Te jó ég! Mi történhetett Buday Péterrel?

Te jó ég! Mi történhetett Buday Péterrel?

Te jó ég! Mi történhetett Buday Péterrel?

1861-ban Izsó Miklós igencsak beletiport a debreceni polgárok lelkébe. Csokonairól készült szobra ugyanis olyan soványkára sikerült, hogy a felháborodott emberek Münchenbe vitették vastagításra, hogy egy “jó cívis pógárhoz” méltó derékbőséget kapjon.

A kiegyezés utáni években a közszereplőknek (gondoljunk Mikszáth Kálmánra vagy Deák Ferencre) egyenesen úgy illett, hogy túlsúlyosak legyenek, a 20.század elején azonban a soványságkultusz kezdett utat törni magának. Krúdy Gyula, a magyar konyha szakértője és írója Magyar hasak című írásában már újféle elvárást jelez: „A szép, kövér embereknek befellegzett”.

De mi a helyzet a szakácsokkal és séfekkel? Nekik vajon  mit kell üzenni a testalkatukkal? 

Nigella Lawson esete igen emlékezetes. Ő aztán soha nem titkolta, hogy imád élni és jókat enni. Akár éjszaka is kiosont némi  desszertért a konyhába, mi pedig élvezettel nyugtáztuk, hogy nemcsak mi esünk bűnbe, és szegjük meg a “Hat után ne egyél semmit” kőbe vésett szabályt. Nigella aztán látványos fogyással mondott búcsút a teltkarcsú alaknak. Állítólag némi jógázással.

Majd a Buday?

Sokaknak a TV2 képernyőjéről lehet ismerős Buday Péter, aki a Stahl konyhája – Majd a Buday! című műsor állandó sztárszakácsa volt. Hatalmas pocakja, jókedve és lelkesedése szinte védjegyévé vált.

2005-ben még azt nyilatkozta az őt faggató újságírónak, hogy hiába dolgozott együtt egy televíziós csatornánál Schobert Norbival, őt bizony soha nem fogja az Update mester lefogyasztani:

“Mondtam neki, Norbi, engem nem. Nem akarok lefogyni. 160 kiló vagyok, 140-re lemennék szívesen, de lejjebb nem. Én soha nem leszek a fitnesz kaja híve, és ő sem az én konyhám rajongója. Sose szerettem az olyan álságos eljárásokat, mint a gyomorszűkítés és egyéb műtéti beavatkozások. Éljek 80 helyett inkább csak 70 évig, de azt boldogan”(Nők Lapja Cafe)

Azóta nagyot fordult a világ

Ha rápillantasz a séf Facebook oldalára, bizony hirtelen azt fogod hinni, hogy rossz helyen jársz. Buday 175 kg-osan döntött úgy, hogy valamit tenni kellene.

Hogy mi történt?

Elhangzott egy bűvös mondat egy olyan ismerős orvos szájából akinek igencsak adott a véleményére:

“Jól nézel ki, nem sok van már hátra” 

Ekkorra már ott tartott, hogy minden egyes plusz kilóval egyre  nehezebbé vált egy olyan hétköznapi tevékenység is, mint a zokni felhúzása.

Buday Péter nem sokat teketóriázott, belevágott a legnagyobb kihívásába, egy élethosszig tartó életmódváltásba. Mert azt már az elején eldöntötte, hogy gyomorszűkítő műtét vagy bármilyen fogyókúrás készítmény nála nem jöhet szóba.
Egy orvos-obezitológus segítségével  immár 50 kilótól meg is szabadult az ismert séf, aki – nem titkolja -, hogy igen súlyos egészségügyi problémákkal küszködött.

Kezdődő cukorbetegsége és magas vérnyomása miatt is maréknyi gyógyszer volt a napi adagja; fogyásának köszönhetően azonban  immár napi 1 darab tablettát kell csak szednie.

Buday Péter egyébként nem volt túlsúlyos gyermek, a versenysúlya felnőttként 72 kg volt. Ráadásul szeretett sportolni is.  Ahogy azonban elmaradt a sport az életéből és szakácstanuló lett, szépen megindultak felfelé a kilók.

“Amikor nincsen mérték, akkor gyorsan jönnek a kilók”-vallotta be egy előadáson az ismert séf.

Mi a titok?

Nincs titok. Csak okosan kell összeválogatni az ételeket: egészségesen kell jót enni-vallja Buday. Nehéz a pörköltet kenyér és nokedli nélkül enni, de meg lehet szokni-állítja. Ő például ropogós káposztasalátával elégíti ki ízfüggőségét.

Nagy súllyal  a mozgás is nehézkes, de ahogy mennek le a kilók, már a lába kéri, hogy induljon útnak. Rengeteg helyre gyalog jár, és már azt sem bánja, ha nem tud az ajtóban leparkolni autójával.

Gratulálunk Péternek! Neki sikerült! Neked mi a kifogásod?

Kiemelt kép forrása: ITT

Forrás

Facebook Comments