Csatlakozz Pál Feri közösségi kertjéhez!

Csatlakozz Pál Feri közösségi kertjéhez!

Csatlakozz Pál Feri közösségi kertjéhez!

Érdekes kezdeményezésre bukkantam Pál Ferenc, katolikus atya honlapján a napokban. Hogy kicsoda Pál Ferenc? Sokan inkább Pálferi néven ismerik az atyát, aki egyúttal mentálhigiénés szakember is. Legendássá vált előadásai iránt pedig hosszú évek óta hatalmas az érdeklődés.

De miről is szól Pálferi új kezdeményezése?

Pálferis biokertészet indul 2017 tavaszán Pátyon, ahol közösségi gazdálkodás keretében szeretnének zöldségeket és gyümölcsöket termeszteni a kezdeményezés életrehívói.
 
Ebben a közösségben mindenkinek meglesz a saját feladata, amihez természetesen szakértői segítséget is kapnak, hiszen – a tervek szerint – a permakultúra és az ökológiai gazdálkodás szemléletében szeretnék vegyszermentesen megtermelni a zöldségeket és gyümölcsöket.
 
A permakultúra egy olyan megközelítés, amely a természeti ökoszisztéma megfigyelésén alapul, és segítségével olyan mesterséges ökoszisztémát hozhatunk létre, amely nem rombolja a természetet, ugyanakkor az emberi igényeket szolgálja.  A permakulturális gazdaságban növény,ember és állat tulajdonképp egy együttműködő rendszerben, szimbiózisban él. 
 
Pál Feri elképzelése szerint a közösségükhöz csatlakozók a terményekből annyit kapnak, amennyivel munkájukkal hozzájárultak a gazdaság működtetéséhez, de persze egy ilyen közösséghez való csatlakozás azért jóval többet jelent a termények begyűjtésénél. 
 

A közösen végzett munka öröme, a test-lelki felfrissülés és az együtt töltött idő mind-mind pozitív hozadéka egy ilyen jellegű kezdeményezésnek.

A termények feldolgozása is számtalan közösségi alkalmat teremthet: a lekvárfőzés, a zöldségek savanyítása vagy  közös főzés-táborozás valódi élményt nyújthat a természettől elszakadt városlakóknak.

A tagoktól legalább egyéves elköteleződést várnak, emellett a közösségbe belépők tagdíjjal is támogatják a gazdaság működtetését (eszközöket, magvakat vásárolnak a tagok tagdíjából).

Ha érdekel a kezdeményezés, kattints IDE a jelentkezéshez!

Facebook Comments