Csomagolnál szalonnát tízóraira a gyerekednek?

Csomagolnál szalonnát tízóraira a gyerekednek?

Csomagolnál szalonnát tízóraira a gyerekednek?

“Régen az emberek 70%-a nem kórházi ágyakon végezte, hanem otthon elaludt”-csapott bele igen erős indítással előadásába Szabó Szigfrid, a Reg-Enor feltalálója.

A Reg-Enorról korábban csak annyit tudtam, hogy Lagzi Lajcsi ennek segítségével fogyott le, és a közvetlen környezetemben gyerekeknél történt látványos állapotjavulás a diéta hatására. Ezért kapva kaptam a lehetőségen, hogy személyesen megismerhetem a Reg-Enor atyját, aki egy előadásban mutatta be étrendi ajánlásit.

Szóval Szabó Szigfrid szerint régen sokkal jobb egészségi állapotban voltak az emberek, és azt hiszem, ezzel nem is kell nagyon vitatkozni. Érdekes módon, ő 20-30 évvel ezelőtt lát egy határvonalat, amióta igen drasztikus változás állt be az egészségi állapotunkban. S hogy miért pont 20-30 éve?

Nos, azóta kopott ki a háztáji disznóvágás az életünkből, és azóta alakultak át drasztikusan az étkezési szokásaink.

Hogy is van ez?

A Reg-Enor megálmodója szerint régen zsírt, szalonnát, zsíros húsokat is fogyasztottak őseink, zsírral főztek, ugyanakkor emlékei szerint egyáltalán nem volt jellemző az elhízás, és a munkaerejük is nagyobb volt az embereknek.

Régen például az időskori cukorbetegség a gazdagok betegsége volt, mert ők olajjal főztek, kiiktatták a zsírt az étkezéseikből, és a szárazkolbászt, száraz hústerméket kezdtek fogyasztani. Emellett az ő étrendjükben jelent meg nagy mennyiségben a cukor is.

Az új étrendi ajánlások viszont igen jelentősen visszaszorították a zsír, szalonna fogyasztását, helyette pedig divatba jöttek a növényi olajok, és az étolajjal való sütés-főzés.

S hogy mivel lehetne helyrebillenteni az egyensúlyt?

A Reg-Enor azt  javasolja, hogy térjünk vissza őseink étkezési hagyományaihoz, és támogassuk meg némi zsírral az epe működését, mert ha az epe ürülése megfelelő, akkor az emésztés és ezáltal az egész szervezet működése is megfelelő lesz.

Tulajdonképpen ez a Reg-Enor lényege. Szigfrid számtalan történetet, esetet igyekezett bemutatni, aminek a tanulsága mindig ehhez a gondolathoz vezetett: szedjük elő öreganyáink régi zsírosbödönét, vegyünk hájat a Tescoban, süssük ki, és akkor töpörtő és zsír is kipipálva, az epe meg örül. Akarom mondani, ürül.

Korántsem szeretnék ironikusnak tűnni, hiszen alapvetőn egyre több étrendi ajánlás kérdőjelezi meg a növényi olajok hegemóniáját, és mutat rá arra, hogy az állati zsiradékoknak igenis fontos helye és szerepe van az étkezésünkbe.

Ne feledjük! Hajdanán a tojás ellen is hihetetlen kampány folyt, manapság pedig egyre többet olvashatunk jótékony hatásáról, sőt, már-már mágikus tisztelet is övezi a korábbi számkivetettet.

A problémám alapvetően a Reg-Enorral és miden egyéb sarkalatos étrenddel az, hogy igen határozottan zár ki és bélyegez veszélyesnek bizonyos táplálékokat (olajos magvak, növényi olajok, tejtermékek stb.). És sokszor úgy, hogy az ex-katedra kijelentések mögött nincs egyértelmű bizonyíték, hosszútávú vizsgálat.

