11 tipp, hogy ne váljon rémálommá az utazás

11 tipp, hogy ne váljon rémálommá az utazás

11 tipp, hogy ne váljon rémálommá az utazás

A nyári az utazásokról, kirándulásokról és kisebb-nagyobb távolságok legyűréséről is szól. Az utazási betegség és a velejáró kellemetlen kísérő tünetek azonban sokszor kemény megpróbáltatásokkal járnak.

Biztosan te is emlékszel arra, amikor az osztálykiránduláskor az osztályfőnök mindenkit végigkérdezett, aztán szép sorban előre ültette a hányós gyerekeket, akiket otthon már elláttak B6 vitaminnal  és nejlonzacskókkal a gondos szülők.

Idén a lányom osztályában már papíron kellett előre nyilatkozni, hogy kiknél várható a busz telehányása. A tanárnő így már a felszálláskor a megfelelő helyre irányította a kirándulástól egyébként is felajzott kölköket.

Adj helyet, magad mellett!

De mitől leszünk rosszul utazás alatt?  A probléma forrása az, hogy a látás- és az egyensúlyérzékelés egymásnak ellentmondó információt küld az agyba, ami miatt zavar keletkezik, és az utazási betegség jellegzetes tünetei (étvágytalanság, álmosság, hányinger, hányás, szédülés, rosszullét) emiatt jelentkeznek.

Aki már tapasztalt ilyen tüneteket autóban vagy buszon ülve, az jól tudja, hogy milyen sokat számít, hol és miként foglalunk helyet egy-egy közlekedési eszközön. Vannak biztonságosabb zónák, ahol az utazás keltette kellemetlen tünetek kevésbé jelentkeznek.

Nézzük a legfontosabb biztonsági zónákat!

Vonaton: Az elöl lévő kocsikba üljünk, a menetiránnyal szemben!

Buszon:Szintén előre üljünk a menetiránnyal szemben!  Lehetőleg az első tengely előtti ülésen foglaljunk helyet!

Autóban: Amennyiben mód van rá, előre üljünk. Ha erre nincs lehetőség, akkor hátul foglaljunk helyet úgy, hogy folyamatosan előre nézve a szélvédőn keresztül nézzük az utat!

Repülőn: A középső közlekedőfolyosó melletti ülések valamelyikét válasszuk a szárnyakkal egy vonalban!

Hajón: Az utastér közepén keressünk helyet magunknak!

Mit tegyünk, hogy elkerüljön minket az utazási rémálom?

  1. Mielőtt útra kelünk igyekezzünk kipihenni magunkat!
  2. Utazás előtt célszerű kerülni a nehéz, fűszeres ételeket, és semmiképp se fogyasszunk alkoholt!
  3. Ha megoldható, akkor minél többször szakítsuk meg az utazást, hogy szünetet tarthassunk, pihenhessünk!
  4. Ne olvassunk út közben!
  5. Kísérletezzük ki, mi enyhítheti az émelygésünket, rosszullétünket! (rágó, gumicukor, egy kis gyömbér rágcsálása stb.)
  6. Pihenjünk, relaxáljunk és igyekezzünk friss levegőt szívni az utazás alatt is!
  7. Ha gyógyszeres segítségre lenne szükségünk, antihisztaminos készítmények jöhetnek szóba
  8. Utazáskor jelentkező panaszokra régóta bevált szer a gyógynövényes Carmol csepp
  9. A gyógynövények közül a citromfüvet és borsmentát érdemes kipróbálni! (gyógycukorkák vagy gyógynövényes limonádék formájában)
  10. Van, aki akupresszúrás segítséget is igénybe vesz ilyenkor. Utazási rosszullét  esetén az úgynevezett  szívburok-meridián 6-os pontját (Nei-guan) érdemes masszírozni

    via GIPHY

    + 1 Tipp: Gyömbérvíz

 A gyömbért a legtöbben gyomornyugtató és emésztésjavító hatásairól ismerik. Az utazási betegségek ellen tehát érdemes kipróbálni! Így készíthetsz gyömbérvizet az utazáshoz!

Egy 5 cm-es gyömbérdarab

3 csésze víz

1/2 citrom

méz

A megtisztított gyömbért reszeld le! Add hozzá a vizet és a fél citrom levét, és édesítsd egy evőkanálnyi mézzel. Hűtsd le, és kortyold minél többször!

Facebook Comments