6 illóolaj, ami hatékonnyá teszi a fogyókúrádat

6 illóolaj, ami hatékonnyá teszi a fogyókúrádat

6 illóolaj, ami hatékonnyá teszi a fogyókúrádat

A tökéletes tisztaságú illóolajok hangulatunkat, energiánkat és akár éhségérzetünket is képesek befolyásolni, hiszen a belélegzést követően kémiai kapcsolatba lépnek az agyunkkal. Fogyókúránk idején bátran használjuk tehát ezt a természetes segítséget! Ugyanakkor két dologra mindig nagyon figyeljünk:

  • Csak 100%-os tisztaságú illóolajat használjunk!
  • Belsőleg soha ne alkalmazzuk ezeket a szereket!

Olvasd el korábbi posztomat arról, hogy válassz biztonságosan illóolajat!

Nézzük most meg, mely illóolajok könnyíthetik meg az olykor nehéznek tűnő fogyókúrát!

Grapefruit illóolaj

Tudományos kutatások igazolták, hogy bizony a grapefruit illóolaj hatékonyan csökkentheti az étel iránti sóvárgásunkat. Az Autonomic Neuroscience című lapban bemutatott japán kutatás szerint az éhség csökkentése mellett a kíséreti patkányok szervezetében fokozódott a zsírbontás is.

Ugyanezt erősítette meg egy 2005-ös vizsgálat is, amely szerint heti 3-szor 15 perc illóolajos illat testsúlycsökkenéshez vezethet a kísérleti állatoknál (egerek és patkányok).

Ehhez csak annyit kell tenned, hogy kinyitsz egy grapefruit illóolajas üvegcsét és párszor megszagolod. Szintén hatékony, ha papír zsebkendőre cseppentesz pár cseppet és ún. száraz inhalálással, – az orrod elé tartva – szívod be az illatát. Vigyázz, ne érjen az orrodhoz a zsebkendő!

Vanília illóolaj

Édesség utáni sóvárgás? Kötelező desszert az étkezések után?

A vanília illóolaj a te segítséged!

A londoni Szent György Kórházban egy vizsgálatban a diétázóknak vanília illatú tapaszt kellet viselniük. A vizsgálat eredménye szerint felére csökkent a csokoládé fogyasztásuk a tapasz hatására, és fogyásuk is megindult. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy a vanília édes illata ugyanolyan endorfinnövelő hatással bír, mint a csokoládé. Egyszerűen becsapod vele az agyad, hiszen azt az üzenetet küldöd neki, mintha ettél volna valamilyen finomságot.

Gyömbér és fahéj illóolaj

A gyömbér és a fahéj is jól ismert anyagcsere-fokozó és vércukorszint stabilizáló (ez pedig csökkenti az étel iránti sóvárgást). Hatásukat illóolajként elsősorban úgy tudod kihasználni, ha valamilyen hordozó anyagba (pl. mandulaolaj, jojoba olaj) csepegtetsz gyömbér és fahéj illóolajat, és így viszed fel a bőrödre őket.

Légy óvatos különösen a fahéjjal! Higítatlanul soha ne használd a bőrödön!

Borsmenta illóolaj

A borsmenta illóolaj az éhségérzetet képes csillapítani. A Wheeling Jezsuita Egyetemen Bryan Raudenbush pszichológus vezetésével végzett vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy azok, akik kétóránként szagolhattak borsmenta illóolajat, kevésbé voltak éhesek, mint akik nem; ráadásul 2800 kalóriával kevesebbet vittek be szervezetükbe napi étkezésük során.

Egy extra tipp: cseppents az illóolajból a melltartódra, hogy a testhőd fokozza az olaj illatát és egész nap érezhesd.

Édeskömény illóolaj

Az édeskömény közismert emésztéskönnyítő és étvágycsökkentő növény. Az édesköménytea fogyasztásával nagyszerűen lehet csökkenteni az éhségérzetet, fokozni a teltségérzetet.

30 ml jojoba, mandula vagy ligetszépe olajba keverj el 10 csepp édeskömény olajat, és ezt a keveréket dörzsöld a hasadra az óramutató járásával megegyező irányba, hogy így segítsd a bélrendszer működését.

Forrás ITT és ITT

Facebook Comments