A diétás kólát -bármennyire is szeretnéd- nem bírod víz alá nyomni.
Egy egyszerű kísérlettel te magad is kipróbálhatod:
- Tölts meg egy nagyobb edényt vízzel!
- Tégy bele egy hagyományos és egy diétás kólát!
- A hagyományos dobozos üdítő le fog süllyedni, míg a diétás kóla fel fog jönni a víz felszínére.
S hogy mindennek mi a magyarázata?
A hagyományos dobozos üdítő súlyát a benne lévő nagy mennyiségű cukor növeli meg, ezért süllyed le a medence aljára.
A cukormolekulák súlya szinte lehorgonyozza a dobozt a medence aljára.
A diétás kóla azonban – amit cukorbetegek is fogyaszthatnak -szintetikus cukorhelyettesítővel, aszpartámmal készült, aminek az édesítőereje 180-200-szorosa is lehet a cukorénak. Mivel azonban a kívánt édes íz eléréséhez csak nagyon kevés aszpartámra van szükség, a diétás kóla súlya is kisebb, mint hagyományos társáé. Találó tehát a light (könnyű) jelző, amit ráaggattak.
A sok vitát és indulatot kiváltó aszpartám persze nem garancia arra, hogy egészségesebb alternatívát kínál a diétás kóla.
Az aszpartámmal édesített élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatban ugyanis időről időre felmerül, hogy rákos megbetegedést okozhatnak. Az Európai Ramazzini-Intézet (Bologna, Olaszország) 2005-ös tanulmánya szerint valószínűsíthető ez az összefüggés. Az Európai Unió Élelmiszerbiztonsági Hatósága (EFSA) ismételt vizsgálata szerint azonban az aszpartám továbbra is a veszélytelen anyagok közé tartozik, amelynek napi fogyasztása 40 mg/kg esetén biztonságosnak tekinthető.
Ennek ellenére nem hiszem, hogy a testünknek valóban szüksége lenne a túlzott üdítő vagy épp aszpartám-bevitelre.