Ezek a szimbólumok veszélyt jeleznek a tisztítószereiden!

Ezek a szimbólumok veszélyt jeleznek a tisztítószereiden!

Ezek a szimbólumok veszélyt jeleznek a tisztítószereiden!

Úgy tűnik, ma már egyre tudatosabban választják ki a vevők, hogy milyen mosó-és tisztítószerekkel szeretnének tisztaságot varázsolni otthonukba.

Míg azonban régen nem okozott nagy fejtörést a két-háromfajta fajta mosópor vagy ablaktisztító közül kiválasztani a számunkra szimpatikusat, ma már hihetetlen széles választékkal találjuk magunkat szembe az üzletekben. Aki nem szívesen lát veszélyes szereket az otthonában, annak érdemes időt szánni a vásárlásra!

Íme pár tipp és ötlet a biztonságosabb választáshoz!

Tanulmányozd át a címkéket!

Ha biztonságos, valóban környezetbarát terméket szeretnél használni, akkor mindig olvasd át, mi is van az általad választott tisztítószerben. Különösen agresszív összetevői lehetnek a lefolyótisztítóknak, vízkőtlenítő szereknek.

Érdemes utánanézni, hogy mit öntesz ezekre a helyekre! ITT például utána nézhetsz a veszélyes anyagoknak, és számtalan hasznos infót találhatsz.

Tudtad, hogy a veszélyes vegyi anyagok és keverékek esetében biztonsági adatlapot kell készíteni a termék gyártójának illetve forgalmazójának?

“A lakossági forgalomba kerülő anyagok és keverékek esetében a biztonsági adatlapot nem kell átadni, abban az esetben, ha a termék címkéje tartalmazza mindazon információkat, amelyek az anyag vagy keverék biztonságos felhasználásához szükséges”.(forrás)

De vajon tényleg minden fontos információt megtudhatunk a termékről?

Forrás: www.okbi.hu

A legtöbb gyártó internetes oldalán letölthetőek ezek az adatlapok, ha többet szeretnél megtudni egy-egy termék biztonságos használatáról.

Sokan próbálkoznak például az otthoni szappanfőzéssel, amihez natrium-hidroxidot vásárolnak a vevők. A termék biztonsági adatlapján fel van tüntetve, hogy ezzel a szerrel nem szabad fém edényben dolgozni, hiszen hevesen reagálhat különböző anyagokkal (savak, közönséges fémek) miközben veszélyes anyagok képződnek. Egy ilyen információval nem árt tisztában lenni!

Jó tudni! A  lakossági forgalomba lévő termékek esetében 2015. június 1-től jelennek meg az új jelölések (piktogramok), de 2017. június 1-jéig a régi, azaz narancssárga négyzetekben elhelyezett szimbólumokat tartalmazó címkék is megtalálhatók lesznek.  Az új piktogramok piros szegélyű, fehér hátterű jelölések lesznek, amelyek a veszélyt jelezik.

2. Ne hagyd magad átvágni a bio, öko és zöld jelzőkkel!

A gyártók szívesen operálnak olyan hívószavakkal, amelyek azt az érzetet keltik bennünk, hogy biztonságos, környezetbarát terméket választottunk! Ezeket a minősítéseket és a hozzájuk tartozó jelzéseket és tanúsítványokat szigorú szabályok és feltételrendszer alapján kaphatják csak meg a gyártók. Érdemes tehát ezeknek a termékeknek is áttanulmányozni az összetevőit.

Olvasd el, mikor kaphat bio-tanúsítványt egy termék Magyarországon, és hogy ezt miként jelzik a terméken!

A környezetbarát termékek könnyen lebomlanak,  összetevői (felületaktív anyagok és egyéb adalékanyagai) nem terhelik a környezetet, a felszíni vizeket és az emberi egészségre sem veszélyesek!  Nem tartalmaznak felesleges töltő-és színezőanyagot. Plusz pont, ha újrahasznosítható csomagolásban vásárolhatod meg őket és valamilyen alternatív energia segítségével állították elő őket.

3. Nem bízol a bolti termékekben? Készítsd el te magad!

Ha akad otthon szódabikarbóna, szappanpor, citromsav vagy ecet, akkor a legalapvetőbb tisztítószereket te magad is el tudod készíteni.

9 pofonegyszerű ötlet a tavaszi nagytakarításhoz című posztomban rengeteg receptet osztottam meg veletek a környezetbarát tisztítószerek készítéséhez.

4. Legyen kéznél mindig illóolaj!

Pár csepp illóolajjal több legyet ütsz egy csapásra: egyrészt kidobhatod a káros illatosítókat a wc-ből, másrészt az öblítőszerek helyett is kipróbálhatod őket. 

5. Tartsd frissen a levegőt!

Vannak gyártók, akik azt próbálják elhitetni velünk, hogy az állandóan illatosítás nélkülözhetetlen a lakásunkban. A hideg ráz attól a terméktípustól, amely meghatározott időközönként valamilyen mesterséges illatanyagot pumpál a levegőbe.

Szerintem a levegő felfrissítésének két legjobb módszere a rendszeres szellőztetés, és a bátrabbaknak (akik nem gyilkolnak le minden növényt pár nap alatt) a különféle cserepes növények kínálnak még természetes és egészséges levegőt a lakásban.

+ 1 TIPP

Így készíts Univerzális felmosószert

1/2 csésze  ecet

1 és 1/2 csésze víz

10 csepp citrom illóolaj

10 csepp levendula illóolaj

4 csepp teafaolaj

Tedd szórófejes flakonba az összes hozzávalót, és rázd össze őket! Szórd közvetlenül a padlóra felmosás előtt!

Ne használd parkettán, mert az ecet és az illóolaj mattíthatja. Parketta esetén 2 csészényi vízben oldj fel 2 csészényi folyékony szappant, és ezzel töröld át a felületet!

 

Facebook Comments