Glutén, tej, tojás. Az új szitokszavak?

Glutén, tej, tojás. Az új szitokszavak?

Glutén, tej, tojás. Az új szitokszavak?

Mivel jómagam már négy éve futok, és szívesen írok futós tematikájú blogot is, ezért is olvastam érdeklődve a Furóbolond blog egyik posztját. Érdekes kérdéseket feszeget, és olyan területre invitál, ami hamar felszítja az indulatokat az egészséges táplálkozás híveinek körében..

 

Ez pedig…jaj, ki kell mondjam: a mindenmentes táplálkozás iránt feltétlen őrület.

Mielőtt belefognánk egymás széttépésébe, rögvest le kell szögeznem: nagyon nagyon sok embert ismerek a közvetlen környezetemben és a vásárlóim körében is, akiknek szó szerint komoly küzdelmet jelent az, hogy valamilyen mentes diétát folytassanak vagy egy sor táplálékot kihagyjanak az étrendjükből. És nem azért mert valamelyik tutifranko.hu oldalon ezt írta valaki, vagy mert a szomszédasszonya paleozik vagy épp a legkedvesebb bulvárlap női mellékletéből megtudta, hogy a glutén szigorúan száműzendő az asztalról.

Hanem teljesen prózai okból: saját egészsége érdekében kel száműzni a legkülönfélébb ételeket az étrendjéből, orvosi javaslatra. Ezek egyébként teljesen ártalmatlannak tűnő ételek (pl. csirke vagy marhahús, burgonya, kukorica) vagy egészen furcsa kitételek (pl. citromsav, színezékek, keményítők, élesztő, napraforgóolaj stb.) is lehetnek. 

 “mostanában a mindenmentes táplálkozás a menő. Gluténmentes, cukormentes, laktózmentes, ólommentes, légmentes meg minden izé mentes”-írja a blog szerzője, és egyre inkább úgy érzem, van némi igazságalapja a dolognak.

Rendre jönnek a levelek a postaládámban,amiből az derül ki számomra, hogy gombamód szaporodni kezdtek az úgynevezett mindenmentes termékek gyártói. Míg korábban lasszóval vadásztuk ezeket a termékeket, most a bőség zavara okoz fejtörést.

Természetesen jó hír ez azoknak, akiknek valóban elengedhetetlen az ilyen jellegű táplálkozás, ugyanakkor nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy ezek a cégek sokszor maguk sem titkolják, hogy nem feltétlenül őket akarják megcélozni termékeikkel. Hogy rövidre fogjam: meglovagolják az aktuális trendeket.

A termékkatalógusok, bemutatók között gyakran találok olyasféle utalásokat hogy ezek a termékek az “egészséges táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek” vagy a “kiegyensúlyozott táplálkozáshoz elengedhetetlenek”, vagy ne adj Isten egyenesen azt sugallják, hogy ezektől fog tudni lefogyni a lelkes táplálkozáskutató vevő.

Ahogy a poszt szerzője is utal  rá, akár odáig is elmehet egy-egy ilyen állítás, hogy a tiszta étkezés (clean eating) szellemiségét ügyesen összemossák a mentes étkezéssel. Egyébként erre külföldön már millió példát találhatunk. A tiszta étkezés egyik közismert szószólója például Gwyneth Paltrow és Jessica Alba, akinél a tej és a glutén már-már szitokszó.

Valójában a clean eating szellemisége nem erről, vagyis a szélsőséges mindenmentes kajálásról szól, hanem arra helyezi a hangsúlyt, hogy minél kevesebb olyan ételt egyél, ami fel van dolgozva, mert sokszor már mi magunk sem jövünk rá a boltban,  hogy miből is készülhetett az elénk rakott termék.

Szóval: zöldségek, gyümölcsök, jó minőségű húsok kerüljenek a konyhába, válassz összetett szénhidrátokat, kerüld az alkoholt és a mű kajákat és igyál vizet. Ezek a legfontosabb gondolatok. Persze, aki nagyon beleássa magát a témába, az cizellálhatja még a dolgot.

A lényeg, hogy étkezz sokszínűen és kiegyensúlyozottan, de valódi táplálékokat végy magadhoz! 

De ne divatból, félinformációkat felcsipegetve vagy mások követésére hagyatkozva alakíts ki magadnak ingatag étrendet!

Ha neked gondod van a laktózzal, tojással, gluténnal vagy bármi mással, akkor természetesen edd a diétádnak megfelelő táplálékokat, konzultálj orvossal, dietetikussal. Nekem gondom van a cukorral, ezért a hozzáadott cukrokat tartalmazó ételek nálam nem játszanak.

Ez az elv – vagyis a minél tisztább étkezés  elve – vezérel, mióta 4 éve elkezdtem komolyabban futni. De hidd el, ha te nem vagy csak keveset sportolsz, akkor is jó, ha figyelsz erre, és  akkor nem kell folyton súlycsökkentő diétákon agyalnod.

Ezt összemosni azonban a mindenmentes diétákkal…nos, számomra már meglehetősen ingoványos terület. És meglehetősen etikátlan is.

 

Facebook Comments