a magnéziumot? Mindenkinek! Kivéve persze, ha naponta jelentős mennyiségű sütőtököt, vadhúst és/vagy lábasfejűeket/puhatestűt fogyasztunk. Mivel ez az ideális eset nem mindig valósulhat meg, így tényként kezelhetjük, hogy szinte valamennyien igényeljük a plusz magnéziumbevitelt.  

Mennyit is?

200-400 mg elemi Mg-nak megfelelő mennyiséget érdemes magunkhoz venni. Gyermek esetében 20-30 mg/5 kg az átváltási arány.  Ettől jóval magasabb magnéziumigénye lehet egy aktív sportolónak, vagy egy állapotos kismamának.

De milyen formában pótoljuk a magnéziumot?

Fontos szabály, hogy nézzük meg, milyen formában van jelen a magnézium az általunk kiválasztott termékben!

Szabó Gál Bence termékfejlesztő a következő hármas csoportosítást mutatta be nemrégiben az előadásában:

Jó Mg-formák (ezeket válasszuk elsősorban): Mg-aszkorbát (6% Mg – 92% C-vitamin), Mg-malát (~12% Mg), Mg-(bis)glicinát (13%), Mg-taurinát (6% Mg)

Közepesen jó: Mg-citrát (15% Mg) – laxatív, Mg-klorid  (bőrön át jó, szájon át kevésbé)

Rossz formák(lehetőség szerint kerüljük inkább): Mg-oxid, Mg-hidroxid, Mg-szulfát, Mg-karbonát 

Ez utóbbi csoport erősen laxatív, vagyis hasmenést okozhat.  Mielőtt tehát felvásárolnánk az első szembejövő magnézium étrend-kiegészítőt, nézzük meg alaposan, milyen formában találjuk benne a magnéziumot.

Én például a rendszeres futás miatt nagyobb magnéziumpótlásra szorulok. Észrevettem, hogy, ha 1000 mg-ig feltolom a magnézium adagomat, akkor bizony hamar utolér a hasmenés. Hogy mi ennek az oka?

Mivel szívesen használok pezsgőtablettákat, így ránéztem, hogy milyen formában tartalmazzák a magnéziumot, és kiderült, hogy szinte kivétel nélkül az utolsó csoport Mg formái találhatóak benne.

Ha te is tapasztalsz hasonló érzékenységet, érdemes olyan magnézium formulát választani, amit jobban tolerál a szervezeted. (ilyen például Mg-glycinát).

Szintén nagyon jó, ha ki tudod egészíteni a magnéziumpótlást némi epsom sós fürdővel, ami garantáltan nem okoz hasmenést, bármilyen érzékeny is vagy.

A  keserűsó vagyis az Epsom-só, amit nagyanyáink is előszeretettel alkalmaztak, ugyanis a bőrünkön keresztül is képes felszívódni, így fürdő formájában tudjuk alkalmazni. A fürdősókban egyébként gyakori alapanyag.

Kifejezetten ajánlom izomfájdalmak, ízületi bántalmak esetén, de remek idegnyugtató is az espsom sós fürdő. A magnézium-szulfát tágítja az ereket, elősegíti az izmok jobb vérellátását, és a gyulladások csökkentésében is segít. Sportolók, fizikai munkát végzők számára különösen jó választás, hiszen gyorsítja a regenerációt. 

Őszi-téli időszakban ezen felül érdemes a megfázás tüneteinek enyhítésére is használni. Nekünk nagyon bevált! 

Keverheted jó minőségű, 100%-os illóolajjal is! Ehhez 500 gr Epsom-sót 4 kanál növényi olajjal (mandula, jojoba) és pár csepp  illóolajjal (pl. levendula, menta, narancs) keverj el, és máris kész az aromaterápiás fürdősód. Tárold zárt üvegben.

Egy kád fürdőhőz 1-2 csészényi (max. 500 g) Epsom sót keverjünk. Gyerekeknél (30 kg alatt) 150 g sót lehet használni

Az Epsom sót nagy kiszerelésben elsősorban drogériákban, bioboltokban tudod megvásárolni.

Facebook Comments