10 megdöbbentő kép a gyilkos szmogról

10 megdöbbentő kép a gyilkos szmogról

10 megdöbbentő kép a gyilkos szmogról

Kínát a világ legszennyezettebb országai között tartják számon. Pekingben 2016 decemberében szó szerint megállt az élet a szmog miatt: iskolákat zártak be, a személygépkocsi forgalmat és légi közlekedést is korlátozták, januárban pedig vörös riasztást adtak ki a levegő szennyezettsége miatt.

Persze nem csak Pekinget sújtja a szmog a téli időszakban, hanem – az otthoni széntüzelés miatt- Kína számtalan nagyvárosát is.

Nézd meg, hogy élnek a szmog sújtotta városokban az emberek!

(A képek forrása ITT)

Szmogriadó nálunk is!

Hazánkban ezekben a napokban már 20 helyen rendeltek el szmogriadót. Szegeden már ingyenessé tették a tömegközlekedés, Budapesten pedig korlátozták a személygépkocsik használatát. Sokan talán csak annyit érzékelnek a szmogriadóból, hogy nem ülhetnek autóba bizonyos napokon, pedig a légszennyeződést okozó anyagok igen súlyos egészségügyi következményekkel járnak.

Különösen veszélyeztetettek az idősek, a gyermekek, az állapotos nők és a szív-és érrendszeri betegségekkel küszködők.

S hogy mi is a szmog pontosan?

Az angol eredetű szó  a smoke (füst) és a fog (köd) szavak összeillesztéséből alakult ki. Olyan füstköd, amely a környezetszennyezésnek köszönhetően jött létre. A szennyezőanyagok elsősorban a közlekedés és a fűtés következtében kerülnek a levegőbe

A szmogösszetevői közül a legfontosabbak a következők: a nitrogén-dioxid (NO2), a kén-dioxid (SO2), a szén-monoxid, az ózon és az ún. szállongó részecskék. Nézzük most át röviden, hogy hatnak ezek az összetevők a szervezetünkre!

Szálló por

Már a szálló por koncentráció rövid távú emelkedése is  izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést okozhat.  Megnőhet az asztmás, a krónikus légcsőhurutos valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések száma. A szálló por a tüdőbe kerülve akár gyulladásos folyamatokat is elindíthat.  

Nitrogén-oxid

A nitrogén-oxidok (NOX) főként a járművek üzemanyagának égéstermékeiből, a fűtésből és az energia termelésből származnak, és szintén a tüdőfunkciót csökkentik.

Kén-dioxid

A ként tartalmazó fosszilis tüzelőanyagokból származó kén-dioxid belélegzése a légutak görcsös állapotát okozhatja. Az asztmások számára különösen nagy veszélyt hordozhat.

Szén-monoxid

Elsősorban a gépjármú közlekedés kapcsán emlegetik gyakran. A belső égésű motorokban keletkezik. Rontja a vér oxigén szállító képességét: fejfájást, szédülést, szívtáji fájdalmat, idegrendszeri tüneteket okozhat. Hatására a szívinfarktus gyakorisága növekedhet.

Ózon

A talajközeli elsődleges szennyezőanyagokból fotokémiai úton képződik. Szemizgató hatású, irritálhatja a légzőszervek nyálkahártyáját, és súlyosbíthatja az asztmások állapotát.

Hazánk aktuális szmogtérképéért kattints a képre!

(A légszennyező anyagok összefoglalójának forrása ITT)
Facebook Comments