Konyha 1922-ből. Forrás: Fortepan -adományozó: Varga László

Valóban egyre többet olvasni arról, hogy a növényi olajok korántsem olyan egészségesek, mint azt évtizedeken keresztül hajtogatták nekünk, ugyanakkor mi a garancia arra, hogy csak és kizárólag az állati zsiradékokon nyugvó táplálkozás valóban egy kiegyensúlyozott étrendet tesz lehetővé számunkra?

Márpedig Szabó Reg-Enora kézzel-lábbal hadakozik a növényi olajok ellen, és szervezetünk epeműködésében csak az állati zsiradékok fontosságát hangsúlyozza.

Ráadásul Szabó Szigfrid folyamatosan hivatkozott Dr. Légrády Péter: Tojás, táplálkozás, egészség című könyvére, amely szerinte az ő elméletét támasztják alá, miközben a könyvben a következőt olvashatjuk:

 “Míg az étrendi fehérjék epehólyagot összehúzó hatása biztosan nem számottevő, addig a zsírok (és olajok) hatékony ingert jelentenek a tudomány régi és mai álláspontja szerint is. Arra vonatkozóan viszont igen kevés és ellentmondó adat található, hogy a zsírok telített vagy az olajok telítetlen zsírsavainak eltérő hatása lenne“.
 
Vagyis Légrády korántsem csak a zsírok epeműködést támogató hatását fejtegeti.
A Reg-Enor megálmodója szerint az epe megfelelő működése a méreganyagokat is kipucolja a szervezetből, így búcsút lehet inteni a különféle bőrbetegségeknek (pl. ekcéma, pikkelysömör), szervezetünk ellenállóbb lesz a vírusokkal, baktériumokkal szemben, sőt bizonyos magatartásbeli és tanulással kapcsolatos problémáknak (pl. dislexia) is egy csapással véget lehet vetni a Reg-Enorral és persze egy-egy nagy karéj zsíros deszkával vagy szalonnával.
 
 
Szabó hosszasan fejtegette, hogy a gyerekek elhízásáért, erőtlenségéért, fáradtságáért a nem megfelelően összeállított étrend a felelős: a kapkodó reggeli, a tízóraira letolt cukros ételek, a növényi olajjal és tejtermékkel mérgezett ebéd stb. 
Szerinte a gyerekek epeműködése katasztrofális, és ez vezet számtalan betegséghez és magatartásbeli-tanulási gondhoz.
 
Foglaljuk most össze röviden, melyek a Reg-Enor legfontosabb irányelvei!
 
Mi az, amit a Reg-Enor szigorúan tilt? 
  • mindenféle növényi olaj
  • margarin
  • olajos magvak
  • tej, tejtermékek
  • növényi tejek vagy annak csúfolt italok a bennük lévő növényi olajok miatt (“Én parasztgyerek vagyok, soha nem találkoztam olyannal, hogy a zabnak csöcse lett volna” -mondta az előadásban Szabó) 
  • cukor és méz
  • ecetes savanyúságok 
  • alkohol
Mi az, amit szabad? 
  • a gyümölcsök közül csak a citrom, kókusz, fehér grapefruit és lime
  • kenyérféléket csak pirítva és keveset
  • zöldségek mindenféle formában (sütve, főzve, párolva)
  • mindenféle hús
  • hüvelyesek (Úgy mint kolbász, hurka)
  • szalonna 
  • állati zsiradékok (sertés, kacsa, liba)

A diéta egyik ikonikus celebje egyébként Lagzi Lajcsi, aki állítólag 35 kg-ot dobott le az általa csak tisztítókúrának aposztrofált étrenddel.

Cseke Katinka színésznő szintén nagy rajongója ennek az étrendnek, amivel 17 kg-ot dobott le. Állítása szerint, amikor először meglátta, hogy milyen tocsogós húsok szerepelnek a menüben, el sem hitte, hogy ő ezzel fogyni fog.

Természetesen – azért árnyaljuk némiképp a dolgot – a Reg-Enornak is megvan a mag csodaszere, amit muszáj a kúrához megvásárolni.
 
Igen, kitaláltátok. MLM-történet.
 
Facebook Comments