Nem mosom meg az aszalt gyümölcsöket. Kellene?

Nem mosom meg az aszalt gyümölcsöket. Kellene?

Nem mosom meg az aszalt gyümölcsöket. Kellene?

Több életmód  előadáson és különféle életmód fórumon felbukkanó kérdés, hogy vajon meg kell-e mosni az aszalt gyümölcsöket fogyasztás előtt.

Bevallom őszintén, soha nem fordult meg a fejemben, hogy a mazsolát vagy vörös áfonyát, amelyet a leggyakrabban fogyasztunk, csap alá tartsam, és csak alapos mosás után egyek belőle. Lehet, hogy hiba volt?

Megkérdeztem néhány ismerősömet, aki az átlagosnál jobban odafigyel az étkezésére, hogy vajon lemossa-e az aszalt gyümölcsöt fogyasztás előtt. 

A válaszok elég egyformák voltak:

Nem mostam meg soha. Csak kieszegetem a zacskóból”.

“Sosem gondoltam erre. Nem”.

“Az aszalt gyümölcsöt? Hát, nem mosom meg. Miért, baj?”

Ezek szerint mi még nem vagyunk elég egészségtudatosak? No, de miért is kellene lemosni az aszalt gyümölcsöket? – merül fel jogosan a kérdés. 

Akik a mosás mellett kardoskodnak, többféle indokot is felsorakoztatnak.

Nézzük a legjellemzőbbeket!

Kosz, szennyeződések

Vannak olyan aszalványok, amelyek egész egyszerűen koszosak. Többen is állítják, hogy ide tartozik például a mazsola, a datolya és a füge, aminek a felületén homok és más szennyeződés is lehet.  Ez ügyben nincs tapasztalatom, de abban van igazság, hogy például a zacskózott szemes terményeket -mindig érdemes alaposan lemosni (rizs, bulgur, vörös lencse), mert meglepően koszosak tudnak lenni. Nem is hinnénk…

Növényvédőszer-maradványok

Vajon okozhatnak-e galibát az aszalt gyümölcsökben lévő növényvédőszer-maradványok?

Kiss Zsigmond, kertész üzemmérnök a következőket mondta el nekem:

” Az aszalt gyümölcsnél az lehet a gond, ha olyan helyről származik, ahol még a nálunk már betiltott növényvédő szert használják. Az is betöményedhet, mert az esetleges engedélyezett szermaradvány a gyümölcs egy egységnyi mennyiségére vonatkozik. Ha aszalják, víz párolog el, és elvileg annyiszorosa lesz a szermaradvány, ahányad részére csökkent a gyümölcs egységnyi mennyiségének a súlya. Könnyen előfordulhat, hogy így bőven meghaladja aszalás után a határértéket. Persze számolni kellene azzal is, hogy az aszaláskori felmelegedés mennyire gyorsíthatja fel a szerek lebomlását, illetve a bomlástermék nem ártalmas-e az egészségre.  Egy biztos, a hatóság képtelen minden szállítmányt ellenőrizni “. 

Úgy tűnik, ez esetben sincs sok értelme tehát az aszalványok mosásának.

És mi a helyzet a kén-dioxiddal?

A mosáspártiak azt is állítják, hogy a veszélyesnek titulált kén-dioxidot szeretnék eltávolítani az alapos mosással-áztatással, mert az nem tesz jót az egészségnek.

De mit keres a kén-dioxid az aszalt gyümölcsökben?

A kén-dioxidos kezeléssel a gyümölcs színének a megőrzése a cél, de ez a kezelés csökkenti gyümölcs mikrobaszámát is. Érdekesség, hogy amennyiben napon aszalják a gyümölcsöt, az szintén mikrobapusztító hatású.

A kén-dioxid valóban allergizáló hatású lehet az arra érzékenyeknél: émelygés, hányás, hasmenés, fejfájás jelentkezhetnek. Asztmás betegek esetében pedig akár asztmatikus rohamot is kiválthat. Éppen ezért rendelet (1169/2011/EU) szabályozza, hogy erről tájékoztatni kell a fogyasztókat a termék címkéjén, ráadásul elütő betűtípussal vagy színnel kell a figyelmet felhívni. 

