Villámgyorsan terjed a nátha! Ezekre figyelj!

Villámgyorsan terjed a nátha! Ezekre figyelj!

Villámgyorsan terjed a nátha! Ezekre figyelj!

A megfázás az egyik leggyakoribb fertőzéstípus az emberek körében. Ahhoz, hogy felvértezzük magunkat ellene, nem árt tudni, hogy a meghűlést okozó vírusok kétféleképp intézhetnek támadást ellenünk.

Cseppfertőzés esetén a kórokozók a szétporlasztott nyálcseppekhez tapadva – köhögéssel, tüsszentéssel vagy beszéddel – tovább sodródnak, és így jutnak el a fertőző embertől a másik ember szervezetébe. A még egészséges ember elég, ha belélegzi ezeket a cseppecskéket, de a száján keresztül is bejuthatnak a kórokozók a szervezetébe. A vírusok ráadásul – a levegőben lebegve – akár órákig is képesek életben maradni, és tovább fertőzni.

http://gph.is/2k896sE

A megfázás terjedésének másik útja, hogy a fertőzött személy orrváladéka jut be a szervezetünkbe, ahol aztán a kórokozók szaporodásnak indulhatnak. Ez többnyire úgy következik be, hogy a kórokozókkal szennyezett kezünkkel a szánkhoz, szemünkhöz vagy orrunkhoz nyúlunk, s megfertőződünk.

De miként kerülnek a kórokozók a kezünkre?

Ehhez elegendő akár egy üdvözlő kézfogás, vagy hogy megfogjunk egy-egy olyan tárgyat, amelyet sokan használnak: egy telefont, egy kapaszkodót a buszon vagy a bevásárlókocsi fogantyúját. Gyerekközösségekben a játékok, evőeszközök terjesztik jellemzően a vírust. Hihetetlen, de ezeken a felületeken a rhinovírusok, amelyek a megfázás leggyakoribb kórokozói, akár több órán órán át is életképesek lehetnek. 

S hogy mikor jelent legnagyobb veszélyt a megfázás másokra?

A nátha a tünetek kialakulását követő 24-48 órával a legragályosabb, ami zárt közösségekben (iskola, óvoda vagy munkahely) igen gyorsan terjed. A cseppfertőzésnek köszönhetően akár egy-két nap alatt le tud dönteni a lábáról egy-egy ilyen közösséget ez a betegség.

Miként védekezzünk a megfázás ellen?

Sajnos biztos módszer nincs a megfázás megelőzésére, viszont néhány óvintézkedéssel jó eséllyel megvédhetjük magunkat a náthától.

Moss kezet!

A megelőzésének a leghatékonyabb módja, ha fizikailag igyekszünk megakadályozni a vírus terjedését. Ebben elsősorban az alapos meleg vizes-szappanos kézmosásnak van igen jelentős szerepe.

Ha közlekedési eszközön utaztunk, boltban jártunk vagy idegennel kezet fogtunk, mihamarabb mossuk meg tehát kezeinket! A wc-k kilincsei is gyakori terjesztői a kórokozóknak, ezért természetesen a wc használatot is minden esetben kövessen kézmosás! Megfázásos időszakban egyébként is érdemes fokozottan ügyelni a kéz higiéniájára! 

Ha esetleg megbetegedtünk, és nem akarjuk a kórokozókat mi magunk is terjeszteni, akkor ne feledkezzünk meg arról, hogy tüsszentés és köhögés után is alaposan mossuk meg, majd eldobható papírtörölközővel szárítsuk meg kezeinket! A munkahelyi, iskolai közös textiltörölköző is melegágya lehet a kórokozóknak. 

Használd a zsebkendődet!

Köhögéskor és tüsszentéskor mindig használjunk papír zsebkendőt, amit ezután rögtön dobjunk el!

Kerüld a tömeget!

Nátha idején igyekezzük elkerülni azokat – a főként zárt – közösségi helyeket, ahol sok ember fordul meg. Ilyenek jellemzően a tömegközlekedési eszközök és a nagy bevásárlóközpontok.

Lehetőség szerint kerüljük a láthatóan beteg, tüsszögős embereket is! Ha munkahelyünkön tartunk a megfertőződéstől, akár patikai védőmaszkkal is védekezhetünk a nátha ellen.

Ha megbetegedtünk, ne menjünk látogatóba kisgyermekes családhoz, vagy idősebb családtaghoz, és mindenképpen otthon várjuk ki a betegség elmúlását! Beteg gyermekünket ne engedjük iskolai, óvodai közösségbe!

Erősítsd meg immunrendszered!

Ha szervezetünk védekezőrendszere, az immunrendszerünk meggyengül, akkor a megfázás is hamarabb ledönt bennünket a lábunkról. Ügyeljünk a kiegyensúlyozott, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozásra és az elegendő pihenésre. Tartózkodjunk minél többet friss levegőn, és lehetőség szerint sportoljunk, mozogjunk minél többet, hogy szervezetünket megerősítsük.

Facebook Comments