A diétázók 5 személyiségtípusa. Te melyik vagy?

A diétázók 5 személyiségtípusa. Te melyik vagy?

A diétázók 5 személyiségtípusa. Te melyik vagy?

Hogy viselkedünk fogyókúránk alatt? A diétázók mely személyiségtípusához tartozunk vajon?

Egy ausztrál tudományos intézet (CSIRO- Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) legújabb kutatása ezekre a kérdésekre kereste a választ, s egyúttal arra is rámutatott, miért is okoz sokunknak olyan nagy kihívást az egészséges táplálkozás.

A vizsgálat során 21 000 ausztrál felnőttet kérdeztek meg, hogy az étkezéssel és a fogyókúrával kapcsolatos jellegzetes személyiségjegyeket és  viselkedési mintáikat feltérképezhessék.

Ezek szerint az átlagos felnőttek fele az élete során legalább hatszor fut neki a fogyókúrázásnak, míg 20 százaléka akár huszonötször is megpróbálkozik valamilyen súlycsökkentő programmal.

Hiába azonban az erős elhatározás, ha a statisztikai adatok azt mutatják, hogy az elhízás egyre komolyabb méreteket ölt.

De mi lehet ennek az oka?

A vizsgálat az alábbi jellegzetes diétázó típusok bemutatásával ad magyarázatot arra, hogy milyen személyiségjegyek befolyásolják fogyókúránk sikerességét.

Az agyalós

A fogyókúrázók 41%-a tartozik ide a vizsgálat szerint. Az agyalós típus célorientált, és mindent aprólékosan elemez, bár – faramuci módon – sokszor pont ez az aprólékosság vezet a diéta sikertelenségéhez. Ez a típus ugyanis hajlamos abba a hiába esni, hogy sokszor irreális elvárásokat támasz, és kevés hibát enged meg magával szemben.

Az agyalós típus gyakran önbizalomhiányos, szorong és stresszes, ami túlevéshez vezethet. Az evés kiváló feszültségoldó számára, ami azonban a tervezett diétát is romba dönti.

via GIPHY

A vágyakozó

Imádja a finom ételeket, vágyakozik a különleges ízek után, így a számára csábító helyzetekben gyakran esik a túlevés hibájába. A fogyókúrázók 25%-a tartozik ebbe a típusba. Sajnos a vágyakozó típushoz tartozók gyakran lesznek túlsúlyosak.

via GIPHY

Az ínyenc

Nemcsak elkészíteni, de megenni és felfedezni is imádja a különféle ételeket. A diétázók 15%-a ennek a típusnak a táborát erősíti, és különös módon, az ő testsúlyuk közelít leginkább az optimálishoz. Ennek valószínűleg az lehet a magyarázata, hogy az ínyencek rendelkeznek olyan stratégiákkal, amelyek segítenek megküzdeni az egyes ételekkel szembeni túlzott vágyakozással.

via GIPHY

A társasági

” A rugalmasság nélkülözhetetlen”- akár ez is lehetne a társasági típus mottója, aki úgy véli, hogy a túlzottan szigorú étkezési szabályok nem tehetik tönkre a társasági életét. A társasági típus  ugyanis  szívesen és gyakran tölti az idejét mások között, és kapcsolatait ápolja is. Ez azonban gyakran teremt olyan helyzeteket, amik könnyen kísértésbe vihetik (közös étkezések, partik, éttermi találkák, gyakoribb alkoholfogyasztás). A vizsgálat szerint elsősorban az idősebb korosztály tartozik ide, és a diétázók 15%-a jellemzően társasági személyiségjegyű.

via GIPHY

A spontán

A diétázók legkisebb táborát (4%) alkotják ők, akik többnyire spontán és hirtelen ötlettől vezérelve választanak ételeket, és úgy vélik, hogy az étkezések megtervezése nehéz és fáradtságos munka.

via GIPHY

Ha tisztában vagy azzal, hogy melyik típusba tartozol, akkor egyúttal tudatában is vagy annak, hogy mik a gyengéid, és mik akadályoznak abban, hogy sikeresen leadd a súlyfelesleged- világít rá a vizsgálat. A sikeres diéta titka egyébként egy másféle beállítódás, gondolkodásmód, ami elsősorban arra fókuszál, hogy hosszú távon mi tesz jót neked.

Ez persze nehéz kihívás elé állítja a fogyni vágyókat. Mindenki a sikeres fogyókúra titkát keresi, miközben millióféle étrend-kiegészítővel és fogyókúrás készítménnyel próbálja az ügyet lerendezni.

Sokszor találkozom olyanokkal, akik komoly egészségügyi problémákat is szereztek maguknak az állandó kísérletezgetés miatt, mert úgy érezték, nincs idejük és türelmük kivárni az életmódváltás lassabb ütemét. A fogyókúrás készítmények pedig mindig könnyebb, gyorsabb és hatékonyabb ígéretekkel csábítanak.

Nehéz ellenállni a csábításnak.

(Forrás)
Facebook Comments