Hoppá! Így vágnak át a C-vitaminnal téged is!

Hoppá! Így vágnak át a C-vitaminnal téged is!

Hoppá! Így vágnak át a C-vitaminnal téged is!

Természetes? Mesterséges? Nyújtott felszívódású? Liposzómás?

A C-vitamin fontosságáról és hasznosságáról nem kell vitáznunk, érdemes azonban pár praktikus információt összeszednünk, mielőtt az őszi szezonra betankolnánk C-vitamin készletünket.

Ebben nagy segítségemre volt Szabó Gál Bence, akinek egyik szenzációs előadását a napokban volt szerencsém meghallgatni. Bence termékfejlesztő, aki az étrend-kiegészítőkről, nyomelemekről hihetetlen tudással rendelkezik. 

A blogban mindenképpen szeretnék az általa elmondottakkal még foglalkozni, de most nézzünk néhány kevéssé ismert információt a C-vitaminról, amelyet Bence előadásában is kiemelt :

  1. Nyugodtan leveheted a polcról az L-aszkorbinsavat!

Korábban az L, D (és DL-) aszkorbinsavak is elérhetőek voltak az üzletekben. Ezek azonos kémiai összetételűek , de szerkezetük más, és némi kavarodást is okoztak a fejekben. 2000 óta azonban csak az L-aszkorbinsavat gyártják, így te is csak ilyet tudsz megvásárolni a drogériákban és bioboltokban. A D-aszkorbinsav (izoaszkorbinsav) nem kerülhet forgalomba vitamin elnevezéssel. Ezt egyébként jellemzően az élelmiszertartósításra használják.

Ma már tehát nem is kell ezzel a különbséggel foglalkozni: bármilyen aszkorbinsavat is emelsz le a polcról, az számodra megfelelő (L-aszkorbinsav) lesz, hiszen – ahogy a Ködpiszkáló blogon is olvasható – csak L-aszkorbinsav felhasználása esetén lehet C-vitaminként forgalmazni egy terméket. 

A nagyobb kiszerelésben – jellemzően drogériákban és bioboltokban kapható – aszkorbinsav is megfelelő a C-vitamin pótlásra.

2. Nem kell túlmisztifikálni a természetes C-vitaminforrásokat!

Bár gyakran olvashatsz olyan információkat, hogy a természetes C-vitamin forrásokat (pl. paprika, narancs, citrom stb.) kell előnyben részesíteni,  a valóság az, hogy nincs számottevő különbség a természetes (gyümölcsökkel, zöldségekkel bevitt) és mesterséges C-vitaminforrások felszívódása között.

Egyébiránt a természetes kontra mesterséges C-vitamin készítmények szembeállítása, amit marketingfogásnak kell értelmeznünk, ostobaság. A kereskedelmi forgalomban lévő termékek ugyanis mind szintetikusan előállított alapanyagból készülnek. Nincs olyan, hogy természetes vagy mesterséges C-vitamin készítmény!

3. A C-vitaminnak jó a felszívódása?

Ha C-vitamint fogyasztasz, jó tudni, hogy a felszívódást elősegítheted például szőlőmag kivonattal, vagy akár BioPerine-nel (bors kivonat).

Ugyanakkor a C-vitaminnak igen jó a felszívódása- tudtam meg Szabó Gál Bence előadásából: 200 mg-ig 90 %-os, 500 mg-ig 73 %-os, 1250 mg-ig pedig 49%-os a felszívódási arány. A legideálisabb természetesen az lenne, ha naponta többször tudnánk kisebb adagokban fogyasztani.

4. Liposzómás? Kell az nekünk?

Nagy sláger lett a liposzómás C-vitaminok forgalmazása.

De mi ennek a technológiának a lényege?

“(…)a liposzómák a hordozott anyag körül egy speciális membránt, lényegében egy mikroszkopikus buborékot alkotnak, így védve azt. A liposzómás kapszulázás javítja a felszívódás hatékonyságát, mivel a membrán mindaddig védi a gyógyszereket, tápanyagokat vagy vitaminokat, amíg azok el nem érik a szervezetben a kívánt helyet. Az ily módon kapszulázott hatóanyagok tehát célzottan juttathatóak el a szervezetben a kívánt pontra”- olvasható a Wikipédián.

Ezek a C-vitaminok tehát hatékonyabb felszívódás ígéretével kecsegtetik a vásárlókat, ugyanakkor egyrészt kevés a valóban liposzómás, megbízható termék – mondta el Bence az előadásában -, másrészt mélyebbre kell nyúlni a zsebünkbe, ha valóban hatékony liposzómás terméket akarunk vásárolni.

De nincs is rájuk szükség, csak kivételes helyzetekben. Ilyen például a műtétek következtében megnövekedett magas C-vitamin igény, amikor a liposzómás készítmények (amennyiben jó minőségűek) segítségünkre lehetnek. Szabó Gál Bence azt is hangsúlyozta, hogy ilyenkor akár az intravénás C-vitaminnál is hatékonyabbak lehetnek ezek a termékek.

5. Mennyi az annyi?

Állandóan felmerülő kérdés, hogy mennyi C-vitamint kellene fogyasztani. Felnőtteknek 500-3000 mg között, gyermekek esetében 20-50 mg/testsúlykilogramm az irányadó szám. 

Forrás ITT és ITT

Facebook Comments