Élő adásban mérgezte meg magát a vlogger

Élő adásban mérgezte meg magát a vlogger

Élő adásban mérgezte meg magát a vlogger

Az életmód bloggerek mellett a vloggerek is hihetetlen népszerűségnek örvendenek az online világban. Öltözködés, smink, szabadidős tevékenységek, zene, kihívás videók…könnyed témák, könnyed tálalásban. Mégis százezerek követnek egy-egy népszerű csatornát világszerte, sokszor úgy, hogy megkérdőjelezhetetlenül elhiszik egy valójában ismeretlen ember véleményét, tanácsait és ötleteit.

Nincs ezzel alapvetően gond. Mi még zenekarok, karizmatikus zenészek posztereivel aggattuk tele a szobánkat, ami miatt apáink minden évben újratapétázták a falat, mi meg minden évben megígértük, hogy többet nem celluxozzuk fel a Dirty Dancing és Bon Jovi posztereket.

Az új időknek viszont már új dalai vannak, és most a gombamód szaporodó You Tube csatornák és rájuk matricázott követők időszakát éljük.

Követni minden áron?

Az életmód vloggerek esetében elsősorban akkor okozhat kellemetlenséget az ész nélküli követés,ha a vlogger már olyan témák szakértőjévé szeretne válni, amelyekben valójában még igencsak járatlan, hovatovább teljesen inkompetens. Egészségügyi tanácsokat ad, citrommal és szódabikarbónával kezeli a daganatos betegségeket,  illegális étrend-kiegészítők fogyasztására buzdít, lerobbantja a zsírt valami veszélyes kotyvalékkal. 

Nos, most valami hasonló történt.

Aloe vera rágcsálás százezrek előtt

A saját farkába harapó kígyó esetét idézi fel annak a kínai vloggernek az esete, aki nemrégiben az aloe vera fogyasztására szerette volna buzdítani csatornájának követőit, aztán kis híján megmérgezte magát a live stream alatt.

A 26 éves kínai vlogger, akit Zhang néven ismernek követői az aloe vera pozitív hatásairól szeretett volna egy emlékezetes adást készíteni, aztán a bemutató egészen más okból járta be a világsajtót.

Az aloe vera egy időben nálunk nagy népszerűségnek örvendett: a bütyök eltüntetésétől az immunrendszer erősítéséig szinte mindenre javasolták. Különösen a 100%-os aloe vera kivonatok voltak igen népszerűek.  Mi is szívesen használjuk itthon, bár elsősorban bőrproblémák, enyhe bőrpír, napallergiás tünetek és csípések kezelésére vált be.

Aloe verát egyébként ma már otthon is lehet tartani akár egy cserépben is, sokan a házi patika részeként alkalmazzák, de előszeretettel készítenek kozmetikumokat is belőle.

Zhang a videójában éppen egy hatalmas aloe vera levél rágcsálásával szerette volna demonstrálni e növény kiváló tulajdonságait, de a második harapás után valami gyanúsat kezdett tapasztalni. A növény hihetetlenül keserű volt, és a szája is elkezdett zsibbadni, amit egy borzasztó égő érzés követett a torkában. Ő is érezte, hogy valami nem stimmel, ezért megállította a felvétel, és kórházba ment, ahol csak egy gyomormosás mentette meg az életét.

A kórházban aztán megtudta, hogy jobban el kellett volna mélyíteni botanikai ismereteit, és akkor az aloe vera helyett talán nem a közönséges – és egyben mérgező – agavét kezdte volna kóstolgatni.  

A sivatagi agavé valóban hasonlít az aloe verára. Úgy tűnik, hogy Zhangot egyszerűen becsapták, amikor aloe veraként rásózták  az egyébként dísznövénynek szánt agavét.

Érdekes történet?

Sajnos úgy tűnik, hogy a történet forrásai igencsak ingatag lábakon állnak. A Shanghaiist-ban közölt cikk a The Telegraph-ra és a The Independent-re hivatkozik. Az AsiaOne pedig a Mirrort nevezi meg elsődleges forrásként.  Kár, hogy a Mirror nem közöl forrást, így már végképp követhetetlen a történet.  

Zhang csatornájára pedig hosszas keresgélés után sem sikerült rábukkannom.

Lehet, hogy egy jól összerakott tanmesével van dolgunk?

Igen erős a gyanúm, hogy igen.

Egy azonban biztos: az agavé levelei valóban toxikus hatásúak (hányingert, hasmenést, hasi fájdalmat, a só- és vízháztartás, valamint a sav-bázis egyensúly zavarát okozza) és abban is bizonyosak lehetünk, hogy számtalan veszélyes tanács kering az interneten, amely könnyen előidézhet akár hasonló veszélyes helyzeteket is. 

(forrás)

Facebook Comments