Öt gyógyír a megfázásra, amit anyukámtól tanultam

Öt gyógyír a megfázásra, amit anyukámtól tanultam

Öt gyógyír a megfázásra, amit anyukámtól tanultam

Nem tudom te, hogy vagy vele, de bennem még a mai napig élénkén élnek gyermekkorom betegágyban töltött időszakai. Hogy miért?

Nem azért, mert olyan nagyszerű érzés volt betegnek lenni, hanem mert anyu mindenre tudta a megoldást.

Ha kellett, lázat csillapított, teát főzött vagy megkereste a vízipókos zsebkendőmet és persze tudta, hogy sokszor elég az ő gondoskodó szeretete ahhoz, hogy mihamarabb kilábaljak egy-egy téli megfázásból. 

Ő is ismerte a népi bölcsességet, miszerint a  “A nyavalya lóháton jön gyalog megy el”. Ehhez pedig sok türelem, még több pihenés és néhány gyógyító praktika mindenképpen szükségeltetik.

Ezt az öt gyógyírt, ami nagyon jól jön minden megfázáskor, még anyukámtól tanultam.

  1. Dunna-szauna

A megfázást ki kell izzadni!- biztos vagyok benne, hogy te is hallottad ezt a mondatot párszor gyerekkorodban. Az izzasztó kúra tényleg hatékony lehet, ha még a megfázás elején kipróbálod.

Elmondom, hogy csináld.

Főzz le legalább fél liternyi gyógyteát (javaslom a hársfateát, kamillát vagy csipkebogyót), igyál belőle egy bögrényivel! Érdemes minél melegebben inni, aztán irány a kád! A fürdővíz hőmérsékletét fokozatosan emeld akár 40 fokig, majd legalább 5 percig pihenj benne!

Alaposan törölközz meg, és bújj meleg takaró alá, ahol folytathatod a tea kortyolását. Perceken belül érezni fogod, ahogy elönt az izzadság. Nagyjából fél óra múlva érdemes szárazra törölközni, és száraz ruhát vagy pizsamát felvenni, és legalább még egy órát pihenni. 

Szív-és érrendszeri problémák esetén fontos, hogy kérd ki orvosod tanácsát arról, hogy te alkalmazhatod-e az izzasztó kúrát!

2. Sapkában alvás

Különösen hangzik? Pedig régi filmekből biztosan ismerős kép, hogy alváshoz is sapkát, vagy valamilyen fejfedőt húztak őseink. Megfázáskor érdemes ezt a szokást neked is követni, ami nálunk is hagyomány volt gyerekkoromban. Ha orrdugulás, nátha, vagy homloktáji fájdalom kínoz, elő tehát a sapkával, ami komfortos, pihentető alvást nyújthat számodra.

3. Gőzölés

Anyu mindig azt mondta, hogy a hatékony és gyors gyógyuláshoz nélkülözhetetlen a gőzölés, ami valóban meggyorsíthatja a megfázásból és a felső légúti panaszokból való kilábalást. 

Ehhez legalább egy-másfél liternyi forró vízre van szükség, amibe csepegtethetsz  illóolajt (pl. eukaliptuszt), vagy tehetsz bele akár gyógynövényeket (kiváló hozzá a kamilla), de használhatsz tengeri sót is. 

Hajolj a tál fölé, teríts magadra sátorszerűen egy nagy lepedőt vagy törölközőt, és legalább 15 percig használd ki a gőz gyógyító erejét! 

Ha végeztél, mindenképpen maradj a meleg szobában, és egy-két óra hosszára húzz egy vékony, meleg sapkát is a fejedre. Gőzölés után ne végezz semmilyen nehéz, kimerítő tevékenységet. Pihenj le, keress valamilyen relaxáló, megnyugtató tevékenységet, és engedd, hogy a meleg átjárja minden végtagodat. 

4. Meleg fedő

Kisebb koromban igen sokszor utolért a megfázás, ilyenkor pedig mindig előkerült a fiókból egy kisebb fedő. Anyu ezt betette pár percre a meleg sütőbe,  majd törölközőbe bugyolálta, és így helyezte a mellkasomra.

Ha nem szeretsz ilyesmivel bíbelődni, akkor drogériában vagy gyógyszertárakban te magad is beszerezhetsz meleg vizes palackot,ami nemcsak a letapadt váladék feloldásában segít, de a levertséget és a rossz közérzetet is kiválóan orvosolja.

A meleg vizes palackot mindig a használati utasításnak megfelelően töltsd fel vízzel, hogy ne okozzon égési sérülést!

Használhatsz még meleg sóval vagy kölessel megtöltött gyógyító párnácskákat is, amivel a fájó végtagokat is megmelengetheted.

5. Lassíts!

– Csillagom, pihenj!-hangzott el újra és újra a felszólítás anyu szájából. Ilyenkor aztán jöhettek a kedvenc mesekönyvek, a dominózás és kártyázás. Felnőtt fejjel jó érzés visszagondolni arra, hogy a gyógyulásban milyen fontos szerepe volt az ő gondoskodásnak is.

Ha ledöntött a lábadról a megfázás a legjobb, ha te is gondoskodsz a testedről, hogy hatékonyan megküzdjön a kórokozókkal. Ebben úgy lehetsz segítségére, ha nem végzel semmilyen kimerítő, nehéz tevékenységet, hanem alvással és pihenéssel regenerálódsz otthon. A pihenéssel ugyanis csak azzal kell törődnie szervezetednek, hogy minél jobban legyen.

 

 

 

Facebook Comments