Ezért próbáld ki te is a perui viagrát!

Ezért próbáld ki te is a perui viagrát!

Ezért próbáld ki te is a perui viagrát!

Michael van Straten és Barbara Griggs  Superfoods, azaz Szuperélelmiszerek című könyvében találkozhattak először az érdeklődők a szuperélelmiszer kifejezéssel. Ekkor 1990-et írtunk. Azóta széles körben ismertek lettek ezek az élelmiszerek, annak ellenére is, hogy az Európai Unió 2007-ben betiltotta a szó használatát. Hiába azonban a tiltás, mégis lépten-nyomon belebotlunk ezeknek a különleges élelmiszereknek reklámjaiba, és a szuperélelmiszer kifejezés is világszerte elterjedt azóta.

De mi is tartozik a szuperélelmiszer kategóriába?

Talán úgy jellemezhetném, hogy ide sorolnak minden olyan élelmiszer, amely némely tulajdonságát nézve kiemelkedik a többi közül. A merítés persze igen nagy: a búzafűlé, a reishi, a goji bogyó, a különféle csírák, algák és magvak ugyanúgy megférnek benne, mint a hétköznapinak tekinthető fodros kel, cékla és barna rizs. Mégis, sokan elsősorban a messziről jött, különleges hangzású és egzotikusnak tűnő élelmiszereket tartják elsősorban szupernek.

Ezek hatékonysága, valódi értéke persze sok-sok tudományos vizsgálatot igényelne, hogy valóban feltérképezhessük gyógyhatásukat. Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyek ígéretes vizsgálatokon vannak túl, és érdemes figyelmet szentelni rájuk.

Ezek közé tartozik a maca (ejtsd: maka) is.

Egyenesen az Andokból!

A maka, tudományos nevén Lepidium meyenii  számtalan varázslatos nevet kapott a marketingben járatos forgalmazóktól: a perui viagra, Peru ginzengje, a XXI. század eledele– olvasható számtalan oldalon. De vajon rászolgált-e erre a különleges keresztelőre az a növény, amely a közönséges retekkel áll sógorkomaságban? Úgy tűnik, nagyon is.

A maca az Andok 4000- 4500 m-es magasságában honos, és  magas tápértéke miatt kiemelt szerepet kap a főként szegényebb területeken élő gyermekek táplálkozásában.

A szó jelentése is erre utal, hiszen a maca a kolumbiai chibcha nyelven azt jelenti, hogy „jó étel a magas hegyekből”. A szárított maca körülbelül 60% szénhidrátot, 9% rostot és valamivel több mint 10% fehérjét tartalmaz. Lipid (zsír) tartalma 2,2 % körüli, ami magasabb, mint más gyökeres növényeknek.  Állítólag a Machu Picchu építésekor is szívesen fogyasztották az inkák.

A maca szárított gumójából liszt, majd sütemény és kenyér készül, de főznek belőle kávét is. Íze elsősorban a pörkölt cikóriához hasonló. Ki kell emelni kalcium-, magnézium- és  foszfortartalmát, de számtalan ásványi anyag is található még benne (jód, vas, mangán, réz, cink, szelén, B-vitaminok C- és D-vitamin). 

Remek vitalizáló, immunerősítő (a betegek étrendjében kapott kiemelt szerepet), sportolók számára kiváló hatékonyságú, és már régóta ismert termékenységfokozó hatása is. És itt álljunk meg egy szóra, ahogy Grétsy tanár úr mondta hajdanán.

A libidódoktor

 

A maca szexuális aktivitást növelő hatása nem csak az inkák fantáziájában létezett. Vizsgálati eredmények szerint napi 1,5-3,5 gramm szárított maca fogyasztás jelentősen növelheti a különféle merevedési problémákkal küzdők szexuális teljesítményét.  Hasonló eredményeket értek el a nők esetében is: több heti macapor fogyasztását követően  csökkent a vizsgálatban résztvevő hölgyek szorongása, félelme a szexuális élettől.

Növekvő termékenység

A maca másik különlegessége, hogy termékenységnövelő aktivitása is van. Ezt egyelőre elsősorban állatkísérletek igazolták mind a hím, mind pedig nőstény állatok esetében. A maca a hímeknél megnövelte a spermák számát és mozgékonyságát, nőstények esetében pedig felfedezték, hogy ösztrogénszerű hatással rendelkezhet, “amely összefügghet a nőstény állatok esetén megfigyelt termékenységfokozódással”-olvashatóa Gyógyszerészet című lap 2013/3. számában.

Hogy fogyaszd?

Mivel a vizsgálatok 1,5-3 grammnak megfelelő mennyiségű maca por fogyasztásánál mutattak ki jelentős hatást, így nem érdemes kísérletezni olyan étrend-kiegészítőkkel, amelyek ennek csak töredékét tartalmazzák, miközben hangzatosnak tűnő, de cseppet sem hatékony egzotikus hozzávalókat tömtek beléjük.

A macának nincs egészségkárosító hatása, nem okoz függőséget, így alapvetően szárított por formájában legcélszerűbb fogyasztani, napi 3-5 g-nyi (1-2 teáskanálnyi) mennyiségben, elsősorban az étkezések közé beiktatva. Édeskés íze miatt zöldség-és gyümölcslevekkel vagy turmixokba, kásákba, müzlibe keverve is fogyasztható. Mivel adaptogén növény, így fokozatosan fejti ki hatását, ezért folyamatosan alkalmazható.

Forrás: ITT és ITT

 

Facebook Comments