Mit lehet tenni a kén-dioxiddal kezelt aszalt gyümölcsökkel?

Többnyire kétféle módon igyekeznek a fogyasztók csökkenteni a kén-dioxidot az aszalt gyümölcsök esetében:  van, aki a váltott (hideg és meleg vizes) átmosásra és áztatásra esküszik, de külföldi oldalakon akár 5-10 perces forró (95-100 fokos) vízben történő főzést is javasolnak. Elképzelhetjük, hogy milyen hatással lehet mindez az aszalt gyümölcs élvezeti értékére. 

Másrészt az aszaláskor a gyümölcsöt legtöbbször kén-dioxid vizes oldatában áztatják, és csak kis hányadát lehet egy egyszerű mosással eltávolítani.

Ha tudatosan szeretnénk elkerülni a kén-dioxidot, akkor egész egyszerűen keressünk olyan aszalt gyümölcsöket, amelyek előállításához nem használtak ilyesmit (kén-dioxidtól és származékaitól mentes). Érdemes a bio termékek címkéjét is átböngészni, mert a bio termékek előállításakor is használható kén-dioxid (E 220).

Természetesen még biztonságosabb, ha mi magunk aszalunk otthon saját gyümölcsöt.

 A szakértő tippje az otthoni aszaláshoz

“Azt ajánlom, hogy ismert előéletű, nem permetezett gyümölcsöt, zöldséget aszaljunk, szárítsunk. Aszalás előtt érdemes megmosni, és napon szikkasztani a terményeket.

Terjednek a sörkollektorral fűtött aszalók: ezekben kíméletesebb, természetes módon veszti el a a víztartalmát a gyümölcs. Egy ilyen aszaló akár egy kiszuperált hűtőszekrényből is készíthető, alul-felül egy 100 mm-e lukat kell vágni rá, felül egy sapkát kell a kivezető csőre tenni, ott távozik a párás meleg levegő, alul pedig bele kell vezetni a sörös dobozokból a forró levegőt.

A szekrényt egy állványra állítva alulról beáramlik a meleg, átjárja, felmelegíti, és felül kiáramlik. A hűtőpolcok helyére kell perforált polcokat készíteni, nagy tömegű élelmiszer szárítható anélkül, hogy a szabadban szennyeződne, és ingyen van az energia”.

És mit mondanak a gyártók?

Négy olyan céget (Naturfood, Kalifa, Tündérkert, Naturtrade) kerestem meg, aki aszalt gyümölcsök forgalmazásával  foglalkozik.

Közülük hárman válaszoltak arra kérdésemre, hogy szükséges-e az általuk forgalmazott aszalt termékeket megmosni. 

A Naturfood a következőket írta: “Az aszalványaink fogyasztásra kész állapotban kerülnek csomagolásra, így nem szükséges fogyasztás, felhasználás előtt megmosni”.

Az Éden Prémium aszalványokat forgalmazó Naturtrade pedig a következőt válaszolta: “Ezeket a termékeket nem szükséges megmosni.  Kibontás után egyből fogyaszthatóak”.

A Kalifa a következő részletes választ küldte: “Termékeinket rendszeresen ellenőrizzük. Termékmintákat akkreditált laboratóriumokban vizsgáltatjuk. A vizsgálati eredmények megfelelnek a hatályban lévő rendeleteknek, törvényi előírásoknak. Ennek ellenére van olyan termék, például a mazsolák, melyeket a háziasszonyok meg szoktak mosni. A többi aszalt gyümölcsöknél nem terjedt el ilyen szokás. Természetesen, ha valaki úgy érzi biztonságosabb, megmoshatja a termékeket. Áztatásuk nem javasolt, mert az már minőségromlást eredményez, valamint mosás után nem tanácsos napokig tárolni!”

Forrásaim ITT és ITT

 

Facebook Comments