Megszületett! Íme a vegánok hivatalos zászlaja

Megszületett! Íme a vegánok hivatalos zászlaja

Megszületett! Íme a vegánok hivatalos zászlaja

Minden fontos történelmi mozgalomhoz kötődik valamilyen zászló vagy szimbólum. A vegánok azonban csak országonként eltérő jelképekkel, szimbólumokkal fejezhették ki ezidáig hovatartozásukat.

Ezen a helyzeten akart változtatni Gad Hakimi izraeli diájner és vegán aktivista, aki számtalan iránymutatást tanulmányozott azzal kapcsolatban, hogy is készülnek a zászlók. Emellett csatlakozott a Vegan Zászló Facebook csoporthoz, melynek tagjaival együttműködve megszülethetett a végleges dizájn, a vegánok zászlaja  2017 június 9-én. 

A zászló végleges megformálódását természetesen számtalan vita előzte meg. A csoport tagjai közül néhányan úgy vélték, hogy jó lenne a zászlón megjeleníteni a vér színét is, ezzel szimbolizálva az ártatlanul kiontott állatok vérét. Végül azonban kompromisszumot kötöttek, és megállapodtak abban, hogy a vegán zászló nem erről kell, hogy szóljon. Ez a zászló az emberek és állatok egyenlőségét szimbolizáljaA zöld a vegánok Föld iránti szeretetét, míg a kék a küzdelmet jelképezi, mellyel egy szebb és tisztább világot hoznak létre.

A három szín egyúttal az élőhelyeket is  szimbolizálja: tengert, az eget  és szárazföldet.

A szimbólum fejjel lefelé fordított piramisa egy V betűt formál, ami azt üzeni, hogy nincs lehetetlen. Minden megvalósítható! A fehér V-szimbólum a kék és zöld háttérben minden vegán számára egyértelmű üzenetet hordoz:

“Vegánként a mi feladatunk megvédeni az állatokat, bárhol is élnek: földön, vízben, levegőben” -üzente a fanyalgóknak egy vegán aktivista (ModVegan)a Facebookon.

A zászló tervezője egy interjúban azt is elárulta, hogy a zászlót az LMBT mozgalom szivárvány zászlaja ihlette, és arra törekedett, hogy ennek a szimbólumnak a segítségével egyfajta egységet és identitást kovácsoljon a vegán aktivisták és állatjogi mozgalmak között.  

Ugyanakkor pont ez verte ki a biztosítékot sok vegánnál.

Sokan úgy vélik, hogy szó sincs arról, hogy a vegánok elnyomott csoport lennének, amelynek szüksége lenne önazonosságra és szolidaritásra. Ráadásul a veganizmus is rengeteg embert, csoportot, vágyat és érdeket  képvisel. Nem lehet egy zászló alá tömöríteni ezt a sokféleséget- reagáltak indulatosan a vegán aktivisták.

A zászlót mindenesetre szabadon használhatja, letöltheti és terjesztheti minden vegán- jelezte több platformon is a tervező.

 

Facebook Comments