Elhidegült szerelmét visszafordítom, aranyerét meggyógyítom

Elhidegült szerelmét visszafordítom, aranyerét meggyógyítom

Elhidegült szerelmét visszafordítom, aranyerét meggyógyítom

Amíg egy kis településen vezettem a  bioboltomat, mindig tudtam, mikor jelentek meg nálunk vagy a környéken a sarlatánok. Ilyenkor ugyanis hosszú listákkal érkeztek a vevők. Ezt jómagam csak “új időszámítás-listának” neveztem. A lényege az volt, hogy tételesen és részletesen fel volt sorolva, hogy mit ehetnek és használhatnak a vizsgálatot követőn a betegek.

Hókuszpókusz masinák

Persze soha nem mulasztottam el megkérdezni a vizsgálaton átesett vevőimet, hogy kitől kapták a listát, és milyen vizsgálat alapján állította össze a teendőket a szakértő.

Ilyenkor többnyire homályos leírás következett valamilyen vizsgálatról, ahol állítólag elektromos méréssel térképezték fel a keringést, az immunrendszert, a hiánybetegségeket és allergiákat, prosztatabetegséget és csontritkulást. Egyszóval mindent, amihez a hagyományos orvoslásnak kicsit több időre lenne szüksége. Az egész vizsgálat alig pár perc, és a gép máris nyomtatta a több oldalnyi eredményt. Rezonanciális alapon. És hogy ki szakértett? Hát, valamilyen természetgyógyász. Legalábbis ezt állította magáról. De ott volt a dr. is a neve előtt.

Egy-egy ilyen vizsgálat után – amelyért persze komoly pénzt kérnek el – sorjáztak a boltba a laktózérzékenyek és gluténérzékenyek, candidások és daganatos betegségre hajlamos egyének. Mikor jeleztem, hogy ezeket a betegségeket finoman szólva is kétséges ezekkel a masinákkal diagnosztizálni, akkor sokan kifakadtak, hogy a háziorvosuk nem foglalkozott velük, vagy hogy hónapok óta küldözgette őket egyik szakorvostól a másikig, de soha semmi konkrétumot nem kaptak. Itt bezzeg azonnal megmondták, mi a bibi. Sőt, jobb helyeken még gyógyító karperecet, paplant és gépet is vásárolhattak pár százezerért.

Boldogkői Zsolt Hiénák a betegágy körül című könyvében az úgynevezett hókuszpókusz masinák taglalása során leírja, hogy a legveszélyesebbek a dupla átverős termékbemutatók, ahol nem közölnek konkrét állításokat a pácienssel, hiszen akkor fennáll a veszélye, hogy valódi orvoshoz fordul az illető. Ehelyett olyan vizsgálatba vonják be (pl. hőkamerás diagnosztika), amely után könnyedén teremthetnek pszichikai nyomást a hiszékeny emberekre (Vedd meg a mágnespaplant, és nem leszel rákos!)

Jósok, jósnők, energetizálók küldik az energiát?

A sarlatánság másik- számomra meglepő- verziója a jósok és jósnők, energetizáló gyógyítók köre. Gondolom, sokan találkoztatok már ilyesmivel.

Néhány napja egy érdekes szórólap akadt az én kezembe is. 

 Nosza, némi nyomozásba kezdtem. Írtam a hölgynek egy érdeklődő levelet.

“Postaládánkba dobva találtam meg a szórólapját, és neten olvastam, hogy depressziós, migrénes panaszokkal is foglalkozik. A szórólapon bőség, mágia, jóslás is szerepel. Kissé tanácstalan vagyok. Nekem elsősorban depresszióval és pánikbetegséggel kapcsolatos problémáim vannak. Ön pszichológiával foglalkozik? Tud ilyen jellegű panaszokat is kezelni? Vagy csak jóslással kapcsolatos kérdésekkel kereshetem fel?

Érdeklődnék, hogy amennyiben tud pszichés problémáimmal is foglalkozni, mennyibe kerül egy kezelés?”

Mondanom sem kell, hogy választ nem kaptam a kérdéseimre.

Rövid keresgélés után kiderítettem, hogy a titoktartást vállaló szakértő igen sokrétű tudással rendelkezik,  hiszen a jóslás mellett szex mágiával, természetgyógyítással(?), masszázzsal, vudu mágiával, rontáslevétellel és egy sor gyógyító tevékenységgel is foglalkozik. Mindezt egyénre szabottan.  És itt van a lényeg. Amikor a hagyományos betegúton a beteg alig találkozik az orvossal, nincs lehetősége kérdéseket feltenni és válaszokat kapni az őt emésztő kérdésekre, amikor lerázzák, mert haladni kell a rendeléssel, nos akkor egy “személyre szabott kezelés” ígérete óriási csábítóerő tud lenni.

Egy csapásra több legyet?

A szórólap szerint a szakértőnk akár egy békítő tárgyalást is levezet, hiszen segít a zökkenőmentes szakításban, sőt, a gyermek elhelyezésben is. Úgy tűnik, valódi mentálhigiénés-pszichológiai szakértő is, aki depresszió és migrénes fejfájás megszüntetését is vállalja. Kérdés, hogy ezeket a lelki eredetű és kapcsolati problémákat mivel orvosolja. Rontáslevétellel vagy vudu mágiával?

Vajon mi vonzza az embereket ezekhez a gyógyítókhoz? Mit várnak a szakértőtől, aki kidob elé egy pakli tarot kártyát?

A 21 század millió ezoterikus utat, lehetőséget kínál a keresgélő, a hagyományos orvoslásban csalódó vagy válaszokat nem kapó embereknek.

Sajnos azonban – jobb esetben – egyszerűen csak hatástalan ez az irány.  Rosszabb esetben csalók keze közé kerül a kiszolgáltatott beteg, és pénztárcája is kiürül az ezoterikus kalandozás végére.

Facebook Comments