Így fogyasztották le az úriasszonyokat 1936-ban

Így fogyasztották le az úriasszonyokat 1936-ban

Így fogyasztották le az úriasszonyokat 1936-ban

Hatvany Lili bárónő, aki elsősorban a Színházi Élet kritikusaként és írónőként volt ismert, 1936-ban egy igazán szenzációs könyvvel lepte meg az egészséges életmódra vágyú hölgyeket. Az Ételművészet, Életművészet című kiadványban nemcsak színes receptek, számtalan külföldi konyhai érdekesség olvasható, de szakember (Györky Béla orvos) által írt diétás és étkezési tanácsok is fellelhetőek. Sőt! A könyv végén egy amerikai módszert, a Mc Gowern-tornát is bemutatja Incze Sándor, író, újságíró segítségével, aki maga is (akárcsak Hatvany Lili) Amerikába emigrált a harmincas években.

A receptek üdítőek, mai szemmel nézve is frissek, és könyv másik felében bemutatott életmód tanácsok is nagyon olvasmányosak. Egy este alatt átolvastam, mert valóban élvezetes, informatív könyv, pedig 80 éve került az Athenaeum nyomdájába.

A diétás doki tanácsai 1936-ból

A diétás konyha alapjai című részt a Svábhegyi Szanatórium igazgató-főorvosa, dr. Györky Béla állította össze:

“A diéta ma egyike a legtöbbet használt szavaknak. Azt gondolná az ember, hogy ha annyian és annyiszor mondják, mindenki tisztában van a szó értelmével(…)Mindenki beszél róla, mindenhol lehet kapni, száz ember közül kilencvenkilencet érdekel, legalább minden második ember diétás kosztot eszik, csak nem tudja vagy rosszul tudja, hogy mi az”. (Hatvany Lili: Ételművészet, Életművészet. 1936. A Színházi Élet Kiadása. 151. p)

Milyen ismerős gondolatok, nem? Akár egy mostani színes női magazin dietetikusa is írhatta volna.
Pedig 1936-ban járunk.

A kép forrása: Fortepan 1932.

A Svábhegyi Szanatóriumot, ahol Györky doktor dolgozott 1927. június 27-én nyitották meg.

Az ekkor már népszerű szanatóriumok elsősorban a módosabb polgárok számára tették lehetővé a magas színvonalú gyógykezelést, s a közkórházakkal szemben sokkal kényelmesebb körülményeket biztosítottak a gyógyulni vágyók számára. A szanatóriumnak saját villanytelepe, vízmedencéje és jéggyára is volt, ami nemcsak gyógyintézmény, hanem – ahogy a korabeli híradások írtak róla – klimatikus gyógyintézmény is volt egyben.

A berendezés is a magasabb igényekhez igazodott természetesen: a pamlag angol, a goblein francia, a szőnyeg belga volt és meisseni a porcelán. A faburkolatot és bútorzatot házi asztalos műhely készítette el.

Forrás: Fortepan 1935., a kép adományozója: Turbéky Eszter

A szanatórium orvos-igazgatója Hatvany Lili könyvében elsősorban a diétás étkezéssel kapcsolatos gondolatait osztja meg az olvasókkal.

A fogyasztó diétákról elmélkedve rögtön kiemeli a szerző, hogy az ok nélküli, divatból végzett fogyókúra igenis veszélyes lehet a páciensre nézve, hiszen az éhező állatok is hajlamosabbak arra, hogy fertőző betegségeket kapjanak, amelyből aztán igen nehezen gyógyulnak ki.

No, de nézzük, milyen általános tanácsokat kaptak 1936-ban dédanyáink:  

  • a fogyasztókúrázó soha ne éhezzen és ne szomjazzon
  • az éhségérzetet csak úgy lehet elkerülni, ha gyakran eszik keveset a diétázó
  • szerepeljen az étrendben sok friss főzelék, saláta, gyümölcs, diabetikus kompót
  • a cukor helyett szacharin a megfelelő
  • lisztet, cukrot ne egyen a diétázó
  • a szénhidrát teljes megvonása oktalanság (Ez szerinte egy “öngyilkossági diéta”.)
  • hús, hal, szárnyas zsírjától megfosztva fogyasztandó
  • sovány sajt, tojás is beépíthető kis mennyiségben az étrendbe
  • a kenyér tilos
  • kerülendő gyümölcs: szőlő, datolya, füge, mandula és mogyoró

Végül Györky doktor megosztja az olvasókkal a Svábhegyi Szanatórium fogyasztódiétáját is.

Ennek lényege, hogy a heti étrendbe egyszer vagy kétszer (tehát csak ennyiszer!) be lehet illeszteni egy-egy monodiétás napot. Míg egy standard diétás napon a fogyni vágyóknak 1200-1500 kalóriát javasolt, addig egy monodiétás napon 700-1000 kalória bevitele a cél.

A monodiétás nap lehet húsnap, tojásnap, tejnap, gyümölcsnap és burgonyanap. Ezek is ismerősen csengenek, ugye?

Kép: Saját

Ezt a diétás menetrendet sajnos már cseppet sem nevezhetjük korszerűnek. Korábban már írtam egy posztot az ún. Szegedi diétáról, ami szintén egyfajta monodiéta, és érthetetlen okból nagy népszerűségnek örvend a mai napig.

A svábhegyi verzió szerencsére ezeket a diétás napokat egy normál diétás menetrendbe igyekszik beilleszteni, ráadásul a szerző maga is többször hangsúlyozza, hogy a testmozgás elengedhetetlen része a diétás programnak.

Így fogyókúráztak hát dédanyáink.

Képek: Fortepan

Facebook Comments