Megáll az ész! Ezt rakják az instant teákba!

Megáll az ész! Ezt rakják az instant teákba!

Megáll az ész! Ezt rakják az instant teákba!

Instant leves, instant kávé, instant tea. Egy zacskónyi por, némi meleg víz és kész az instant élvezet.

A nyárias meleg beköszöntével egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a hidratációra, azaz szervezetünk folyadékszükségletének biztosítására.A rendszeres folyadékpótlás fontosságát talán már nem is kell hangsúlyozni, hiszen szinte mindenki tisztában van azzal, hogy nyáron legalább 2-2,5 liter folyadékra van szükségünk a fokozott izzadás miatt.

Be vele!

A csecsemők szervezete 70, a felnőtteké 60 százalék feletti mennyiséget tartalmaz a vízből, és már egy százaléknyi csökkenése koncentrálási zavarokat, fejfájást vagy éppen fáradtságérzetet okoz.

A TÉT Platform Egyesület közelmúltban végzett kutatásai alapján sok szempontból már tudatosan választunk a szomjoltók közül, de még mindig az ár, illetve az ár-érték arány az, ami a legfontosabb szempont a vásárlások során, a beltartalom és a tápanyagok már kevesebb embert érdekelnek.

Szomorú, de sajnos a vásárlók mindössze 13 százaléka tartja lényegesnek, hogy tájékozódni tudjon a termék összetételéről.

A szakértő szerint pedig nagyon fontos lenne, hogy megfelelően tájékozódjunk arról, mit is iszunk tulajdonképpen

A kiegyensúlyozott táplálkozásba a megfelelő folyadékfogyasztás is beletartozik. Nincs semmi akadálya, hogy a különféle zöldség-és gyümölcslevek, esetleg szénsavas üdítőitalok, szörpök is helyet kapjanak italaink között a nyári szomjoltóként. Ugyanakkor célszerű arra figyelni, hogy alapvetően a víz legyen folyadékbevitelünk legfontosabb eleme, míg az egyéb italok alkalomszerűen kapjanak csak helyet poharainkban.

Ezekkel ugyanis az a legnagyobb probléma, hogy felesleges kalóriát juttatnak a szervezetünkben, miközben szomjunkat nem oltják hatékonyan.

Heves jeges

A nyári melegben mi is szívesen készítünk jeges teát itthon. Ehhez elsősorban koffeinmentes gyümölcsteákat használunk, de szívesen készítek gyógynövényekből (csipkebogyó, citromfű, rooibos, borsmenta, fodormenta) is italokat a gyerekeknek.  Elsősorban eritrittel és/vagy mézzel ízesítjük (felváltva), és citrom, lime is kerül bele. Alaposan lehűtve az egyik legfinomabb szomjoltó a kánikulában.

Számomra az egyik legtalányosabb termék a boltok polcain az instant tea. Amikor felbontod a csomagot, az az érzésed, mintha az akváriumod lakóinak vettél volna egy kis tubifexet emelt áron. Apró kis granulátum golyócskák, valószerűtlenül idegen illattal összecsomagolva. És ebből állítólag hideg és meleg teát is készíthetsz.

No, de nézzük a csomagolást!

Saját kép

A felirat első sora máris el akarja altatni a kedves vásárlót, hiszen az első információ, amit közöl, hogy a termék hozzáadott C-vitamint tartalmaz. Hurrá! Tehát egészséges! Aztán kicsit odébb pillantasz, és  máris láthatod az összetevőket: cukor, glükóz, savanyúság szabályozó anyag (citromsav).

És a  tea?

Úgy tűnik, ebből van a legkevesebb a csomagban! 0.1%! Ettől aztán nem lesznek álmatlan éjszakáink.

Van benne viszont citrompor, egy kis színezék és a csali C-vitamin.

Persze egy kevés cukor nem árthat, ugye? Végül is mi is teszünk a reggeli teánkba egy kis édesítőt! De mennyi is az annyi?

Saját kép

Mivel a csomagolás szerint ez a mennyiség 18 adagnyi teához elegendő, így durván 20 g granulátum kell egy adag tea elkészítéséhez. Ez azt jelenti, hogy egy pohár teával 19 g cukrot is magadba öntesz. Te jó ég! És ez csak egy pohárnyi jeges tea!

Hogy ez sok-e? Igen!

Tudtad, hogy a WHO ajánlása szerint a nőknek napi 25 g hozzáadott cukor fogyasztását javasolják? Egy pohárnyi instant teával ennek nagy részét meg is ittad. És ugye -valljuk be- ezek a cukros italok szinte itatják magukat. Nehéz megállni egy pohárnál!

A férfiak esetében napi 38 g-nyi hozzáadott cukor bevitelét engedélyezi a WHO. Ők két pohár teával le is tudták ezt a mennyiséget.

És ekkor még nem ettél és ittál mást!

Azt javaslom, le se vedd az ehhez hasonló termékeket a polcról, inkább te készítsd el egészséges hozzávalókból a teátokat!

Innen meríts ihletet

Itt például Miles & Meals blogján találsz szuper nyári frissítőket

A napfény illata egy egyszerűen nagyszerű almateát mutat meg nektek.

Forrás: Tét Platform 
Kép forrása:

Photo credit: TirelesslyWeary via Foter.com / CC BY-NC-SA

Facebook Comments