Laci, a kamionos gasztrovideós

Laci, a kamionos gasztrovideós

Laci, a kamionos gasztrovideós

“Ha már az embernek arra nincs ideje, hogy egyen, és csak szendvicseken meg konzerveken tud élni, akkor át kell gondolnia az életét, hogy minek csinálja”.

Ez a gondolat, akár egy séf szájából is elhangozhatna, de bármelyik életmódguru vagy életmód tanácsadó vezérelveként is megállná a helyét.

Mégsem a tőlük, hanem egy magyar kamionsofőrtől, Dajka Lászlótól származik az idézet, aki hihetetlen lelkesedéssel készíti igényes életmód és gasztrovideóit, miközben Európában kamionozva rója az országutakat.

Laci videós bejelentkezései nagyon sokszínűek. A kamionos életmódhoz szükséges praktikus információk mellett az egészséges életmóddal kapcsolatos ötleteket, főzési tippeket is tartalmaznak jócskán, hogy személyes példáján keresztül  bizonyítsa, emellett az életvitel mellett is lehet jókat enni, egészségesen főzni, s nem feltétlenül kell konzervekkel beérni.

Laci nem titkolja, hogy azért lett kamionos, mert szeretne jól élni. És ez nem csak az anyagi jólétet jelenti számára – ahogy videóiból is kiderül. Többször elhangzik, hogy egészségesen, jó kondícióban akarja az életét élni, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy megfelelő ételeket egyen, és a kamionozás alatt is találjon időt a sportra. Így van esély rá- ahogy ő fogalmaz -, hogy ne rokkanjon bele az életbe  50-60 éves korára. 

Saját magának kialakított módszerének lényege, hogy a szervezete ne éhezzen, ugyanakkor tartson mértéket a táplálkozásban! Fontos a cukor teljes tilalma, ezért aztán sem üdítőket, se tejet se cukros löttyöket nem fogyaszt, egyedül vizet, teát és kávét iszik. Táplálkozása elsősorban a vegetáriánus és a paleolit táplálkozási irányzatokból valamint Norbi módszeréből csipeget, és fontos szerepet kap az életében a sport is, hiszen még a több ezer km-nyi kamionozás alatt is talál időt a futásra.

Az általa kialakított étrend, ami szó szerint a kamionban született meg, a szegények diétája, ami napi 1000-1500 Ft-ból könnyedén kivitelezhető. Érdemes végignézni a kamionos főzőfülkében születő ételeket! Olyan lelkesedéssel mutat be minden fogást, hogy a legádázabb punnyadó lélek is azonnal belefogna az életmódváltásba: 

Kedvencem az a rész, ahol részletesen bemutatja például a rizsfőző használatát, amelyben quinoa, bulgur vagy csirke épp úgy elkészülhet mint bármilyen zöldség. S miközben készül az étel a fülkében, elmegy egy laza futásra:

Lacinak az sem okoz gondot, hogy késő este nekiálljon a kamionban begyúrni a saját házi készítésű tésztáját, és egyúttal rácáfoljon azokra, akik úgy vélik: az egészséges életmód rengeteg időbe kerül.  Ez a tészta 40 perc alatt készült el:

Úgy tűnik, Laci életmódja és világszemlélete sok nézőt megfogott, hiszen számtalan – nem kamionos – követője akad már a világhálón.

“Helló. Tagnap találtam rád és azóta nézem folyamatosan a videóidat. Nagyon tanulságosak és érdekesek, és nagyon tetszik az élethez való hozzáállásod. Nagy tisztelet neked, amiért felálltál a pofonok után és ide jutottál”-írja egy nézője.

És egy másik hozzászóló: “Én nem vagyok kamionos és sosem leszek, de imádom a videóidat és az élethez való hozzáállásodat. Nem csak sofőröknek vagy motiváló! Köszi az eddigieket, és balesetmentes közlekedést és jó kalandokat kívánok a továbbiakban”.

Én is jó utakat kívánok, és nagyon várom a további videóidat, Laci!

Facebook Comments